Pegasus, yağ üreticilerinden daha çevreci ve uzun ömürlü ürünler bekliyor

Pegasus, yağ üreticilerinden daha çevreci ve uzun ömürlü ürünler bekliyor

Jet motorlarının büyük miktarda yağ tükettiğini, bunun da havayolu şirketleri için maliyet anlamına geldiğini söyleyen Pegasus Hava Yolları Mühendislik ve Planlama Direktörü Tahsin İstanbullu, “Uçaklarımızda tüm üreticiler tarafından onaylanmış markaları tercih ediyoruz. Bunun yanı sıra kolay tedarik, distribütörlerin hızlı aksiyon alması, sorunlara hızla çözüm bulması, stok durumu ve maliyete bakıyoruz” diyor. İstanbullu, havacılık sektöründe teknolojinin sürekli yenilendiğini ve yağ üreticilerinden daha çevreci, maliyeti daha düşük ürünler beklediklerini de vurguluyor. İstanbullu, “Zor olmakla birlikte sektöre yeni oyuncuların girmesi rekabeti de getirecektir” diyor.

Madeni yağ sektörünün kuşkusuz en özel alanlarından biri de havacılık... Nasıl bir otomobil için kullanılan motor yağı çok önemliyse, uçaklar için bu önem çok daha fazla. Çünkü havacılık sektörü hem yoğun teknolojinin hakim olduğu hem de yoğun rekabetin yaşandığı bir alan. Maliyetlerinin yüksek oluşu da havayolu şirketlerini çok daha titiz davranmaya, uçaklarının ömrünü uzatmaya, güvenliği en üst derecede almaya zorluyor. Tek bir küçük ihmalin bile can kaybına, para kaybına yol açacağının farkında olan havayolu şirketleri ve motor üreticileri bu nedenle motor yağı kullanımında da oldukça titiz davranıyor. Son yıllarda tüm dünyada havayolu şirketi sayısının artması, farklı segmentlerde hizmet veren şirketlerin ortaya çıkışı, artan yolcu sayısı, beraberinde artan sefer trafiği, madeni yağ üreticilerini de bu alana daha fazla odaklanmasını sağladı. Madeni Yağ Dünyası olarak geçmiş sayılarımızda uçaklar için madeni yağ üreten dünyaca ünlü Nyco şirketini konuk etmiştik. Bu kez de kullanıcıların bu alanla ilgili görüşlerini almak istedik ve Türkiye’nin hızla büyüyen havayolu şirketlerinden biri olan Pegasus Hava Yolları Mühendislik ve Planlama Direktörü Tahsin İstanbullu ile bir araya geldik. Tahsin İstanbullu, bir havayolu şirketi için madeni yağın önemini, tüketici olarak beklentilerini ve Pegasus özelindeki çalışmalarını anlattı.

 wx=

Öncelikle filonuzdaki uçak sayısını ve tiplerine göre nasıl bir dağılım gösterdiğini öğrenebilir miyiz?

Pegasus olarak filomuzda Kasım 2016 itibarıyla 60 adet Boeing 737-800, 12 adet Airbus A320-200ceo, 4 adet Airbus A320-200neo ve 1 adet Boeing 737-400 bulunuyor; filomuzdaki uçak sayısı 77 ve filonun yaş ortalaması da 5,5 olarak devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Boeing ile anlaşma yaparak teknik danışmanlarından yeni nesil Boeing 737’lerin bakım programı optimizasyonu için danışmanlık almaya başladınız. Bu anlaşmanın uygun-maliyetli uçak performansına ve operasyonlarınıza katkısı ne oldu?

Pegasus olarak filomuzda uzun süredir yeni nesil Boeing 737’leri kullanıyoruz. Evet geçen yıl Boeing’in danışman ekibiyle uzun soluklu bir çalışma başlattık. Yapılan çalışma sonrasında OMP dediğimiz yani Optimized Maintenance Program projesini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün de onayıyla Temmuz 2015 itibarıyla hayata geçirdik. Bu çalışma bize özel geniş analizleri içeriyor örneğin uçaklarımızdaki bakım ve kontrollerde karşılaşılan bulgular ve operasyonel aksaklıklara neden olan arızalar incelendi. Uçakların yaşı ve özellikleri, uçuş coğrafyamız ve operasyon üssümüz dikkate alındı. Sonuçta, herkes için geliştirilmiş olan bakım aralıkları sadece bizim için çalışılarak optimize edildi. Böylece daha az maliyetle daha etkin bir bakım uygulaması hayata geçirildi. Bu çalışma sonucunda günlük bakım uygulama periyodu 48 saatten  72 saate, “A” seviyesi olarak tabir ettiğimiz bakımların periyodu 1,5 aydan 4 aya, “C” seviyesi dediğimiz bakımlar ise 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı. Bakım verimliliğinin artırılması sayesinde bakım ve kullanılan malzeme maliyetleri de azaltıldı. Ancak bunda önemli olan şu; tüm bunlar yapılırken uçaklarda yaşanan teknik kaynaklı gecikme ve iptaller azaltıldı. Projemiz kapsamında bakım programı periyotlarının etkinliği de her yıl Boeing ekibi tarafından analiz edilmeye devam ediliyor.


