04/12/2024
Tesis İnceleme

Endüstriyel Yağların Sektör Lideri Petroyağ’dan Globalleşme Yolunda Güçlü Adımlar

Türkiye’nin önde gelen endüstriyel madeni yağ tedarikçisi Petroyağ, 1993’te başladığı faaliyetlerini grup şirketi olarak yeniden yapılandırdı. Gruba lokomotiflik eden “Petroyağ Lubricants” markası 20’ye yakın endüstriyel iş kolunda 700’den fazla iç müşteriye hizmet veriyor. “Proil” ve “Coral” markaları ise şirketin AR-GE ve inovasyon çalışmalarını, sektördeki trendleri takip eden yeni iş fikirlerine ve katma değer yaratan projelere dönüştürüyor.

Endüstriyel yağlarda 30 yılı aşan tecrübesi ve saygınlığıyla yurt içinde kendini kanıtlayan ve rüştünü ispat eden Petroyağ’ın artık daha iddialı bir globalleşme ajandası var.  16 yurt dışı distribütörüyle 45’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren şirket, Kuzey Avrupa’da planladığı yeni yatırımla kıtanın tamamına erişecek bir lojistik güç elde edecek. Gürcistan’dan sonra Avrupa’da kuracağı bu yeni tesisle coğrafi yayılımını genişletmeye hazırlanan Petroyağ, ihracat hacmini %30’dan %45’e çıkartmayı hedefliyor.

Türkiye’de iş yapmak isteyen yabancı yatırımcıların referans noktası Petroyağ Group, dünyada bilinen bir firma olmak için global iş birliklerine açık. Şirketin AR-GE ve inovasyon çalışmaları da tüm bu globalleşme vizyonuna kaldıraç etkisi sağlıyor.

İTO’nun ikinci 500 sanayi kuruluşları listesinde ve Anadolu’nun ilk 500 şirketi arasında yer alan Petroyağ, TÜSİAD ve Kocaeli Sanayi Odası’nda da temsil ediliyor. Avrupa Madeni Yağ Endüstri Birliği (UEIL) üyesi ilk Türk firması olan Petroyağ, bu konumuyla anahtar bir rol oynuyor.

Petroyağ Group Operasyon Direktörü Esat Güven’le şirketin yaşadığı bu kurumsal dönüşümü ve gelecek hedeflerini konuştuğumuz keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
 width=

Petroyağ’ın genel profilinden bahseder misiniz?

Petroyağ olarak kurulduğumuz 1993 yılından bu yana; demir – çelikten kozmetiğe, gıdadan tekstile, metal işlemeden tarıma kadar çok geniş bir yelpazede; insan hayatının her noktasına dokunan ürünleri üreten makinelerde, endüstriyel yağların kalitesini en yukarı taşımaya devam ediyoruz. 20 farklı sektörde çok özel ürünlerimizle hem yurt içinde hem yurt dışında hizmet verirken AR-GE Merkezi’mizde iş ortaklarımıza sunduğumuz inovatif çözümlerle ülke ekonomisine katma değer sağlıyoruz. Bu katma değeri yurt dışındaki tüm sanayi kollarına ulaştırmak ana hedefimiz. Şu an 45’ten fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 16 ülkede distribütörlüklerimiz var. İhracatta kendi sektörümüzde 5. sıradayız. Katma değerli ürünlerimizle yurt dışı pazarda hızlı bir şekilde büyümek istiyoruz.

Gebze’deki tesisinizin üretim kapasitesi ve teknik imkânları nelerdir?

Petroyağ Lubricants şirketimiz faaliyetlerine 2013 yılında Gebze Organize Sanayi Bölgesi içerisinde kurulan 50 bin ton kapasiteli tesiste devam ediyor. 7000 tonluk dökme, 3000 tonluk ambalajlı depolama alanı, tam otomasyon kontrol sistemleri ve modern dolum istasyonları ile son derece verimli bir şekilde üretimlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Kuvvetli lojistik alt yapımız ve doğru bağlantılarımız ile dünyanın her noktasına ürünlerimizi çok hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaştırmaktayız.

Petroyağ’ın grup şirketi olarak yeniden yapılanması hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Önemli bir stratejik karardır bu. Öncelikle çok kuvvetli bir AR-GE yapımız var. Burada ortaya koyduğumuz ürünler belli bir bütçe büyüklüğünü aştığında, bu projelerimizi Petroyağ Lubricants bünyesinde ticari faaliyete dönüştürmektense, uzmanlaşma ve uygun altyapı yatırımları ile farklı şirketlerin çatısı altında ticarileştirme stratejisini benimsedik.

