11.4 C
İstanbul
09/11/2024
Makale

Türk madeni yağ sektöründe MAPESAD’ın yeri

Sektöründeki ilk ve tek dernek olarak 2004 yılında kurulan Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD), sektör için büyük önem taşıyor. Gelecek hedefleri olan ve bu amaçla yatırımlar yapan iş adamlarının bir araya gelerek kurdukları bu oluşum, ülke ekonomisine gün geçtikçe daha fazla katkı sağlayan madeni yağ sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak için çalışıyor.

Madeni yağ sektörü ile ilgili kapsamlı bir çalışma alanı olan MAPESAD’ın faaliyetleri arasında sektörle ilgili dünyadaki teknolojiyi takip edip ülkemize getirmek, Ar-Ge çalışmalarına ön ayak olmak, ihracatı artırmaya yönelik yeni pazarlar araştırmak, var olan pazarları güçlendirmek, pazarda haklı rekabeti sağlamak gibi unsurlar bulunuyor.

Ayrıca devlet ve sektör arasında köprü görevi görmek ve çalışanların sosyal şartlarından üretimle ilgili çevresel koşullara kadar birçok ortak konu daha MAPESAD’ın çalışmaları arasında yer alıyor. MAPESAD Türk Malı kaşesini taşıyan ürünlerin dünya pazarlarında kaliteleri ile aranan markalar haline gelmeleri için yeni stratejilerin geliştirilip uygulanmasına destek olmayı temel kuruluş amaçlarından biri olarak benimsiyor. MAPESAD’ın benimsediği anlayış doğrultusunda yurtiçi ve yurtdışındaki müşterilerin ihtiyaçlarına cevap verecek yeterlilikteki firmalarla ürünlerde bir standardizasyon sağlamak kalitede devamlı çıtayı yükseltmek üretimde yararlılık bilincini gözetmek ve kaliteden taviz vermeden hedeflere ulaşmak amaçlanıyor. Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneğini oluşturan üye firmalar işbirliği halinde bu doğrultuda yürüyorlar.

Petrol sektörünün mamul üreten tek yeri madeni yağ fabrikaları. Burada üretilen ürünlerin katma değeri yüksek. Ayrıca bu sektör, istihdam açısından da önemli bir güce sahip, bu açıdan ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Üretimini dünya standartlarına sahip tesislerde gerçekleştiren Türk madeni yağ sektörü, yaptığı yatırımlarla ürünlerini başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediyor. Sektör sadece kendi bünyesini geliştirmekle kalmayıp, ambalajdan nakliyeye kadar daha birçok sektörün de gelişip büyümesinde ve yeni istihdam alanlarının oluşmasında rol oynuyor.

Madeni yağ sanayicilerini sektörde temsil eden, sektörün genel ve güncel sorunları için çözümün bir parçası olan MAPESAD, madeni yağ ve petrol ürünlerinin standartlarını üreticiler, tüketiciler ve çevreyi korumak adına yükseltmek için çalışıyor.

Aynı zamanda coğrafi ve jeopolitik konumundaki avantajlarını kullanarak Türkiye’yi madeni yağ üretimi konusunda dünyanın önemli bir üretim üssü haline getirmek amacıyla faaliyet gösteren MAPESAD’ın bu doğrultudaki çalışmaları da artarak devam ediyor. Son yıllarda devletin verdiği Ar-Ge destekleri ile ürünlerin çeşitlendirilmesi, yerli üretime olan güvenilirliğin artması, sosyal sorumlu üretici imajının gelişmesi ve MAPESAD çatısı altında güçlenmesiyle sektör, ulusal ve uluslararası düzlemde hak ettiği noktaya doğru ilerliyor.

Ancak tüm bunların ötesinde, madeni yağ pazarının gelişmesinin önünde bazı engeller var. Lisanssız üretim, adil rekabeti engelleyen ve pazarın gelişmesine engel en önemli husustur. Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gereken düzenlemeleri yaparak lisanssız üretimin önüne geçmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Bunun yanı sıra, yurtiçi üretimde madeni yağ lisansına sahip olmak bir zorunluluk, bu lisansı almanın da pek çok şartı var. Bunlardan biri, üretilen her ürünün TSE belgesinin olması. Aynı zamanda, satılan madeni yağın belli bir oranının EPDK’ya katılım payı olarak ödenmesi. Türkiye’deki üreticinin TSE’ye ödediği yüksek ücretler ve EPDK’ya katılım payı ödeme zorunluluğu, ithalatta haksız rekabete yol açıyor.

MAPESAD, bu bağlamda sektör açısından büyük önem teşkil ediyor. Çalışmalarını aktif bir şekilde yürüten, sektörün genel ve güncel sorunlarını siyasi otoriteler, bakanlıklar ve resmi kuruluşlar nezdinde dile getirip çözüm üretmek için yoğun çalışmalar yürütüyor.

Benzer Haberler

Sera Gazı Emisyonlarında Kapsamları Keşfedelim

Lubricant World

Semih Çalışkan – Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve Madeni Yağ Sektörü

Lubricant World

Apurva Gosalia – ‘K’ Külfet Değil ‘Kısmet’ Demek

Lubricant World