6.2 C
İstanbul
06/01/2025
Türkiye'den

Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi almak için son tarih 1 Temmuz

21 Aralık 2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği’nin “Atık Yağ Üreticisinin Yükümlülükleri” başlıklı 8’inci maddenin ikinci fıkrasında “Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla, İl Müdürlüğü’ne başvurarak Ek-3’te yer alan belgeyi almakla, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla, motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmekle ve onaylamakla yükümlüdür” ibaresi yer alıyor.

Bu kapsamda, motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin 1 Ocak 2021 tarihine kadar söz konusu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde “Motor Yağı Değişim İzin Belgesi” alması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen çevrimiçi programlara kayıt olması gerekiyordu, bu süre 6 ay uzatılarak 1 Temmuz olarak güncellendi.

Motor yağı değişiminin yapıldığı tesislerin kapatılmaması ya da ceza almaması için Motor Yağı Değişim Noktası (MOYDEN) İzin Belgesi Başvurusu sürecini dikkatli bir şekilde takip etmesi ve gereklilikleri titizlikle yerine getirmesi önem taşıyor.

Kurulacak “Tehlikeli Atık Geçici Atık Depolama Sahası”nın zemini beton, dışarıya kanal bağlantısı olmayan, kapısı kilitli, üzerinde “Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı” yazan tabelası olan, atık deposundan sorumlu kişinin adı-soyadının yazılı olduğu kağıt/tabelası olan, içeride “13 02 08” kodlu “atık motor yağı”nın konulduğu kolayca doldurulup boşaltılabilir nitelikte üzerinde “atık yağ” ibaresi bulunan variller veya tanklar kullanılarak, yağmur ve kar gibi yağışı içerisine almayacak şekilde her tarafı kapalı olarak dizayn edilmiş olması gerekiyor.

Çevre ve insan sağlığının korunması, atık yağların usulsüz bertarafının ya da kullanımının önüne geçilmesi, atık yağ miktarının düzenli olarak takip edilmesi, uygun şekilde depolanması ve toplanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu uygulama ile yeni bir dönem başlıyor. Motorlu araç sahiplerinin yağ değişimlerini mutlaka yetkili atık yağ değişim noktalarında yaptırması gerekiyor.

Bundan böyle MOYDEN belgesine sahip olmayan işletmelerde motor yağı değişimi yapılamayacak. Yağ değişimini kendisi yapacak araç sahipleri ise atık yağlarını yetkili değişim noktalarına bırakacak.

 width=

Benzer Haberler

Madeni Yağlarda ÖTV Artışı Resmi Gazete’de Yayımlandı

Lubricant World

2025 Yılı Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Tutarları Belirlendi

Lubricant World

Kimya Sektörünün Gururu “Kimya Teknoloji Merkezi” Kapılarını Açtı

Lubricant World