19.7 C
İstanbul
21/09/2024
Türkiye'den

Çevre Kanunu’nun uygulanması ve GKKP için yönetmelik bekleniyor

MAPESAD Başkanı “Çevre Bakanlığı, sektörlerin yeni uygulamadan mağdur olmamasını sağlamak için tüm hassasiyetleri dinliyor ve konu üzerinde özveriyle çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Aralık ayının başında Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 2872 sayılı Kanuna eklenen Ek Madde 11 ile madeni yağ üreticilerinden ve ithalatçılarından geri kazanım katılım payı (GKKP) tahsil edilmesi şartı getiriliyor. Madeni yağ ürünleri için kilogram başına 50 kuruş, bir başka deyişle 1 tonda 500 Türk Lirası katılım payı ödenmesi gerekiyor.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) mükellefi olan madeni yağ üreticileri, madeni yağda 1,5007 TL/kg (1.500,70 TL/ Ton) ÖTV ödüyor. Madeni yağ üreticilerinin ÖTV yükü yaklaşık yüzde 38’lere tekabül ederken, KDV de eklendiğinde bu oran yüzde 60’lara çıkıyor. Yüksek vergi yükü altında olan madeni yağ sektörünün alınacak GKKP ile ciddi finansal zorluklarla karşı karşıya kalmasından endişe duyuluyor. Madeni yağ ihracatçılarının yanı sıra madeni yağları hammadde veya yardımcı madde olarak kullanmakta olan otomotiv, savunma, kauçuk, plastik ve tekstil sanayi gibi pek çok sektörün maliyetlerinin de söz konusu katılım payı nedeniyle artacağı öngörülüyor.

MAPESAD (Madeni Yağ ve Petrol Sanayicileri Derneği), madeni yağ sektörü için çok önemli bir konu olan GKKP konusunu sektör temsilcisi olarak yakından takip ediyor. MAPESAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak’ın Çevre Bakanlığı yetkilileri ile yeni kanunla ilgili olarak gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde, belirsizliğini koruyan bazı hususlar hakkında temaslarda bulundu. MAPESAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak “Çevre Bakanlığı, sektörlerin yeni uygulamadan mağdur olmamasını sağlamak için tüm hassasiyetleri dinliyor ve konu üzerinde özveriyle çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

MAPESAD’dan alınan bilgilere göre, madeni yağ tanımı olarak EPDK’daki tanımın aynısı kullanılacak. Kanunun uygulama esasları ile ilgili olarak bir yönetmelik hazırlanacak. Bu yönetmeliğin hazırlanmasının 3-4 ayı bulabileceği bildiriliyor. Yönetmelik ile birlikte GKKP mükellefiyeti başlayacak, mükellefiyetin başlama tarihi de yönetmelikte belirtilecek.

Halihazırda piyasaya sürülen madeni yağlar tüketicide madeni yağ atığı olarak ayrı toplanmakta ve yetkilendirilmiş kuruluş olan PETDER’e verilmekteydi. Madeni yağ üreticileri de yetkilendirilmiş kuruluşlara “atık yağ toplama bedeli” olarak yıllık katılım payı bedeli ödemekteydi. PETDER atık yağ toplama konusunda yetkili kuruluş olarak faaliyetlerine devam edecek. Ancak, “atık yağ toplama bedeli” ve “geri kazanım katılım payı” ile oluşan mükerrer ödeme nedeniyle bir düzenleme yapılması öngörülüyor.

Benzer Haberler

“Sektörümüz 2020’de maliyet baskısına rağmen süreci iyi yönetti”

Lubricant World

2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası’nda geleceğin kimya stratejisi ele alındı

Lubricant World

İhracat işlemlerinde e-fatura uygulaması

Mehmet Erkan