23.2 C
İstanbul
10/10/2024
Röportaj

TAYRAŞ Türk Mühendisleriyle Neler Başardı, Neler Başarmak İstiyor

TAYRAŞ Mekanik Bakım Müdürü Nuri Taşdemir ile Röportaj

 

Türkiye’nin hidro-işlem teknolojisiyle kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağlardan yüksek kalitede baz yağ üreten ilk ve tek tesisini işleten TAYRAŞ, sağladığı nitelikli istihdam ve yetiştirdiği genç mühendislerle adeta bir akademi işlevi görüyor.

Farklı disiplinlerden genç mühendislerin azim ve heyecanından güç alarak iddialı hedeflere istikrarla ilerleyen TAYRAŞ’ın yerli ve millî sermayeyle Bilecik’te kurduğu baz yağ rafinerisi hem küresel karbonsuzlaşma ve sürdürülebilirlik hedefleri için çalışıyor hem de Türkiye ekonomisinin gücüne güç katıyor.Dünyanın her yerinden davet ettiği akademisyen ve uzmanlarla personelinin eğitim ihtiyacını karşılayan TAYRAŞ; edindiği bilgi, tecrübe ve teknik uygulama becerisini kurumsal hafızaya dönüştürerek ulusal ve uluslararası alanda danışmanlık hizmetleriyle paydaşlarına aktarıyor.

TAYRAŞ Mekanik Bakım Müdürü Nuri Taşdemir TAYRAŞ’ın istihdam ettiği genç mühendislerden biri. Öğrencilik yıllarından itibaren ileri teknoloji gerektiren yüksek bütçeli yatırımlarda ve nitelikli ekiplerle yönetilen büyük projelerde çalışmayı hayal eden Taşdemir, bu hayali TAYRAŞ sayesinde gerçeğe dönüştürmüş.

Kuruluş aşamasından bu yana başarı öyküsüne tanıklık eden Mekanik Bakım Müdürü Nuri Taşdemir, ekip ruhuyla çalıştıklarını ve işlerini inanç ve sevgiyle yaptıklarını ifade ediyor. TAYRAŞ yönetiminin personeline duyduğu güven ve sağladığı imkânlarla yeteneklerini sergileyecekleri bir ortam yarattığını anlatan Taşdemir, yakın gelecekte yerli ve millî sermaye ve nitelikli iş gücüyle Türkiye’ye ikinci tesisi kazandıracaklarının müjdesini veriyor.

 

 width=

 

TAYRAŞ’ta çalışmak bir mühendis olarak size neler kattı?

Geçmiş iş deneyimlerim bana her mühendisin mutlaka sıfırdan kurulan bir rafineri projesinin her aşamasında yer alması gerektiği fikrini kazandırdı. TAYRAŞ’ın kuruluş hazırlıklarını öğrendiğimde bu benzersiz projede yer almam gerektiğine inandım. Ülkemizin ilklerinden biri olan bu projede çalışmak ve “Hep bir adım ileri” sloganı ile ilerleyen TAYRAŞ ailesinin bir üyesi olmak, mesleki gelişimim için eşsiz bir fırsat ve kariyerim için dönüm noktası oldu diyebilirim. Dünyada gelişen en yenilikçi rafinasyon teknolojilerinin Türkiye’ye kazandırılması süreçlerini kapsayan bu yolculukta, uluslararası akademik ve teknik bilgi birikimini harmanlayarak her noktasında adım adım bir tesisin doğuşunda yer aldık. Elde ettiğimiz know-how ve transfer ettiğimiz modern teknolojiyi ülkemizin ihtiyaçlarına ve şartlarına uygun hale getiren AR-GE çalışmaları ile test ve entegrasyon süreçlerinin tamamlanmasını sağladık.

TAYRAŞ’ın yerli ve millî bir teknoloji üssü olarak kendi know-how’ını üreten, tecrübesini paylaşan, hatta diğer ülkelere danışmanlık yapan, çevreyi ve gezegenin geleceğini korurken ülke ekonomisine katma değer yaratan bir tesis haline gelmesine tanıklık ettik. TAYRAŞ benim için hem eğitim hem de tecrübe anlamında çok iyi bir okul oldu. Kullandığı üstün teknoloji ve ürün kalitesiyle kendi alanında dünyada nadir görülen tesislerden biri olan TAYRAŞ’ta çalışmak benim için heyecan ve gurur kaynağı.

 

TAYRAŞ’ın nitelikli iş gücü için önemli bir istihdam sahası olduğunu görüyoruz. TAYRAŞ bunu nasıl sağlıyor?

TAYRAŞ’ın yaş ortalaması 30 olan bir mühendis ekibi var. TAYRAŞ yurt dışından kendi alanında uzman ve yetkin isimleri davet edip personelin eğitim ihtiyacını karşılayarak mühendis ekibini akademik, teknik ve uygulamalı bilgilerle donatıyor. Ayrıca genç mühendislere yeni iş sahaları yaratıp, kendi bilgi ve tecrübelerini genç mühendislere aktarıp mesleki gelişimlerine ciddi bir katkıda bulunuyor.Sahip olduğumuz şirket kültürü bizlere gelecek vadeden gençlere ulaşma ve onları alanlarında  katma değerli teknolojiler üretebilecek kişilere dönüştürme  imkanı tanıyor.

