09/11/2024
Türkiye'den

İklim Eylemi 100+

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 24. Taraflar Konferansı (COP24), 2-14 Aralık 2018 tarihlerinde Kattoviçe-Polonya’da yapıldı. Konferansta 2020’de yürürlüğe girecek olan Paris Anlaşması Çalışma Programı (Paris Kural Kitabı) kabul edildi. Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için sera gazlarını azaltmak, temiz enerjiye geçişi ve iklim finansmanını güçlendirmek üzere kurulmuş ve başarılı yatırım programları olan “İklim Eylemi 100+” adlı girişim “Küresel Yatırımcılar İş Geçişini Harekete Geçiriyor” sloganı ile çalışıyor. Yapılanmasında Asya İklim Değişimi Yatırım Grubu (AIGCC), Ceres, İklim Değişimi Yatırım Grubu (IGCC), İklim Değişimi Kurumsal Yatırım Grubu (IIGCC) ve Sorumlu Yatırım İlkeleri (PRI) bulunuyor.

İklim değişiminin etkilerini azaltmak ve yerküremizin kaynaklarını korumak için iş dünyasının işleyişini değiştirerek uzun dönem refaha odaklı Karbon Saydamlık Projesi (CDP) verilerine göre, küresel endüstriyel sera gazı emisyonunun üçte ikisine neden olan 100 odak şirketten oluşan ilk liste 2017’de belirlendi. Bu şirketler küresel yatırım yapabilir öz kaynakların yüzde 85’ini temsil eden Majör Küresel İndeks (MSCI ACWI) verilerinden seçildi. Odak şirketler yüzde 33,5 oranında Kuzey Amerika’da, yüzde 34,8 oranında Avrupa’da bulunurken; petrol ve doğal gaz kuruluşları yüzde 24,8 paya, kamu hizmetleri ve güç sektörü ise yüzde 19,3 paya sahip. “İklim Eylemi 100+” girişimine üye petrol şirketleri arasında BP, Chervron, ExxonMobil, Imperial Oil, Lukoil, OMW, Repsol, Shell, Statoil ve Total bulunuyor.

COP24 ilerlerken, 3 Aralık günü Shell “İklim Eylemi 100+” adına kurumsal yatırımcılarla geliştirilen ortak bir bildiriyle planlamasını duyurdu ve iklim değişimiyle mücadele için benzeri görülmemiş bir işbirliği gerektiğini belirterek, Paris Anlaşması’nın önemini vurguladı. Shell, Paris Anlaşması hedeflerini yerine getirmek için net karbon ayak izini 2035’e dek yüzde 20, 2050’ye dek yüzde 50 azaltma amacını ortaya koydu.

Kısa vadeli hedefleri gerçeğe dönüştürmek için önemli adımlar atıyor, gelişiyor ve şirketimizi gelecek için iyi konumlandırıyoruz diyen Shell, dünyada bir ilki başarmıştı. Shell 2017’de Net Karbon Ayak İzi azaltma hedefini belirleyen ilk uluslararası petrol ve gaz şirketi olmuştu. SÜT-D 2017 Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nü kazanan ilk petrol şirketi de Shell Türkiye idi. Shell’in logosu mavi doğadan, denizden gelmekte. Logonun 1900’den bu yana değişimine baktığımızda ilk logonun siyah-beyaz bir midye olduğu görülür. Logo sonra siyah-beyaz deniz tarağı olur ve ilerleyen yıllarda simetri kazanarak bugünkü renklerine, kuruluşun küresel duruşunu temsil eden enerjik şekline ulaşır.

İklim değişimiyle mücadelede logosuna yakışır ilerleyen Shell ve lider petrol-gaz şirketlerinin karbon yönetimi stratejileri mavi gezegenimiz için mühim. Çünkü nerede hidrokarbon varsa orada en iyi karbon yönetimi ve üretici sorumluluğu olmalıdır.

Benzer Haberler

TAYRAŞ’ın Ana Sponsorluğunda Gerçekleşen TÜRKTAY Etkinliğinde Atık Endüstrisinin Geleceği Konuşuldu

Lubricant World

Mobil 1 Center’larda Ücretsiz 10 Nokta Kontrolü Devam Ediyor

Lubricant World

SAHA EXPO 2024’te Oyun Değiştiren Savunma ve Havacılık Teknolojilerine Dokunmaya Hazır Olun

Lubricant World