11.2 C
İstanbul
20/12/2024
Tesis İnceleme

“Tehlikeli madde taşımacılığı uzmanlık gerektiriyor”

Madeni yağ ve kimyasallar sektörüne taşıma ve depolama hizmetleri sunan Sunlog Lojistik firmasının kurucusu iki genç girişimci Sertaç Yücelbak ve Ünal Sarı ile bir röportaj gerçekleştirdik ve bu sektörün lojistik anlamında ne tür talep ve beklentileri olduğunu sorduk.

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Biz, Sertaç Yücelbak ve Ünal Sarı, sektöre ilişkin tecrübemize dayanarak Sunlog Lojistik fikrini hayata geçirdik ve firmamızın ismini de baş harflerimizden oluşturmayı seçtik.

Bizden çok hizmetlerimizden ve idealist fikirlerle yola çıkarak lojistik sektörüne kazandırdığımız Sunlog hakkında konuşalım.

Peki, Sunlog olarak yürüttüğünüz lojistik faaliyetlerden bahsederek başlayalım.

Sunlog çok geniş bir acente ağına sahip olmasının avantajı ile özellikle Fransa, İspanya, Portekiz, Almanya, Hollanda ve Belçika’da özmal yatırımları ile hızlı, kaliteli ve güvenilir bir parsiyel hattına sahip. Özellikle bu konuda ciddi yatırımlar yapmaya, müşterilerimize ve sektöre fayda sağlamak adına acente ağımızı genişletmeye devam ediyoruz.

Sunlog, 2015 yılında kurulmasına rağmen kısa zamanda Avrupa’ya ve Avrupa’dan yapılan taşımalarda sektörde adını kabul ettirebildi ve kendi alanında sektörün liderlerinden biri haline geldi. Bu başarı tabi ki Sertaç ve Ünal adı ile gelmedi; arkamızda inanılmaz bir ekip, çok ciddi bir acente ağı, kusursuz tedarik zinciri ve özmal filomuz var.

Hedeflerimiz doğrultusunda 2018 yılında yüzde 15 büyüme kaydettik ve parsiyel ekspres taşımacılık konusunda uzmanlığımızın avantajı ile sektörel daralmadan çok az etkilenen ender lojistik firmalardan biri olduk.

 width=

Madeni yağ sektörü özelinde konuşacak olursak, bu sektörde tehlikeli madde ve yanıcı malzeme taşımacılığı büyük önem taşıyor. Bu tür malzemelerin taşınmasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Madeni yağ sektörüne yönelik hammadde taşımalarımızda özellikle tehlikeli madde taşımacılığına hakim olmamız bizi sektörde kısa sürede lider konumuna ulaştırdı. Bu alandaki zorunluluklara ve kısıtlamalara verdiğimiz önem ile eğitime verdiğimiz destek en dikkat ettiğimiz konuların başında geliyor. Kalitenin ancak bu şekilde sağlanabileceğine inanıyoruz.

İhracat ve ithalat için zorunlu olan uluslararası dokümanların eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması tehlikeli madde taşımacılığında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir ve uzmanlık gerektirir. Taşıması yapılacak eşyanın hangi araçta, diğer hangi tehlikeli madde sınıfları ile seyahat edeceği ve hangi güzergahları kullanacağı tehlikeli madde taşımasının ABC’sidir. Deniz, hava, kara, tren gibi tüm taşıma türleri için tüm tehlikeli maddelerde önceden belirlenmiş yaptırımlara uygun hareket edilmelidir. 1957 yılında Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından belirlenen ve 1968 yılında yürürlüğe giren Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) kara yolu taşımacılığı için en önemli anlaşmalardan biridir. ADR kapsamında Patlayıcılar, Gazlar, Yanıcı Sıvılar, Yanıcı Katılar, Kendiliğinden Yanmaya Yatkın Maddeler, Suyla Temas Halinde Yanıcı Gaz Çıkaran Maddeler, Oksijen Salgılayarak Yanma Riskini Arttıran Maddeler, Organik Peroksitler, Toksik Maddeler, Bulaşıcı Hastalık Muhteviyatı Olan Maddeler, Radyoaktif Maddeler, Aşındırıcılar ve Çeşitli Tehlikeli Maddeler gibi ana sınıflar ve her sınıf kapsamında alt sınıflar vardır. Aynı şekilde diğer taşıma türleri için de imzalanan anlaşmalara uygun olarak tehlikeli madde sınıflarına göre taşıma yapılmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra, sürücü ve tedarik kanallarında yabancı dil bilgisi de çok önemlidir. Biz de taşıma yaptığımız ülke diline ve/veya İngilizce diline hakim insan kaynağımıza büyük önem veriyoruz ve bu sayede insana bağlı yaşanabilecek tüm riskleri en düşük seviyelerde tutabiliyoruz. 

 width=

Peki siz bu alanda ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Madeni yağ sektöründeki yükler için özellikle deniz yolu tercih edilirken, kara yolunda sunduğumuz avantajlar da deniz yolunun cazibesini ortadan kaldırıyor. Zamanında teslimat ve hız, stok maliyetlerini en düşük seviyesine getiriyor. Özellikle 2016 yılında başlayan ithalat daralması 2018 yılında durma noktasına geldi ve kara yolu kendine yeni bir yer edindi. Servis süreleri 5 ile 9 gün arasında değişen, minimum yük sınıfı dahil 1300 kg’lık ürünlerin 48 saat içerisinde alıcısına teslim edildiği butik hizmet bu sektörde fark yaratıyor.

Taşınan ürünlerin içeriğinde yanıcı ve tehlikeli madde olması sipariş aşamasından teslim noktasına kadar titiz bir çalışma yapılmasını gerektiriyor. Bu titiz çalışmanın farkında olarak bünyemizde kontrollerin ve standartların korunması amacıyla yanıcı ve tehlikeli madde uzmanı barındırıyoruz. Şoförlerimiz bu konuda periyodik olarak güncel konularda ve yabancı dil konusunda eğitime katılıyor.

Hizmetlerimizi butik taşıma anlayışının gerekliliği ile müşterilerimizin taleplerine uygun olarak sunuyoruz. Maliyet ve kalite grafiğinde teslim süreleri de değerlendirilerek sektörde söz sahibi birçok madeni yağ üreticisine kapıdan kapıya hizmet eder konumdayız.

Üreticileri nakliye anlamında rahatlatacak çözümleriniz var mı?

Sunlog üreticilerin ham madde tedarikini proje olarak değerlendirir, talepler doğrultusunda hizmetlerini en uygun taşıma şekli ve en uygun maliyetlerde değerlendirerek yıl bazında paket bir organizasyon sunar. Paketimiz dahilinde maliyet, taşıma şekli ve performans değerlendirmesi günlük, haftalık ve dönemlik raporlar halinde tedarik ağına sunulur. Bu hizmetimiz ile üretici tedarik zinciri ile bir ekip olarak hareket eder ve tüm süreçleri baştan sona raporlayabilmektedir.

Taşıdığımız ürünün farkında olarak, üreticilere birebir müşteri hizmeti ile anlık yanıt verebilme ve GPS sistemi ile tedarikçiden üreticiye kadar süreci anlık takip etme olanağı sağlıyoruz.

Benzer Haberler

Vario Grease Genel Müdürü Tayfun Yılmaz: Kurumsal Gelişim ve Büyüme Hedeflerimize Emin Adımlarla İlerliyoruz

Lubricant World

İhracatın Yerli Yıldızı REXOIL İş Ortaklarına Güven Veriyor

Lubricant World

Petrol Ofisi’nden Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan

Lubricant World