19.7 C
İstanbul
21/09/2024
Türkiye'den

Madeni yağ sektöründe markalaşma ve Turquality

Elif Bervi (BAYSAL) AĞANOĞLU
Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Baysan Endüstri – Ortak

 

Bir şirketin markalaşmış olmasını bu imaja sahip firmanın logosundan, tasarımından, sloganından yola çıkarak tüketicide oluşturmuş olduğu ürün ve/veya hizmetin fikri ya da simgesinden anlarız. Bugün çevremizde pek çok marka var. Bu farkındalığa ve kurum kültürüne sahip firmalar, yalnızca şirket çalışanlarından değil iş ortağı olan reklam şirketleri ve aktörlerinden de destek alarak şirketin itibarını koruyan ve yükselten bir dizi standart oluşturarak marka bilinirliğini ve marka değerini beraber yükseltme çabaları gösterirler.

Günümüzde e-ticaret önemli bir yere sahipken, markayı doğru yönetebilmek ve doğru stratejileri geliştirmek de çok önemlidir. Reklam profesyonelleri şirketlere danışmanlık hizmeti verirken şirketin ihtiyacı olan hedef pazar tanımlaması ve araştırması, logo-tasarım-renk çalışmaları, ünlü kişilerden veya film karakterlerinden paylaşım alarak yani görsel uyarım yoluyla müşterilerin sizi hatırlamasını sağlayarak etkin ve verimli stratejiler oluştururlar. Amaç şirketin para kazanması, satışlarını arttırması, atıl kapasiteyi en aza indirmesi ve kapasiteyi arttırması gibi sonuçlara ulaşmaktır. Peki durumu ihracat bağlamında ele alacak olursak, şirketler mevcut ürünle yeni pazara ya da yeni ürünle mevcut pazara girerken tüm harcama ve yatırım kalemlerini nasıl yönetecek, kimlerden nasıl ve ne oranda destek alabilecek?

Turquality nedir, kimler başvurabilir?

Yurt içi ve global pazarlarda iştigal eden yerli ve yabancı madeni yağ firmalarına, özellikle de yerli malı üreten ve ihracat yapan firmalara destek ve teşvikler sunmak amacıyla 23 Kasım 2004 tarihinde T.C. Ticaret Bakanlığı, TİM, İhracatçı Birlikleri ve özel sektör temsilcilerinden oluşan, tüketicilerin gözünde bir marka referansı olan, “10 yılda 10 küresel Türk markası” çıkarma hedefiyle yola çıkan, dünyanın ilk ve tek devlet destekli marka teşvik geliştirme programı Turquality hayata geçirildi. Uluslararası markalaşma potansiyeline sahip, Turquality olgunluk seviyesinde 4. seviyede olan firmalara kurumsal, finansal ve operasyonel anlamda her türlü desteği verme amacı ile kuruldu.

Bu program kapsamında ayrıca firmaların özellikle üst ve orta düzey yöneticilerine değerli vakıf üniversitelerinin sunmuş olduğu eğitim hizmeti alma olanağından faydalanma şansı da tanınıyor. Rekabet ortamının gittikçe kızışması ile beraber, güçlü SWOT analizleri ile markasını ve kendini daha iyi konumlandırma çabasında olan küresel şirketler için verilen desteklerin çeşitlerine ve detaylı bilgilere www.turquality.com.tr websitesinden ulaşılabilir.

Desteklerden faydalanabilmek için firmanın son üç yılda ihracat yapmış olması ve son 3 yıllık ortalama ihracat rakamlarının 3milyon USD olması gerekiyor. Firma en az 1 adet marka ile başvuru yapabiliyor ancak başvuruda sunulan markanın yurt dışı marka tescili için de Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolü’ne taraf olan ülkelerden en az birinde tescil olması gerekiyor.

Madeni yağ sektörü desteklerden yeterince faydalanmıyor

Dünya madeni yağ pazarı yaklaşık 40 milyar litre civarında. Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ürünler arasında 27 fasıllı mineral yakıtlar ve mineral yağlar ürün grubu 10. sırada yer alıyor. Türkiye mineral yakıt ve mineral yağları en çok Mısır, İspanya, Kıbrıs, ABD, Yunanistan ve Malta ülkelerine ihraç ediyor.

Daha detaylı bakacak olursak, 2710.19 GTIP numaralı orta yağlar ve müstahzarlar ürün grubuna ait ihracat değeri bir önceki seneye göre yüzde 12,30 oranında artış gösterdi. Bu artış, ülkemiz için büyük bir başarı göstergesidir.

Şu anda 2006/4 sayılı Tebliğ kapsamında 172 firmanın 173 markası Turquality Destek Programı’ndan, 96 firmanın 96 markası Marka Destek Programı’ndan faydalanıyor. 2015/9 sayılı Karar kapsamında 16 firmanın 16 markası Turquality Destek Programı’ndan, 9 firmanın 9 markası Marka Destek Programı’ndan faydalanıyor. Fakat bu firmalar arasında yalnızca bir madeni yağ firması var. Bu sayının arttırılması, daha fazla Türk madeni yağ markasının yurtdışında tanıtımına destek sağlanması gerekiyor.  

Türkiye Madeni Yağ Sektörü 2012 senesinden beri TOBB ve EPDK’nın çıkarmış olduğu 3543 sayılı yeni kapasite kriterleri ile madeni yağların ambalajlanması ve piyasaya sunumu konulu tebliğlerle daha kurumsal bir seviyeye getirildi. Dünya’da ilk ve tek devlet destekli marka teşvik programının Türkiye madeni yağ ihracat rakamlarını daha çok arttıracağı, dünya markası olma yolunda ihracatçılara destek olacağı ve Made in Turkey imajını daha prestijli hale getireceği kesindir.

 

Kaynakça:

KOTLER, Philip, Soru ve Cevaplarla Günümüzde Pazarlamanın Temelleri (Çev. Ümit Şensoy), Optimist Yayınları, İstanbul, 2007.  

KOTLER, Philip-ARMSTRONG, Gary, Principles of Marketing, Pearson-Prentice Hall Education International, New Jersey, 2001.   

KOTLER, Philip, Pazarlama Yönetimi (Çev. Nejat Muallimoğlu), Beta Basım Yayım, İstanbul, 2000.

KOTLER, Philip, Kotler ve Pazarlama: Pazar Yaratmak, Pazar Kazanmak ve Pazara Egemen Olmak (Çev. Ayşe Özyağcılar), Sistem Yayıncılık, İstanbul, 2000.   

https://www.tobb.org.tr/SanayiMudurlugu/Sayfalar/KriterIndex.php

http://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/lisans/petrolMadeniYag/petrolMadeniYagOzetSorgula.xhtml

Benzer Haberler

SÜT-D’den Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda “Ambalaja Dikkat” Çağrısı

Lubricant World

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın Sarıkamış Etabı Tamamlandı

Lubricant World

Kimya İlk 8 Ayda En Çok İhracat Artışı Yapan Sektör Oldu

Lubricant World