9 C
İstanbul
23/12/2024
Ürün İnceleme

Dengeleyici bir adım

Düşen Grup I kapasitesi, ürünlerinde yüksek viskoziteli yağ ve heavy neutral baz yağları kullanan madeni yağ üreticilerinin sorunlar yaşayacağına işaret ediyor. Peki naftenikler arz ve talebin dengelenmesine yardımcı olabilir mi?

 

Nynas Naftenikleri Pazarlama Müdürü Gaia Franzolin, “Yüksek viskoziteli yağlar ve heavy neutral baz yağları, Grup I üretiminin rasyonalizasyonu nedeniyle parafinik havuzunda devam etmekte olan değişimin ikincil zararları olarak karşımıza çıkıyor. 2016-2021 dönemi için yüksek viskoziteli yağlarda 550 ktpa ve heavy neutral baz yağlarda 2 milyon tpa oranında kapasite tehlikede,” diyor.

Üretimin Grup I’den uzaklaşması, her iki sınıf için de arz sıkıntısına yol açabilir. Böyle bir kesintiyle karşı karşıya kalan piyasa, arz ve talebi dengelemek için yollar arayacak ve seçenekler arasında daha düşük madeni yağ sınıfları ile yeniden fomülasyondan, yüksek viskoziteli yağlar ve heavy neutral baz yağlar yerine alternatif baz yağlara geçmeye kadar pek çok yöntem var.

“Hangi seçeneğin daha uygun olduğunu uygulamaların teknik gereksinimleri belirleyecek. Bazı durumlarda, daha düşük sınıflar kullanılarak yeniden formülasyon yapılması mümkün olabilir,” şeklinde açıklıyor.

Fakat yeniden formülasyon oldukça masraflı olabilir ve daha düşük sınıflı yağlayıcıların kullanılması performans açısından her zaman ideal olmayabilir. Madeni yağ üreticileri, yüksek viskoziteli yağların yerine geçecek seçenekler bulmak için sentetik yağlayıcılar veya ağır naftenik yağlar kullanmayı düşünebilir.

“Ağır naftenikler mükemmel çözünürlük sunar, bu da endüstriyel yağlayıcı formülasyonu için önemli bir özelliktir. Ayrıca ağır naftenik yağlar, yüksek viskoziteli yağların yerine kullanılabilecek sentetik olmayan tek alternatiftir. Parafinik yağlardan daha düşük viskozite indeksine sahip olmalarına rağmen, birçok endüstriyel uygulamada sıcaklık değişimi yüksek viskozite indeksi gerektirecek kadar fazla değildir,” diye ekliyor Gaia Franzolin.

Grup I heavy neutral baz yağlarının yerine bir alternatif bulmak da aynı düzeyde zor olacaktır.

Çözünebilirlik özelliğine ihtiyaç duyulduğunda, en iyi seçenek naftenik heavy neutral baz yağlardır. Yüksek viskozite indeksinin önemli olduğu uygulamalarda Grup II heavy neutral baz yağları tercih edilmelidir. Üçüncü seçenek ise, bu iki alternatif baz yağı karıştırarak kullanmak olabilir.

 

Karışımlar pek çok avantaj sunuyor

Grup II ve naftenik yağlardan oluşan karışımlar, Grup I parafinik yağların özelliklerini taklit ettiği için pek çok avantaj sunuyor.

  •  1:1 Grup I alternatifleri olarak karışımlar, yeniden formülasyon ihtiyacını en aza indirecektir. Daha iyi oksidasyon kararlılığına, daha iyi antioksidan etkinliğine, mükemmel düşük sıcaklık özelliklerine ve akma noktası düşürücülerle güçlü etkileşime sahip olan karışımlar, Grup I heavy neutral baz yağlardan daha fazla avantaj sağlıyor.
  • Bunun yanı sıra karışımlar; yağlayıcı gresler, endüstriyel motor yağları, dişli yağları ve hidrolik sıvıları gibi uygulamalarda kullanılmak üzere özel yağ ürünlerinin üretilmesini sağlayan ve esnek bir yapıya sahiptir.
  • Grup I heavy neutral baz yağlarıi için arz talep dengesinin 2016-2021 döneminde çarpıcı biçimde değişmesi bekleniyor.

Benzer Haberler

Esin Özyazgan – Antifriz: Soğutma Sıvısı Teknolojisinin Gelişimine Bakış

Lubricant World

CONDAT’tan Endüstriyel Yağlarda Ekolojik Tasarımlı Ürünler

Lubricant World

Deniz Yağlarında Üstün Kalite ve Performans: AKSOIL

Lubricant World