Birkaç sayı önce dergimizin kapak konusu uçak yağları üreticisi Nyco firmasıydı. Yeni teknoloji yağlara ve sivil havacılık sektöründe de çok yüklü miktarda yağlayıcı kullanımının olduğuna dikkat çekmek istedik. Sizin filonuzda kullanılan yağlayıcılara yaklaşımınızı öğrenebilir miyiz?
Filomuzdaki tüm uçaklarda CFM firmasının ürettiği motorları kullanıyoruz. Motor ve diğer parça üreticileri kendi ürettikleri motor ve parçalarda hangi yağların kul-lanılabileceğini tanımlamış durumdalar. Yağ seçiminde ilgili yağın motor ve parça üreticileri tarafından onaylanmış olması yani yağın teknik güvenirliği esastır. Buna ilave olarak yağın pazardaki payı, yerel distribütörlerden satın alma ve nakliye kolaylıkları, acil ihtiyaç durumunda ilgili distribütörlerin hızlı aksiyon alıp ihtiyacı karşılamadaki performansları, yerel distribütörün ilgili yağdan devamlı olarak depolarında stok bulundurması, zorunlu kalındığı durumlarda ilgili yağın diğer onaylı yağlarla karıştırılabilir olması gibi faktörler de etkili. Tabi ki maliyetini de ilave etmek gerek. Jet motorları büyük miktarda yağ tüketir; motor yağı havayolu için ciddi bir maliyet kalemidir.


Şirketinizde uçakların bakımı konusunda nasıl bir yapılanma var? Kaç kişilik bir ekip çalışıyor, özellikleri nedir?
Bizim yapılanmamız hat seviyesi dediğimiz bakım ve arıza giderme işlemlerini yapmaya yönelik. Uçakların ağır bakımlarını uygun bakım anlaşmaları ile başka yetkili firmalara yaptırırız. Benzer şekilde motor, iniş takımı ve diğer parçaların atölye seviyesi bakımlarını da kendi alanlarında uzmanlaşmış bakım kuruluşlarına yaptırırız. Pegasus teknik departmanındaki toplam kadromuz yaklaşık 450 kişi. Asli görevimiz uçaklarımızı devamlı uçuşa hazır halde tutmak. Merkezimiz olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yanı sıra yetkili olduğumuz Antalya, İzmir, Kıbrıs (Ercan), Ankara, Kayseri, Trabzon, Dalaman, Bodrum ve Adana’da da bakım faaliyetleri kendi ekibimizle yürütüyoruz. Bunların dışındaki istasyonlarda bakım hizmeti gerektiğinde bu hizmeti yetkili üçüncü firmalardan tedarik ediyoruz. Teknik kadrolarımızın büyük çoğunluğu 4 yıllık üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun, iyi eğitimli lisanslı teknisyenlerden ve kendi alanlarında uzmanlaşmış uçak, uzay, ma-kine, elektrik-elektronik mühendislerinden oluşuyor. Bunları ilave olarak bakım planlama, teknik satın alma, eğitim ve depo gibi destek ekiplerimiz de bulunuyor.


Türkiye ve dünyada uçak yağlayıcıları sektörü hakkındaki düşünceleriniz nedir? Havayolu şirketleri açısından değerlendirdiğinizde nasıl bir tablo var?

Endüstride kullanılan motor yağlarının çoğu için kimyasal formüller, çok uzun yıllar önce oluşturulmuş durumda. Ama motorlarda sürekli olarak yeni teknolojiler kullanılıyor ve yeni motor tipleri üretiliyor. Her zaman güvenli ve düşük maliyetli bir havayolu olarak, yağ üreticilerinin de yeni teknolojiler üzerinde çalışmasını, yeni motor tipleriyle, yeni motor parçalarıyla ve bu parçalarda kullanılan yağla etkileşen sızdırmazlık malzemeleri ile tamamen uyumlu yağlar üretmesini bekleriz.


Gelişen teknoloji ile birlikte havacılık yağları da değişim gösteriyor, gelecekte nasıl ürünler bekliyorsunuz?
Gelecekte, insan sağlığına ve çevreye daha duyarlı ürünler bekliyoruz. Buharlaşma yüzdesi ve motor uçuş
saatine bağlı tüketim değerleri, günümüz yağlarından daha düşük olmalı. Motorun içindeki dönen aksamlar
arasındaki sürtünmeyi minimize edecek, motorun içindeki pahalı parçalarda korozyonu tamamen önleyecek, kesinlikle koklaşma oluşturmayan yağlar bekliyoruz. Geliştirilen yağlar tabi bunları sağlarken raf ömrüne de takılmamalı, uzun raf ömürlü olmalı.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Motor yağları sektörü ileri teknoloji gerektiren, geliştirme maliyeti çok fazla olan bir alan. Bu piyasaya yeni oyuncuların girmesi kolay olmamakla beraber, maliyetin düşebilmesi yeni, oyuncularında piyasaya girebilmesi gerekli. Rekabet, sektörün gelişmesine katkıda bulunacaktır.

