21.4 C
İstanbul
20/09/2024
Türkiye'den

Fosil kaynaklar: Çevre ve iklim değişimi

Kömür, petrol, doğal gaz ve de bu fosil kaynaklardan üretilenlerin yaşamımızda refah ve konforu sağlama bedeli gezegenimiz için çok büyüktür. Bu nedenle fosil kaynakların yaşam döngüleri boyunca neden oldukları katı-sıvı-gaz kirleticilerin, sera gazı salımlarının en aza indirilmesi tartışılamaz bir husustur.

30 Eylül 2019 tarihli İklim Sorumluluk Enstitüsü’nün “Karbon Majörleri: Etkinlik Verilerinin Güncellenmesi, Eklemeler, Emisyonların Hesaplanması” adlı yayınında, 1965-2017 dönemi için 20 büyük şirketin küresel sera gazı salımlarının üçte birinin fazlasından sorumlu olduğu belirtilmekte. İlk 10 şirketin toplam emisyondaki yüzde payları azalan sıra ile şöyle: Saudi Aramco (59.26), Chevron (43.35), Gazprom (43.23), ExxonMobil (41.90), National Iranian Oil (35.66), BP (34.02), Royal Dutch Shell (31.95), Coal India (23.12), Pemex (22.65) ve Petroleos de Venezuela (15.75). Görüldüğü gibi petrol şirketleri iklim değişimine büyük etki yapmaktadır. Bu nedenle enerji dönüşürken, enerjide geçiş sürecinde ilerlenirken petrol şirketlerine iklim değişimi ile mücadelede ciddi görev düşmekte, mevcut hedefler ve mevzuat sektöre yükümlülükler getirmektedir. Petrol sektörünün iklim değişimine büyük etkisinin yanısıra petrol ürünlerinin eldesi ve tüketilmesinde, özellikle yağlama yağları ve plastikler için atık yönetimi de ayrı bir öneme sahiptir. Halen Brezilya sahilindeki petrol sızıntısının yarattığı kirlilik acil bir sorun olarak çözülmeye gayret ediliyor.

Yenilenen Çevre Kanunu ve Sıfır Atık Yönetmeliği ile Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik ve Türkiye Sıfır Atık Vakfı Kurulması Kanunu’nun kabulü ardından atık yağlama yağlarının ve atık plastiklerin mühim birer fosil kökenli ulusal hammadde olduğu daha da öne çıkarken atık yağlayıcı ve atık plastiklerin yolculuğu daha etkin takip edilecek ve sorgulanacak.

“Yeşil Ekonomi Yolunda Sıfır Atık” teması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ana desteğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar, İçişleri, Sanayi ve Teknoloji, Savunma, Tarım ve Orman, Ticaret bakanlıklarının üst düzey katılımıyla 16-17 Ekim 2019 tarihlerinde Ankara’da 10. Türkiye’de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli (10. TÜRKTAY) atık iş dünyası, sektör dernekleri, yerel yönetimler ve resmi erkin büyük ilgisi ile Hanımefendi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın teşrifi ile gerçekleştirildi. Atık yönetiminin ulusal çıkarlarımız açısından stratejik konumu, denetim, nadir elementler ve elektrikli ve elektronik atıklar, tehlikeli atık yönetimi, çimento ve atık, atık ithalatı ve Sıfır Atık Projesi başlıkları panelde öne çıkarken, siyasi partilerin Türkiye’de atık ekonomisinin sanayi, enerji ve istihdama etkisi ile stratejik önemi üzerine değerlendirmelerini milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül, Ahmet Akın ve Dr. Şenol Sunat’tan dinledik. 10. TÜRKTAY’ın çıktı hedefini Hanımefendi Emine Erdoğan “Geldiğimiz noktada, bir gelecek yokmuşçasına devam etmemiz mümkün değil. Yeşil ekonomiye, yani kaynakları azaltmadan, yarına aktarmayı garanti eden üretim biçimlerine geçmemiz hiç kimse için bir seçenek değil, zorunluluktur” diyerek belirtti. 10. TÜRKTAY Yürütme Kurulu olarak sonuç bildirgemizi yakında resmi erk ve paydaşlarımıza sunacağız.

Benzer Haberler

Chemsupplier “Kimya Sektöründe Tedarik Yönetimi Sanal Zirvesi” başladı

Lubricant World

Zorlu Koşullar için Biçilmiş Kaftan: Gresler

Umut Arslan

Yağlayıcı ambalajları