Petroyağ markası sanayide çok önemli bir marka. Müşterilerimizin çok büyük bir kısmı önde gelen sanayi kuruluşlarından oluşuyor. Bu nedenle “Petroyağ Lubricants” ana lokomotif şirketimiz olmak üzere;  bitkisel yağlar ve türevleri alanında çok hızlı bir yol kat eden “Proil Oleo Chemicals” şirketimiz ve biyoteknoloji alanında önümüzdeki süreçte çok önemli bir ürün portföyü ile geleceğe damga vuracağına inandığımız ve üretiminin %90’ından fazlasını ihraç edecek olan “Coral Innovative Solutions” firmamız ile “Petroyağ Group” olarak yeniden yapılandık.

Gürcistan’da kurulu “Serchem Industrial” ve “Soypet” firmalarımızla birlikte Petroyağ Group şirketlerimizin toplam üretim kapasitesi 70 bin tonu bulmaktadır. Son 3 yılda %10’dan %30’a çıkardığımız ihracat hacmimizi 3 yıl içerisinde %45’e çıkartmayı hedefliyoruz. Bu yeni yapılanma bize AR-GE ve inovatif ürünler alanında ciddi rekabet üstünlüğü sağlamaya başladı. Kısa süre içerisinde Gürcistan’dakine benzer bir yatırımı Kuzey Avrupa’da gerçekleştirerek Avrupa içerisindeki hareket kabiliyetimizi arttırmak istiyoruz.

Tesisinizde yürütülen AR-GE, inovasyon ve laboratuvar çalışmalarından bahseder misiniz?

Global pazarda karşılık bulmanın ve katma değer yaratan ihracatın yolu AR-GE’den geçer. Zira koşulların her geçen gün zorlaştığı günümüz dünyasında rekabet üstünlüğü sağlayan tek çıkış yolu, katma değerli ürünler ortaya koymaktır. Biz de Petroyağ Group olarak uzun yıllardır sürdürdüğümüz AR-GE ve inovasyon çalışmalarımızın meyvelerini topluyor ve iddialı şekilde sürdürülebilir bir geleceğe hazırlanıyoruz.

Daha önce ifade ettiğim gibi AR-GE ve inovasyon çalışmalarımız, Coral ve Proil markalarımızın ortaya çıkmasına ve grup şirketi olarak yeniden yapılanmamıza vesile oldu. Dolayısıyla ürettiğimiz bilgiyi, ulaştığımız veriyi iş fikrine dönüştürmek, ticarileştirmek, verimli hâle getirmek ve müşteriye özel (tailor made) çözümler üretmek için çabaladık ve bunda da başarılı olduk.

Yeni ürün, yeni uygulama alanları bizim olmazsa olmazımızdır. Bu anlayışla ilk yıllardan beri bu çalışmaları AR-GE departmanımız yürütüyordu.

2016 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı AR-GE Merkezi’mizin kurulmasıyla çalışmalarımız çok daha yoğunlaştı ve kurumsallaştı. Akademisyenlere, doktoralı ve yüksek lisanslı uzmanlara özel sektörde çalışma fırsatı sunmaya başladık. Personelimizin eğitim ve meslekî gelişimlerini destekledik. Bugün AR-GE Merkezi’mizde akademisyenlerden ve nitelikli uzmanlardan oluşan 23 kişilik yetkin kadromuz, 9 farklı proje üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Aynı şekilde Proil Oleo Chemicals firmamızdaki bitkisel ürün laboratuvarı ve Coral Innovative Solutions firmamızdaki mikro biyoteknoloji ve kimya laboratuvarlarımız ile hücre kültür laboratuvarımız,  yapılan güçlü iş birliktelikleri ve destekler ile katma değer yaratan çok önemli çalışmalar yapıyor. Coral Innovative Solutions “Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı” kapsamında Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu’nda 1 proje ve Proil Oleo Chemicals da TÜBİTAK 1501 Sanayi AR-GE Destek Programı’nda 1 proje ile çalışmalarını sürdürüyor.

Petroyağ son 3 yılda ihracat hacmini %10’dan %30’a çıkarmayı başardı. Şirket, Kuzey Avrupa’da hayata geçirmeyi planladığı “express logistic hub” sayesinde Avrupa merkezli olarak coğrafi yayılımını genişletmeyi ve ihracat hacmini %45’e çıkarmayı hedefliyor.

 width=

Tesisinize girer girmez personel dostu bir ortamla karşılaştık. İnsan kaynakları politikanız hangi yönleriyle diğer şirketlerden farklılaşıyor?

