Metal işleme sıvılarının, katkı maddeleri için yüksek çözünürlük kapasitesine sahip olan baz yağlar ile hazırlanması gerekir. Zorlu koşullarda test edilen naftenik yağlar, Grup I yağlarına güzel bir alternatif olarak kullanılabileceklerini kanıtladı.
Yüksek hacimlerdeki katkı maddesini çözme kabiliyetine sahip olması sebebiyle metal işleme sıvıları için tek seçenek olarak görülen Grup I yağları, artık yavaş yavaş pazar payını kaybediyor. Naftenik yağların katkı maddelerini çözme kabiliyeti de bir hayli yüksek. Ancak naftenik yağlar çözücülük konusunda Grup I yağları kadar iyi performans gösterebiliyor mu? Nynas bunu ölçmeye karar verdi. Nynas Teknik Geliştirm ve Piyasa Destek Departmanı Müdürü Dr. Luis Bastardo- Zambrano, “Bazı müşterilerimiz, Grup I yağlarının yok olmasına ve bunun çok yüksek konsantrasyonlarda katkı maddeleri içeren formülasyonlarda yaratacağı etkiye ilişkin endişelerini dile getirdi. Bunun üzerine biz de bir müşterimizle birlikte, aşırı katkı konsantrasyonlarında farklı yağların çözücülük kapasitesini incelemek üzere bir çalışma başlattık” diyor. Çalışma, saf metal işleme formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan farklı katkıların konsantre solüsyonlarının stabilitesi üzerine odaklanıyor. Numuneler naftenik bir yağ ya da farklı rafinaj derecesine sahip bir parafinik yağ (Grup I, II ve III) ile hazırlandı. Sonuçlar, katkı maddesinin kimyasal yapısı, bu maddenin çözülmesi için kullanılan baz yağ ve maddelerin depolama koşulları gibi faktörlerin numunelerin yapısını etkilediğini açıkça ortaya koyuyor. “Numuneleri altı ay boyunca inceledik. Bazıları başlangıçta iyi görünüyordu ancak birkaç hafta sonra ayrışmaya başladılar, diğerleri ise test süresi boyunca değişmeden kaldı. Tüm verileri analiz ettikten sonra bazı net eğilimler tespit ettik.” Genel itibariyle, naftenik yağ ve parafinik Grup I yağı bazlı numuneler, test süresince daha homojen bir görünüm sergiledi. Öte yandan, parafinik Grup II ve III baz yağ bazlı numunelerin ise daha bulanık bir görünüme veya çökeltiye sahip olduğu görüldü.
METAL İŞLEME İÇİN KATKILARIN ÇÖZÜNMESİ
Baz yağın temel görevlerinden biri olan yüksek katkı maddesi konsantrasyonlarında bile çözünürlük sağlama kapasitesi farklı baz yağlar için değerlendirildi. Numunelerin 25 haftalık testi kapsayan grafikte belirtilen görsel durumları, numunelerin nispi stabilitesini ortaya koymaktadır. Grafikte, dairenin çevresindeki sayılar haftaları, radyal numaralandırma ise numunelerin görünümünü ifade etmektedir. 1 numara bulanıkve çökeltili, 2 numara çökeltili, 3 numara bulanık, 4 numara is iyi durumda (değişim yok) anlamına gelmektedir. Veriler, test edilen farklı baz yağlarda sülfürize olefinlerin çözünürlüğünü (ağırlıkça %12) göstermektedir