17.7 C
İstanbul
21/09/2024
Türkiye'den

COP26’nın enerjisi

31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde, Glasgow’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 26. Taraflar Konferansı, COP26 yapıldı. Birlikte Gezegenimiz İçin diyerek binlerce delege bir araya geldi. COP26’da küresel net sıfır hedefiyle yüzyılın ortasına kadar ilerleyerek, 1,5oC küresel ısınma artışını erişilebilir kılma; toplulukları ve doğal yaşam alanlarını korumak için uyumu sağlama; finansı harekete geçirme ve birlikte çalışmayı başarma hedeflendi. COP26 Başkanı Alok Sharma “Harekete geçmenin tam zamanı”, BM Genel Sekreteri António Guterres Fosil yakıtlara bağımlılık küresel ısınmayla insanlığı ve gezegeni uçurumun kenarına itiyor. Kendi mezarımızı kazıyoruz” dedi. İttifaklar kurularak, beyanlar, mutabakatlar, taahhütler açıklandı. Kömür, petrol, doğal gaz, arazi ve ormanlar, yenilenebilir kaynaklar, hidrojen, elektrikli taşıtlar, enerji verimliliği ve iklim finansmanı başlıkları öne çıktı. Kurucu ülkeleri Danimarka ve Kosta Rika, asil üyeleri Fransa, İsveç, İrlanda, Grönland, Quebec, Galler ve ikincil üyeleri İtalya, Portekiz, Yeni Zelanda, Kaliforniya olan petrol ve doğal gaz üretiminin aşamalı olarak kaldırılmasını kolaylaştırmak için birlikte çalışan hükümetler ve paydaşlardan oluşan uluslararası birlik (Petrol ve Gazın Ötesi İttifakı: BOGA) aşamalı olarak petrol ve doğal gazdan çıkış için çaba sarf ediyor.

Ülkelerin enerji ihtiyaçlarını verimli bir şekilde karşılamaları, kömür ve diğer fosil yakıtlardan uzaklaşarak temiz enerjiye geçişlerini hızlandırmaları için sürdürülebilir enerjiyi en uygun maliyetli ve güvenilir seçenek yapmak hedefi ile Enerji Geçişi Konseyi (ETC) 2022 yapılanmasını duyurarak, küresel ısınmayı yönetilebilir düzeylerle sınırlama beyanını sundu. Ülkelerin güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanları önemine vurgu yapılarak, daha iyi bir enerji erişimi sağlamak için adil bir geçiş gereği ortaya konuldu. ETC enerji kökenli sera gazı salımlarını azaltma ve takibi için çok önemli.

Ülkemiz dahil 33 ülke, 40 şehir, 11 araç üreticisi ve 27 filo sahibi kuruluş Sıfır Emisyonlu Araçlar için Glasgow Mutabakatı’nı imzaladı. Ulaştırmada elektrifikasyon önemli. Liderler Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için gerekli temiz teknolojilerin ve sürdürülebilir çözümlerin düşük maliyetli ve erişilebilir olmasının yaygınlaştırılmasını hızlandırmada birlikte çalışma sözünü COP26 Dünya Liderleri Zirvesi: Atılım Gündem Bildirgesi ile verdi. Bu bildirge, petrol ve sıfır emisyonlu taşıtlarla ilgili gelişmeler yağlama yağı sektöründe yakından takip ediliyor. Hem enerji kaynağı hem de kimyasallar ve baz yağlar için ham madde olan petrol ve doğal gaz için yeşil dönüşüm, iklim dostu ilerleme mühim. Bu bağlamda yağlama yağlarının yaşam döngüsünde sera gazı salımlarının azaltılması, iklim krizine etkilerinin teknik mümkün en az değerlere düşürülmesi, düşük karbon ayak izli yağlayıcıların üretilmesi, atık yağların en iyi şekilde yönetilmesi ve biyoyağlayıcılar mühim. Yağlama yağının kullanıldığı yerdeki üretim ve ürünün karbon ayak izine etki ettiği ve bu nedenle pazarda yeşil çözümlerin talebinin giderek artacağı unutulmamalıdır.

Benzer Haberler

Madeni Yağ Sektörü Yeni Sezona Hareketli Başlıyor!

Lubricant World

Yeni Renault ZOE Türkiye’de

Lubricant World

Mükemmel olsun