9.6 C
İstanbul
20/12/2024
Makale

Kalsiyum sülfonat kompleks gresler

Tayfun YILMAZ
Akoni Kimya A.Ş.
Üretim Tesisleri Müdürü
 

Sundukları avantajlar sayesinde bugün farklı uygulamalarda tercih edilen kalsiyum sülfonat bazlı gresler ile ilgili pek çok şirket araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyor. Akoni Kimya da bu alanda yürüttüğü çalışmaları Ar-Ge kapsamında iki proje ile destekliyor. Şirket, şu anda reaksiyon sonucu ürettiği bu greslerin gelişim çalışmalarına devam ediyor.

Kalsiyum sülfonat olarak adlandırılan aşırı bazlı kimyasallar (TBN sayıları >350 mg/KOHgr) pas önleyici ve korozyon inhibitörü olarak madeni yağlarda ve greslerde kullanılmaktadır. Özellikle gresler ve motor yağlarında kullanılan bu kimyasalların, kullanılma yüzdeleri bazı performanslar göz önünde tutulduğunda %10’a kadar çıkmaktadır.

Kalsiyum sülfonat bazlı gresler, ısı, su, yüksek veya şok yüklerin olduğu gres uygulamaları için mükemmel bir teknolojiye sahiptir. Üstün derecede pas ve aşınma koruması, yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan bu gresler, yüksek damlama noktası ve su varlığında bile çok iyi derecede mekanik stabilite göstermektedir. Diğer gres tiplerinin aksine, bu performans özellikleri, ilave hiçbir hammadde kullanılmadan elde edilmektedir.

Kalsiyum sülfonat kompleks bazlı greslerin, ağır hizmet uygulamalarında genellikle problem çözücü oldukları görülmektedir. Denizcilik, demir-çelik fabrikaları ve kâğıt fabrikaları, off-road, inşaat ve madencilik ekipmanları ve hatta gıda işleme endüstrilerinde başarıyla kullanılmaktadır.

Aşırı bazlı kalsiyum sülfonatlar, sülfonat matrisinde dağılmış büyük miktarda amorf kalsiyum karbonat içerir. Kaynama noktası yüksek alkoller ve asitler gibi uygun kimyasalların mevcudiyetinde ve uygun sıcaklık aralığında jelleşme prosesinin ardından, amorf kalsiyum karbonatın kristalli kalsite dönüşümü gerçekleşir. Dağılmış kalsit fazının partikül boyutu nano aralığında (4-5 nm) olduğundan, aşırı yüksek yüzey alanı ve gres benzeri bir tutarlılık sağlamak için yeterince güçlü olan stabil bir jel yapısını oluşturmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, uygun reaktörde olması ve basıncın ortalama 50 psi şekilde olmasıdır. Bu noktada gres hala reaksiyondan dolayı su içerir ve yağlama gresi üretmek için dehidre edilmesi gerekir. Bu, genellikle kalsiyum sülfonat jeli veya kalsiyum sülfonat gresi olarak adlandırılır.

Bu işlemi yaparken yüksek oranda bazlanmış kalsiyum sülfonatlar, tipik olarak kapalı ve basınçlı (50 psi) bir reaktörde, uygun asitlerin, stokiyometrik hesaplamalarla kalsiyum oksit ve karbondioksit varlığında reaksiyona sokulmasıyla hazırlanması gerekmektedir.

Kalsiyum sülfonat greslerinin kimyasındaki dönüşüm sonrası kalsiyum oksit veya (genellikle) hidroksit ilavesi ve ardından borik asit/asetik asit ve 12-hidroksistearik asit ile reaksiyona sokulmasıyla komplekslik meydana gelmektedir.

Düşük sıcaklıklarda pompalanma kabiliyetleri dezavantaj gibi dursa da çok düşük donma noktalı ve düşük viskoziteli olan sentetik baz yağlar (Ester, Polialfaolefin, Silikon) özellikle çok düşük çalışma sıcaklıklarında (hava araçları ve deniz araçları gibi) -50 derecelere kadar hizmet etmesini sağlamaktadır.

Benzer Haberler

Nynas ReSolution: Sürdürülebilir Performansa Giden Yol

Lubricant World

Sera Gazı Emisyonlarında Kapsamları Keşfedelim

Lubricant World

Semih Çalışkan – Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve Madeni Yağ Sektörü

Lubricant World