TAYRAŞ’ı kuran ve işleten mühendis ekibin değişmemesi tecrübe ve know-how açısından bir ortak hafıza yaratıyor. Üzerinde çalıştığımız teknoloji birçok mühendislik disiplininin iş birliğini gerektiriyor. Bu sayede disiplinler arası bir mesleki gelişim ve ilerleme sağlanıyor. Tüm bunlar; TAYRAŞ’ın personeline güvenen, cesaret veren ve genç mühendislere büyük projeli işler teslim eden yönetim anlayışı sayesinde gerçekleşiyor. TAYRAŞ’ta sürekli eğitime, kariyer gelişimine, yetenekli ekip oluşturmaya, ekip çalışmasının gücüne, AR-GE’ye inanan bir yönetimimiz var. TAYRAŞ’ın mühendislerine sağlamış olduğu bu imkânlar sayesinde kabiliyetlerimizi daha iyi gösterebiliyoruz. Yalnızca performanslarımıza göre değil, gelişme sürecindeki katkılarımıza göre de ödüllendiriliyoruz.

 

“Teknoloji transferini AR-GE, inovasyon, test ve entegrasyon süreçleri ile Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun katma değerli ürün ve bilgiye dönüştüren TAYRAŞ, yerli ve millî üretim heyecanıyla çalışıyor.”

 width=

Dünyayla kıyaslandığında TAYRAŞ’ın tesis altyapısı, kapasitesi ve yetişmiş insan gücü hangi noktada?

6 sene içinde rafinasyon alanında uzmanlaşmış birçok yabancı profesyonelle tanıştık ve dünya çapında sektörün önde gelen kuruluşlarıyla çalıştık. İstisnasız hepsinden aldığımız geribildirim TAYRAŞ’ın tesis altyapısı, kapasitesi ve yetişmiş insan gücü bakımından kusursuz olduğu yönünde. Dünyayla rekabette hiçbir eksiğimiz yok, tam tersine fazlamız var. Biz işimizi öyle iyi öğrendik ve dersimizi öyle iyi çalıştık ki tecrübemizi başkalarına anlatacak noktaya geldik. 

“İleri Dönüşüm, İyiye Dönüşüm” sloganımız aslında yapmak istediğimiz her şeyi anlatıyor. Toprağa ve suya karışan ve gezegeni kirleten bir atıktan katma değerli ürün ve katma değerli bilgi yaratıyor; hem gezegene hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ekip olarak yaptığımız işin önemini özümsemiş, ekolojik, toplumsal ve ekonomik faydasını anlamış durumdayız. Belki de TAYRAŞ olarak bizi böylesine başarılı kılan esas güç; yaptığımız işe duyduğumuz inanç ve sevgidir. İnsan yaptığı işi sevip önemine inandığında çok daha başarılı oluyor ve hiç yorulmuyor.

 

TAYRAŞ’ın başarısı objektif kriterlere göre tescilleniyor mu?

Başarımızı tarafsız ve prestijli kurum ve kuruluşlar tarafından peş peşe aldığımız ödüllerle tescilliyoruz. İstanbul Sanayi Odası’nın 18. Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimliliği kategorisinde Türkiye üçüncülüğü ödülü aldık. Aynı zamanda çevre dostu ürün TIDRABASE kategorisinde de jüri özel ödülü aldık. İSO’nun verdiği yeşil dönüşüm ödülleri çok ciddi prestijli ödüller. Bunun yanı sıra Sürdürülebilirlik Akademisi’nin yürüttüğü 10. Sürdürülebilir İş Ödüllerinde, Atık Yönetimi kategorisinde birincilik ödülü aldık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Verimlilik Proje Ödüllerinde orta ölçekli işletmeler kategorisinde Türkiye birinciliği ödülünü aldık. Son olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından oluşturulan İnovaLİG’de KOBİ kategorisi İnovasyon Stratejisi alanında birincilik ödülünü aldık. 

Farklı alanlar ve kategorilerde aldığımız bu ödüller bize gurur veriyor ve bizleri daha fazla çalışmak, daha iyi işler yapmak için motive ediyor.

Türkiye’de atık madeni yağ yönetimine liderlik eden paydaşlardan biri olan TAYRAŞ sürdürülebilirlik konusunda başka hangi çalışmaları yapıyor?

TAYRAŞ Ailesi olarak çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik bilinci ile gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını koruma amacıyla hareket ediyor ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çalışıyoruz. Sıfır Atık kapsamında işletmelerin ve sosyal toplulukların çevre ve sürdürülebilirlik konusunda sorumluluk alması çok önemli. TAYRAŞ Ailesi olarak tüm birim ve paydaşlarımızla tedarikten lojistiğe, üretim sürecinin her aşamasında bu bilinçle hareket ediyor, attığımız her adımın yaptığımız işin misyonuyla uyumlu ve tutarlı olmasına özen gösteriyoruz. Bu yaklaşımımız hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak nitelikte.

