Mobil Oil Türk AŞ Genel Müdürü Münci Bilgiç: “2023’te de içeride ve dışarıda büyümeye devam edeceğiz.”
Tüm dünyada madeni yağ sektörünün en köklü ve en çok tercih edilen markalarından biri kabul edilen Mobil, Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Rusya – Ukrayna Savaşı sonrası daha geniş bir coğrafyada yeni sorumluluklar üstlenmeye başlayan şirket, 2023 yılında Türkiye’deki fabrikasının üretim kapasitesini artırmayı, ürün gamını genişletmeyi ve Mobil 1 Center’ların sayısını 120’ye çıkarmayı hedefliyor.
Yayın organlarının ekonomi ve otomobil editörleri ve muhabirlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ağırlayan Mobil Oil Türk AŞ Genel Müdürü Münci Bilgiç, hem 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu hem de şirketinin 2023 hedeflerini anlattı. Madeni Yağ Dünyası’nın da davetli olduğu basın toplantısında konuşan Genel Müdür Bilgiç, 2023 yılında hem iç pazarda hem de ihracatta büyümeye devam edeceklerini, üretimde de çift vardiya sistemine geçerek kapasite arttıracaklarını söyledi.
Halka dokundukları marka elçileri olarak Mobil 1 Center’ları çok önemsediklerini anlatan Bilgiç, bu merkezleri hizmet kalitesini arttırarak ülke genelinde yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Mobil 1 Center’ların belirli standartlara ve hijyen koşullara uyarak ve müşteri memnuniyetini sağlayarak hızlı ve özenli çalışması için hizmet içi eğitimler verdiklerini anlatan Bilgiç, gizli müşteri uygulamalarıyla Mobil 1 Center’lardaki eksiklikleri tespit ettiklerini ve çözüm önerileri geliştirdiklerini ifade etti.
Büyüme Hedefleri
Türkiye madeni yağ sektörünün 2021 gibi 2022 yılında da büyümesini sürdürdüğünü aktaran Genel Müdür Bilgiç, şirketlerinin de bu büyümeyle doğru orantılı olarak %10 düzeyinde satışlarını arttırdığını söyledi. Büyümenin özellikle otomotiv sektöründe ve garanti dışı araç pazarında olduğunu aktaran Bilgiç, endüstriyel alandaki büyümenin de madeni yağ sektörünü hareketlendiğini belirtti.
Tedarik zincirindeki sıkıntıların 2022’ye damga vurduğunu kaydeden Bilgiç: “Özellikle 2021’in ikinci yarısında başlayan pandemi sonrası artan talebin karşılanamaması ve birtakım talihsiz olaylar (kasırga, fabrikalarda yangın vs.) nedeniyle katkı maddesi üreten tedarikçileri sıkıntıya düşmesini yarattığı etkiler 2022’de de madeni yağ sektörünü etkilemeye devam etti. Tüm madeni yağ üreticileri gibi biz de bu yaşanan sıkıntılardan dolayı talepleri yönetmekte bir hayli zorlandık. Ancak Mobil’in dünya çapında tam entegre bir yapıya sahip olması, uluslararası tedarik zincirine sahip bulunması ve bu tip durumlara özel Yönetim Sistemlerini hızlı bir şekilde aktive etmesi sebebiyle bizler bu sıkıntılı süreci başarıyla idare ettik ve müşterilerimizi mağdur etmedik. Hatta bu tip dönemlerde yeni müşteri edinme imkânlarımız da oldu diyebilirim. Mobil olarak tedarik zincirinde çok güçlü olduğumuzu düşünüyoruz bu nedenle pandemi süresi de dahil olmak üzere son 3 yıldır aralıksız satışlarımızı arttırmaya devam ediyoruz. 2023 yılında da bu büyümeyi devam ettireceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Yeni Sorumluluklar
Ukrayna – Rusya arasındaki savaşın etkilerine dikkat çeken Bilgiç “Yaşanan savaş ortamı ve bunun etkileri Türkiye’de de ciddi şekilde hissedildi. Öte yandan bu durum Türkiye’deki pek çok sektörün ticaret ve üretiminde fırsatları da beraberinde getirdi. Özellikle Orta Asya ülkelerinden ciddi şekilde ürün talepleri hızlandı ve Türkiye’nin jeopolitik önemini arttı. Bu noktada biz de Mobil Türkiye takımı olarak yeni görevler üstlendik. Orta Asya’da ülkelerinin daha önce Mobil’in Rusya’daki birimine bağlı olarak yönetiliyordu. 2022 Haziran ayı itibariyle artık bu Orta Asya bölge ve ülkelerin yönetimi tamamen Türkiye’ye sorumluluğuna geçti. Hali hazırda Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan’ın yanı sıra Gürcistan’ın da olduğu 7 ülkenin yağ satış ve tedarik yönetimi Mobil Türkiye olarak bize bağlandı. Orta Asya ülkelerinin bazılarında başarılı distribütörlerimiz yer alıyor. Distribütörlük ağı olmayan diğer ülkelerde de önümüzdeki birkaç sene içinde distribütör ağını kurarak varlığımızı ve satışlarımız daha da geliştirmek için şimdiden kollarımızı sıvadık.” dedi.