Petroyağ Group olarak son 5 yılda kurumsallaşma yolunda büyük adımlar attık. Her şeyden önce İnsan Kaynakları departmanımızı “İnsan ve Kültür” departmanı olarak “Kurumsal Gelişim Direktörlüğü” altında yeniden yapılandırdık. Bunu yapma amacımız şirket kültürümüz ve insan değerimiz arasında güçlü bir bağ kurmaktı. Çünkü biz insana değer veriyor ve çalışanlarımızın huzur bulduğu, güven duyduğu bir ortamda daha üretken ve verimli çalışabileceklerine inanıyoruz. Bunun için birçok uygulama ve yeniliği hayata geçirdik. “Mentörlük” ve “İK Dinliyor” projeleri ve motivasyon sağlayıcı etkinlikler bunlardan başlıcaları. Son 5 yılda %50’ye yakın istihdam artışı sağlayan bir şirket olarak personel politikamızı şirket başarımızın önceliklerinden biri olarak görüyor ve bu alanda çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sosyal haklar ve meslekî gelişim konusunda çalışanlarımıza destek oluyoruz.

5 yılı aşkın süredir oleo kimyasallar alanında hizmet veren Proil, sektördeki trenleri takip ederek bio-bazlı yağlayıcılar ve kimyasallar alanında pazar payını artırmayı hedefliyor. 2021 yılında kurulan Coral Innovative Solutions ise biyoteknoloji alanında uzun soluklu AR-GE projeleri üzerinde çalışıyor.

Bunun yanında farklı sektörlerdeki  projeleri de Coral şirketi üzerinden yöneten Petroyağ Group, üniversiteler ve sanayi kuruluşları ile yoğun iş birliği içinde ürün çeşitliliğini ve uygulama alanlarını hızla artırıyor.

Türkiye endüstriyel yağ pazarında %24 pay ile 3. sırada yer alan ve ana müşteri grubu büyük çoğunlukla ilk 500’deki firmalardan oluşan Petroyağ, globalleşme yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Şirket özellikle EMEA Bölgesinde ciddi bir oyuncu haline gelirken yaptığı iş birlikleriyle üretim, satış ve AR-GE alanında uçtan uca hizmet veriyor.
 width=

İklim krizi ve çevre sorunları sanayi sektörüne yeni sorumluluklar yüklüyor. Petroyağ olarak sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi konusunda hangi adımları atıyorsunuz?

Grup şirketlerimiz insanların yaşam standartlarına katkıda bulunmak için sürdürülebilir kalkınmanın önemine inanıyor. Verimlilik, yenilikçilik, markalaşma, dış ticaret, topluma katkı, çevre, istihdam, çalışanların geliştirilmesi ve bilinçlendirilmesi konularını döngüsel ekonomi politikamızın ayrılmaz birer parçası olarak görüyoruz ve tüm uygulamalarımızı bu anlayışla gerçekleştiriyoruz.

Operasyonel faaliyetlerimizde; çevre kirliliğini önlemek, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında emisyonlarımızı azaltmak, enerji ve su yönetimi gibi çevresel sorumluluk konularında verimlilik öncelikli gündemlerimiz arasında yer alıyor. Bu gündemleri yönetim planımızda detaylandırıp çevre bilinci eğitimleri ve çevre risk analizleri ile sürekli güncel tutmaktayız. 2021 yılında almış olduğumuz ISO 50001 enerji yönetimi sistem belgesi ile sloganımız “Enerji Verimliliğine Gönülden Destek.” Tüm fabrika tüketimlerimizi 100TEP değerinin altında tutmayı başararak bu konudaki verimlilik çalışmalarımızla gurur duyuyoruz.

Petroyağ olarak üzerinde çalıştığınız güncel projeleri ve gelecek hedeflerinizi anlatır mısınız?

Son 3 yıldır başta Avrupa olmak üzere ciddi ihracat artışları sağladık. Ana stratejimiz ve hedefimiz ihracat ile büyümek. Şu an Avrupa’nın kuzeyinde yeni bir üretim tesisi çalışmamız var. Burada ilk etapta 10000 ton kapasiteli bir üretim tesisi kuracağız. Üretim gücümüzü ve stoklama kabiliyetimizle birleştirip lojistik avantajını kullanarak Avrupa’nın içlerine kadar hızlı bir şekilde hizmet götürmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımı 2023 yılının sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Dünyada bilinen bir firma olmak için global iş birliklerine açığız.

 width=

Esat Güven Hakkında

1980 Karabük doğumlu Esat Güven, Kocaeli Üniversitesi Kimya Bölümü mezunudur. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamlayan Güven, 18 yıldır Petroyağ şirketinde profesyonel kariyerini sürdürmektedir. Şirkette üstlendiği Kalite Kontrol, AR-GE ve Fabrika Müdürlüğü görevlerinin ardından Petroyağ Group’da Operasyon Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi olarak çalışmalarına devam eden Güven, evil ve 2 çocuk babasıdır.

Benzer Haberler

İhracatın Yerli Yıldızı REXOIL İş Ortaklarına Güven Veriyor

Lubricant World

Petrol Ofisi’nden Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan

Lubricant World

Özerşah Dünyayla Rekabet Ediyor

Lubricant World