 

Bakım Müdürü olarak gerçekleştirdiğiniz diğer çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Rafinerimizde bakım ve onarım çalışmalarında her şeyden önce personel sağlığı ve güvenliğini göz önünde tutuyoruz. Rafinerimizdeki her bir bileşen kritik öneme sahip olup, birbirine entegre şekilde otomasyon sistemiyle çalışmaktadır. Amacımız birbirine entegre tüm bu sistemin kesintisiz ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu sebeple Rafinerimizde bulunan yüksek teknolojiye sahip distilasyon ünitesi ile hidro işlem ünitesi ve bunlara  entegre şekilde çalışan tank sahası, yardımcı üniteler, hidrojen üretim tesis ve arıtma tesisini gelişmiş teknolojiler ve yetkin personeliimizle uluslararası standartlarda işletmekteyiz. Bahsedilen tüm bu sistemlerdeki döner ekipmanlar, enstrümanlar, tanklar, statik ekipmanlar, proses ekipmanları, vana grupları ve boru hatları gibi önemli bileşenlerin oluşturduğu ve her bir parçasının üretimin sürdürülebilirliği açısından önem arz ettiği tesisimizde günlük, haftalık, yıllık bakım ve onarım periyotlarımız bulunmaktadır.

Bu periyotlarda tesisimizde bulunan ünite ve ekipmanların bakımlarını düzenli olarak yaparak, arızaları engellemeyi ve teknik personelimiz ile mekanik unsurlara anında müdahalede bulunarak üretimde oluşabilecek kayıpları minimum seviyede tutmayı hedefliyoruz. Yaptığımız iyileştirmeler ve geliştirdiğimiz projeler ile prosesimizi daha ileriye taşımayı amaçlıyoruz. Makina ve ekipmanlarımızın verimliliğini artırmanın yanı sıra özellikle enerji verimliliği, sıfır atık ve karbon ayak izinin azaltılması hedeflerimizi göz önünde bulunduruyoruz. Bakım yönetim sistemimizdeki performans göstergeleri (KPI) ile bakım çalışmalarımızın etkinliğini takip ediyoruz. Aldığımız olumlu geri bildirimler bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

 

TAYRAŞ’ın gelecek hedeflerinden ve yakın dönem stratejilerinden bahseder misiniz?

Teknoloji transferi ile yetinmeyip bu teknolojiyi yerli ve millî anlayışla işleyen, geliştiren ve kendi teknolojisini üreten bir şirket olmak, insan kaynağı gücünü geliştirmek, kurumsal hafızasına sahip çıkmak ve dünyanın en iyi, en kaliteli geri dönüştürülmüş baz yağını üreterek dış pazarda söz sahibi olmak ve Türk ekonomisinin gücüne güç katmak gelecek hedefimizdir. Bize inanan, güvenen ve vizyon veren yönetimimiz sayesinde ve ekip çalışmasının gücüyle bu hedeflere her geçen gün daha fazla yaklaşıyor olmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz.

Tesisimizin kurulum aşamasından bu zamana kadar olan süreçte görev alan kadromuz dünyadaki en uzman mühendislerden eğitim alarak mevcut en iyi teknolojiler üzerinde çalışmalar yapacak ve kendi know-how’ını üretecek seviyeye gelmiş ve eşsiz uygulama deneyimi ile ulusal ve uluslararası düzeyde danışmanlık vermeye de başlamıştır.

Şu anda anahtar teslim projeler yapabilecek duruma geldik. Yurt içi ve yurt dışında tesis çalışmaları için görüşmeler düzenliyoruz. Aynı zamanda büyük ve iddialı bir yatırımla TAYRAŞ olarak ülkemize ikinci rafinasyon tesisini kazandırma planımız bulunuyor. Bize hayallerimizi gerçekleştireceğimiz, yeteneklerimizi sergileyeceğimiz çalışma ortamını sunan yöneticilerimize teşekkür ediyoruz.

 

“TAYRAŞ; eğitime, meslekî gelişime ve ekip çalışmasının önemine inanıyor. AR-GE ve inovasyona ağırlık veren ve yurt dışından davet etiği uzmanlarla personelinin eğitim ihtiyacını karşılayan TAYRAŞ yönetimi, genç mühendislere yeteneklerini sergileyecekleri ortam sağlıyor.”

Benzer Haberler

Kimya Teknoloji Merkezi ile Birlikte Türk Kimya Sektörü Süper Lige Çıkacak

Lubricant World

GüzelEnerji, 2024’te de Pazar Ortalamasının Üstünde Büyümeyi Hedefliyor

Lubricant World

“Sürdürülebilirlik Faaliyetleri, Dünyayla Rekabet ve Ticari Başarı için Olmazsa Olmaz”

Lubricant World