19.7 C
İstanbul
21/09/2024
Makale

Madeni yağ sektöründe e-ticaretin bugünü ve geleceği

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında, alışveriş alışkanlıklarımız da giderek değişiyor. Madeni yağ sektöründe henüz pek çok şirket e-ticaret konusunda somut bir çalışma yürütmüyor, ancak dijitalleşme ihtiyacı tüm markaların kapısını zorluyor.

Dünya hızla daha teknolojik ve daha dijital bir hale geliyor. İçinde bulunduğumuz dijitalleşme çağı da firmaları dijital dönüşüme davet ediyor. Hatta davet etmekle kalmıyor, acilen bu dönüşüm sürecini tamamlamaya mecbur kılıyor. Çünkü dijital dönüşüm, yeni dünyada var olmak ve yerini sağlamlaştırmak isteyen kurumlar için elzem bir platform haline geldi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital dönüşüm pek çok kurumda hızla gerçekleştiriliyor ve bu eğilimin dijitalleşme yönünde herhangi bir adım atmamış olan kurumlar üzerindeki etkileri de hızla baskıya dönüşüyor. 

Güncel TÜİK verilerine göre Türkiye’deki girişimlerde bilişim teknolojileri kullanımına bakıldığında; bilgisayar kullanımının son on yılda yüzde 8,5 oranında artış göstererek yüzde 97,2’ye ulaştığı, internet erişiminin de yüzde 10,5 oranında artarak yüzde 95,9’a ulaştığı görülüyor. Bu oranlar, bilişim teknolojilerinden faydalanmayan şirket sayısının neredeyse yok denecek kadar azaldığını gösteriyor.

Eurostat’ın 2017 verilerine göre, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede girişimlerin yüzde 97’si internet erişimine sahip. Bu oranın dört yıl içinde yüzde 92’lerden yüzde 97’ye yükselmiş olması internet erişiminin öneminin hızla arttığını ortaya koyuyor.

Aynı hızla e-ticaret entegrasyonu için yapılan çalışmalar da artış gösteriyor. İnternetin dünya çapında şirketleri ve müşterileri bir araya getirme konusunda sınır tanımayan bir kapasiteye sahip olduğu göz önüne alındığında, internete erişim, e-ticaretin gelişimi açısından merkezi önem taşıyor.

Eurostat, e-ticarete atılan ve internet üzerinden satış yaparak kar elde eden şirketlerin e-ticaret cirolarının toplam ciroları içindeki oranının 2010 yılında ortalama yüzde 14 civarında iken, 2016 yılının sonlarına doğru yüzde 20’lere yükseldiğini ortaya koyuyor.

ABD Ticaret Bakanlığı Sayım İdaresi verileri, ABD’de toptan satışlar bakımından e-ticaretin payının 2016 yılında yüzde 32,4 olduğunu gösteriyor. İmalat sanayinde ise e-ticaretin payı yüzde 65’e yaklaşıyor.

Hal böyle olunca, çağa ayak uydurmak ve dijital dünyada hayatta kalmak isteyen firmalar e-ticaret yazılımlarına ve özel çözüm ortaklarına yöneliyor. Firmalar bu amaçla kendi e-ticaret sitelerini kurabildikleri gibi, çok sayıda ürünü bir araya getiren sanal pazarlarda da ürünlerinin satışını gerçekleştirebiliyor. Bu noktada, firmaların kendi websiteleri üzerinden ve sanal pazarlarda yaptıkları satışlardan elde ettikleri cirolar karşılaştırıldığında, firmaların kendi websitelerinden daha çok satış yaptığı ve daha fazla kar elde ettiği görülüyor.

 width=

Sanal ortamda satış gerçekleştirmek için en çok başvurulan yöntem e-ticaret yazılımları oluyor. Bu tür yazılımlar sayesinde yazılım şirketleri, satış yapmak isteyen firmalara pek çok avantaj sağlayabiliyor. Kullanıma hazır bir e-ticaret altyapısı sundukları için kısa zamanda websitesini hizmete açabiliyor ve bu konuda uzmanlaşmış oldukları için firmaların ihtiyaçlarını doğru bir şekilde tespit ederek onları yönlendirebiliyor. Aynı zamanda tedarikçi entegrasyonu, kargo anlaşmaları ve ödeme çözümleri de sunarak e-ticaret için düşünülmesi gereken her şey için tek elden çözüm olanağı sunuyor.

Madeni yağ sektöründe de üreticiler, özellikle son iki yıldır e-ticaret sitesi kurmaya yönelik çalışmalarına hız verdi. Teknoloji çağında diğer şirketler arasında avantaj elde etmek ve geride kalmamak için dijital çözümler geliştirmek zorunda hisseden madeni yağ firmaları, çevrimiçi satış kanalları kuruyor. Bu alanda internet üzerinden ürün satışı için websitesi kurmuş olan markalar arasında Shell, Castrol, Petronas, LUKOIL gibi şirketler yer alıyor. Bunlar arasında marka için genel bir site kuranlar olduğu gibi, her bir distribütörüne ait ayrı ayrı websitesi olanlar da var.

Firmaların ve/veya distribütörlerin websitelerinin yanı sıra sanal pazarlarda da madeni yağ satışı gerçekleştiriliyor. N11, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi siteler bu alanda başı çekiyor. Geniş kitlelere hitap eden neredeyse her türlü ürünün satıldığı bu sitelerde genellikle motor yağları ve bireysel otomotiv kullanıcılarına hitap eden yağlar ve özel katkılar satılıyor. Daha dar bir kesime ya da madeni yağlar alanında niş bir alana hitap eden birkaç site daha var, bunlarda da motor yağlarının yanı sıra endüstriyel yağlar satılabiliyor ve kullanıcılara bidonların yanı sıra varil ile yüksek miktarda satın alma seçeneği de sunuluyor. Ayrıca, otomotiv sektörüne dair pek çok farklı ürünü bir arada bulunduran sitelerde de madeni yağ satışları gerçekleştiriliyor.

Pazardaki mevcut durum değerlendirildiğinde, farklı ürün gruplarının satıldığı sanal pazarların aksine, madeni yağ konusunda uzman bir yaklaşıma sahip olan, otomotiv ve endüstriyel yağların tek kanal üzerinden satılabildiği bir siteye ihtiyaç olduğu gözlemleniyor. Böyle bir site hem bireysel kullanıcılar için maliyet ve zaman bakımından avantaj sağlayabilir hem de tüketici firmaların satın alma sorumluları için ürünlerin teknik özelliklerinin ve fiyatlarının karşılaştırılabildiği bir platform oluşturulmuş olur. Böylelikle hem sektörde uzman bir satış kanalı yaratılarak satışların arttırılmasına katkı sağlanabilir hem de tüketicinin pek çok bakımdan fayda sağlayacağı bir sistem kurulmuş olur.

Benzer Haberler

Metal işleme formülasyonlarında alternatif çözümler

Lubricant World

Akma Noktası Düşürücü (PPD) seçimi ve kullanımı

Lubricant World

Türk madeni yağ sektöründe MAPESAD’ın yeri

Lubricant World