2.4 C
İstanbul
05/02/2025
Tesis İnceleme

Alpet madeni yağ, antifriz ve gresi el değmeden üretiyor

11 yıl önce Çiğli’de faaliyete geçen Alpet’in madeni yağ tesisi, 2014 yılında yapılan yatırımla aynı anda madeni yağ, antifriz ve gres üretebiliyor. İç pazara satışının yanı sıra 33 ülkeye de ihracat yapan tesisin en büyük özelliği üretim, dolum ve paketleme sürecini kapalı sistemle, sıfır hata ve çok daha az işgücüyle yapabiliyor olması… 

Akaryakıt sektöründeki etkinliğini madeni yağda da sürdürmek isteyen Alpet, 2006 yılında Çiğli’de kurduğu tesisiyle bu alandaki iddiasını ortaya koydu. 11 yıl sonra bile bugünün standartlarında üretim yapan Alpet’in Çiğli fabrikası, madeni yağ, antifriz ve gresleri kapalı sistemle üretiyor. Tesis Müdürü Ayşen Yıldırım, Alpet’in üretim tesisinin Türkiye’de birçok ilke sahip olduğunu belirterek laboratuvarlarının teknolojisine vurgu yapıyor. Yıldırım “Tesisimizde yapılan 85 testin 42’si akredite. Ayrıca TSE’nin de taşeron laboratuvarı olarak hizmet veriyoruz” diyor…

 width=

Alpet’in madeni yağ üretimi ve satışı konusundaki tarihçesinden söz edebilir misiniz?

Alpet’in akaryakıt alanındaki çalışmalarından sonra bu alanı madeni yağla geliştirme öngörüsü 2005’te projelendirildi ve 2006 yılında da Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetine başlandı. Tamamen yerli sermaye ile kurulan bu tesis, aslında bizim şirket olarak madeni yağ üretim ve dolum vizyonuna teknolojik yaklaşımımızı ortaya koyuyor. Çünkü 11 yıl önce kurulan altyapı, bugün bile trendlerin gerisinde kalmadı. Faaliyete geçtiğimiz yıl, sadece kendi istasyon ağımıza satış yapıyorduk, bugün ise yurtiçinde 40 distribütöre ve sayısız endüstriyel tesise satış yapıyoruz. Ayrıca 33 ülkeye 41 distribütör aracılığıyla ulaşmış durumdayız.

Neden İzmir’i tercih ettiniz? Ayrıca fabrikaya birkaç yıl önce yeni bölümler eklediniz. Şu anda hangi tür ürünler üretiliyor?

Bildiğiniz gibi İzmir, bir liman ve sanayi kenti. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde hem hammadde kaynaklarına ve hem de pazara ulaşım çok daha kolay. Bu gibi nedenlerden dolayı İzmir, ilk tercihimiz oldu. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi fabrikamıza ek bir yatırım yaparak ürün çeşitliliğimizi artırdık. 2005 yılında sadece madeni yağ ve antifriz üretecek şekilde dizayn edilen tesise yapılan en büyük ve en anlamlı yenilik, 2014 yılı sonunda faaliyete geçen gres tesisimiz oldu. Madeni yağ, antifriz ve gresi aynı çatı altında buluşturduk.

Az önce fabrikanın teknolojik altyapısının güçlülüğünden söz ettiniz. Bu konuda biraz daha ayrıntı verebilir misiniz?

Çarpıcı bir örnek vereyim: Üretim birimindeki otomasyon sayesinde 60 kişilik ekipten sadece 3 kişi üretim prosesinde çalışıyor. Kapalı bir üretim sistemimiz var ve hem üretim hem de dolum aşamasında laboratuvar tarafından yapılan çapraz denetimler sayesinde sıfır hata hedefli üretim ve dolumlar yapabiliyoruz. Makina parkuru çeşitliliğimiz, farklı marka ve ambalaj kullanımı için pratik çözümler sunuyor. Her ürün gamı için üretim tankı spesifik ayrıldığı için kontaminasyon riski oluşmuyor. Volumetrik ve flowmetrik dolum seçenekleri, kontrolör loadceller otomatik kapatma, folyo ve otomatik koli makineleri parkurun önemli yardımcıları arasında yer alıyor.

 width=

Tesiste hangi tür ürünler üretiyorsunuz ve bunlar hangi sektöre hitap ediyor?

Tesisimiz, otomotiv ve endüstriyel sektörlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan, gelişen ve yeni teknolojiyi takip edip müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürün geliştirmelerle ürün gamını gün geçtikçe arttıran bir yapıya sahiptir. Ar-Ge çalışmaları sayesinde yenilikleri ürünlerimize ekleyerek, müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Pazardan gelen talep ve sektör eğilimlerini araştırarak yeni ürünleri portföyümüze ekliyoruz. Alpet markası, hem motor yağları hem endüstriyel gruplarda, özellikle tekstil, kalıp yağları, metal işleme yağlarında, antifriz ve gres olarak birçok sistem, motor ve düzenekte kullanılıyor.

Sizce madeni yağ pazarında önümüzdeki dönemde öne çıkacak gelişmeler neler olacak? Bu pazarda müşterilerin eğilimi ne yönde?

Tüketimin hızla arttığı dünyada, doğal çevreyi de hızla tükettiğimiz düşünülürse uzun ömürlü yağlar, her zaman rağbet görecek. Ayrıca yine bu amaçlarla geliştirilmiş sentetik yağlarla yapılmış ürünler de bu trendin sürükleyicisi olacak.

Madeni yağ konusunda sizi rakiplerinizden farklı kılan ürünler var mı, özellikleri neler?

Madeni yağ üretim ve dolum tesisinde önceliği kaliteye verdik, bunu sağlamak için gerekli altyapıyı oluşturduk ve bunu hem ulusal hem de uluslararası tescillemek için Technology Center Laboratuvarı’nı kurduk. Laboratuvarımız 42’si akredite 85 ayrı analizi yapabiliyor. Aynı zamanda TSE’nin taşeron laboratuvarı olarak da hizmet veriyoruz. Laboratuvarda bulunan bazı cihazlar, Türkiye’de sadece Alpet Madeni Yağlar’da var. Bir diğer önemli konu da Türkiye’de bazı testlerin yapımında akredite olan tek laboratuvar olmamız. Üretim-dolum ve ürün geliştirme laboratuvarın en yoğun müşterisi olması yanında dışarıdan da birçok kuruluşa akreditasyon kapsamında hizmet veriyoruz.

Benzer Haberler

Avrupa’nın En Gelişmiş İleri Dönüşüm Baz Yağ Rafinerilerinden Biri Olan TAYRAŞ, Yeni Yatırımlarla Yeşil Teknopark’a Dönüşecek

Lubricant World

Vario Grease Genel Müdürü Tayfun Yılmaz: Kurumsal Gelişim ve Büyüme Hedeflerimize Emin Adımlarla İlerliyoruz

Lubricant World

İhracatın Yerli Yıldızı REXOIL İş Ortaklarına Güven Veriyor

Lubricant World