Fabrika Çift Vardiya Çalışacak
Mobil Türkiye yönetimine bağlanan yeni ülkelerle birlikte ihracat potansiyellerinin ciddi şekilde arttığını kaydeden Genel Müdür Bilgiç “Bu çerçevede fabrikamızın kapasitesini daha da genişleterek artan ihracat talebine daha iyi cevap vermek istiyoruz. Genel bakışla kapasitemizi %20 oranında artıracağız. %20 kapasite artırımı ile birlikte yeni bir istihdam artırımı da olacak. Hedefimiz yeni makina yatırımlarıyla, harman ve dolum makinalarını daha efektif kullanacak şekilde birtakım iyileştirmeler yaparak, ham madde ve bitmiş ürün depolama kapasitemizi artırarak ve ikinci vardiyaya geçerek günlük sevkiyat hacmimizi daha üst seviyelere getirmek.” dedi.
Mobil’in 160 ülkede var olduğunu ancak sadece 30 ülkede madeni yağ üretim tesisi olduğunu söyleyen Bilgiç, “O, 30 ülkeden bir tanesi de Türkiye’dir. Dünyada bu kadar ülke varken 30 tane ülkede madeni yağ fabrikası olması ve bunun bir tanesinin Türkiye’de olması bizi gerçekten gururlandırıyor. Onu daha çok geliştirmeyi, daha çok büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.
Mobil 1 Center Sayısı Artacak
2023 yılında da büyümeye devam etmek istediklerini kaydeden Bilgiç; en öncelikli hedeflerinden birinin Mobil 1 Center’ların sayısını 120’ye çıkarmak olduğunu söyledi. Bilgiç Mobil 1 Center’larla ilgili şöyle konuştu:
“Mobil 1 Center’lar Mobil Türkiye’nin marka elçileri. Mobil 1 Center’ları çok önemsiyoruz. Onlar bizim organizasyonumuzun değerli uzantıları. Biz zaten yıllardan beri bu konuda yatırım yapıyoruz. Zaten büyümemizde de Mobil 1 Center’ların katkısı çok büyük. Türkiye’nin 41 ilinde 76’ya varan Mobil 1 Center servisimiz bulunuyor. Ayrıca 23 adet Mobil Delvac Express Center’ımız da var. Bunun yanında KKTC’de de iki adet servis noktamızla hizmet vermeye devam ediyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz, 3 sene içinde 120 hizmet noktasına ulaşarak, bütün şehirlerimizi kapsamak. Yani önemli oto sanayilerin her birinde 1 tane olsun istiyoruz.”
Mobil, Elektrikli Araçlara Hazır
Elektrikli araçlarla ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini anlatan Genel Müdür Münci Bilgiç, “Mobil EV Fluid” adını verdikleri bir ürün serisi hazırladıklarını söyledi. Bilgiç şöyle konuştu: “Elektrikli araçlardaki önemli konulardan bir tanesi araçtaki pilin çok hızlı bir şekilde ısınması ve bu sıcaklığın kontrol altında tutulması gereği. Bu gereklilik hem şarj ederken hem çalışırken var. Geliştirilen ürünler daha üst teknoloji sıvılar, bunların içerikleri bildiğimiz madeni yağlardan daha farklı. Mobil EV Fluid bu ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlandı ve tüketicilerin kullanımına sunuluyor. Öncelikle bazı elektrikli otomobil üreticilerine ilk dolum olarak veriliyor ve talep oldukça tüketicilere de vermeye başladık.”