18.01.2017

Röportaj - Son Eklenen Haberler

 “Sürdürülebilirlik Faaliyetleri, Dünyayla Rekabet ve Ticari Başarı için Olmazsa Olmaz”

“Sürdürülebilirlik Faaliyetleri, Dünyayla Rekabet ve Ticari Başarı için Olmazsa Olmaz”

29 Aralık 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standardı ile AB pazarında dış ticaret açısından ...

14.03.2024 14:40:00
Motorsporlarında Bir Yetenek Yükseliyor: Kupa Canavarı Poyraz, Dünya Şampiyonluğuna İlerliyor

Motorsporlarında Bir Yetenek Yükseliyor: Kupa Canavarı Poyraz, Dünya Şampiyonluğuna İlerliyor

3 yaşında 2 tekerlekli bisiklet sürmeye, 5 yaşında motosiklet sporuna başladı. Başarısı Türkiye’ye sığmayınca Balkan ve Avrupa Şampiyonalarında peş peşe kupa ...

19.01.2024 09:30:00
TAYRAŞ Cari Açığa Katkısı ve Yarattığı Vergi Hacmiyle Ülke Ekonomisine Fayda Sağlıyor

TAYRAŞ Cari Açığa Katkısı ve Yarattığı Vergi Hacmiyle Ülke Ekonomisine Fayda Sağlıyor

Türkiye’nin hidro-işlem teknolojisiyle kullanılmış madeni yağlardan yüksek kalitede ve düşük karbon ayak izli baz yağ üreten ilk ve tek tesisi olan ...

17.01.2024 09:40:00
Nynas Yenilikçi Ürünleriyle Karbonsuz Geleceğe Şimdiden Hazır

Nynas Yenilikçi Ürünleriyle Karbonsuz Geleceğe Şimdiden Hazır

Avrupa Birliği, 11 Aralık 2019’da açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılında ilk karbon nötr kıta olmayı hedefliyor. Bu hedef; Avrupa Birliği ...

15.01.2024 15:30:00
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu: Bizim Kültürümüz Sürdürülebilir Yaşam Kültürüdür

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu: Bizim Kültürümüz Sürdürülebilir Yaşam Kültürüdür

  Bu yıl, Cumhuriyetimizin 100. yılıyla birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de 250. yılını kutluyoruz. 1773’te Mühendishane-i Bahr-i Hümayun ...

31.10.2023 09:30:00
Tecnofluid, Elektrikli Araçlarla Büyüyen Antifriz Pazarında İddialı

Tecnofluid, Elektrikli Araçlarla Büyüyen Antifriz Pazarında İddialı

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu tamamlayıcı ürün ve hizmetlerin yapısı büyük değişikliğe ...

31.10.2023 09:15:00
Nynas Türkiye Genel Müdürü Güney Devrim İldiri: Sürdülebilir Topluma Geçişle Naftenik Yağların Önemi ve Pazar Payı Artacak

Nynas Türkiye Genel Müdürü Güney Devrim İldiri: Sürdülebilir Topluma Geçişle Naftenik Yağların Önemi ve Pazar Payı Artacak

Dünyanın önde gelen naftenik yağ üreticilerinden Nynas, başta trafo yağları olmak üzere; lastik, madeni yağ ve gres üretiminde de kullanılan naftenik ...

8.09.2023 15:30:00
M Oil, Valvoline İş Birliğiyle Gücüne Güç Kattı

M Oil, Valvoline İş Birliğiyle Gücüne Güç Kattı

GüzelEnerji çatısı altında faaliyet gösteren M Oil Madeni Yağlar, üretim gücü ve Türkiye’nin her noktasına ulaşan satış ve pazarlama ...

8.09.2023 09:30:00
Havacılık Yağlarında Yeniliklerin Öncüsü: NYCO

Havacılık Yağlarında Yeniliklerin Öncüsü: NYCO

Avrupa’nın en önemli havacılık yağı üreticilerinden biri olan NYCO, askeri ve sivil havacılık alanında uçak üreticilerine geniş bir ürün ...

12.06.2023 15:30:00
Vario Grease, Kaldığı Yerden Üretime Devam Ediyor

Vario Grease, Kaldığı Yerden Üretime Devam Ediyor

Binlerce yurttaşımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinin ekonomik maliyeti de oldukça ağır oldu. 11 ilimizi etkileyen ve ülkemizi yasa boğan büyük ...

9.05.2023 15:30:00