17.7 C
İstanbul
21/09/2024
Türkiye'den

Enerji verimli, iklim değişimine dirençli üretim

Sanayide enerji tüketiminin iki bedeli vardır: Üretimin maliyeti ile üretimin mavi yerküremize maliyeti. Üretimde kaynak verimliliği için, en temel girdilerden biri olan enerji de verimli tüketilmelidir. Bu nedenle, enerji verimliliği sürdürülebilir üretimin gerekliliğidir. Üretimdeki enerji verimliliği potansiyeli, aynı zamanda üretimin enerji kökenli sera gazı azaltımı için de mühimdir. Diğer deyişle enerji verimli üretimle, iklim değişimine dirençli üretim gerçekleşir ve yerküremizin geleceğine olumlu etki yapılır.

Tesiste enerji verimliliği ile karbon yönetimi başarılırken, düşük karbon ekonomisinde ilerlenir. Enerji verimliliği iklim dostu üretimin vazgeçilmezidir. Yağlama yağı üretim tesislerinde enerji verimliliği ile tesiste tasarruf sağlanıp maliyet düşürülürken, yağlayıcı ve gresin karbon ayak izi de azaltılır. Giderek tesis ve ürünler yeşillenir.

Ülkemizde 1981 yılından beri Ocak ayının ikinci haftasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Enerji Verimliliği Haftası kutlanırken, dokuz yıldır Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı da yapılmakta. Enerji verimliliği mevzuatı hazır. Enerji Verimliliği Kanunu (2007), Enerji Verimliliği Strateji Belgesi (2011-2023) ve Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2017-2023; UEVEP) ile yürütücü kurumun Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) olduğu Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu görevde. Bu yıl UEVEP itici gücünde enerji verimliliği seferberlik yılı olurken, 2018 yılından başlayarak Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı ilkbaharda olacak. 29-30 Mart 2018 tarihinde, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 9. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) paydaşları bir araya getirecek. Yıl boyunca YEGM faaliyetlerinde enerji verimliliği gündemde olacak.

Ardından 26 Nisan 2018 tarihinde, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz V. İstanbul Karbon Zirvesi var. V. İstanbul Karbon Zirvesi’nde “İklim Finansmanı” odak konusu ile kamu, sivil toplum, iş dünyası, akademi ve gençler, konusunun lider platformunda bir araya gelecek. Zirvede Paris İklim Anlaşması ve Tek Gezegen Zirvesi ardından, iklim ve karbon finansmanı, iklim değişimini hafiletme mekanizmaları, iklim değişimi destekleri ve finansman programları, yeşil iklim fonu, yeşil tahviller, karbon ticareti, zorunlu ve gönüllü karbon piyasaları yetkin konuşmacılarla delegelere sunulurken, sanayinin karbon yönetimi başarıları, iklim değişimi ile mücadelenin en iyi uygulamaları “Karbon Yönetimi ve Endüstri” oturumunda farklı sektörlerdeki lider firmalarımızın tepe yöneticilerince ortaya konulacak. Böylece ülkemizin enerji üretimi ve enerjiye erişim; orman ve arazi kullanımı; ulaşım; binalar, şehirler, sanayi ve uygulamalar başlıklarında yapılabilecek sera gazı azaltımı ile uyum süreci ve iklim değişimine direnç kazanma mevcut görünümü ve geleceği tartışılacak.

SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı (http://www.istanbulcarbonsummit.org/tr/dusuk-karbon-kahramanlari-odulu) aday başvuruları başladı. Sera gazı cimrilerinin karbon azaltımı başarıları iltifata tabi olacak ve ödüller zirvede takdim edilecek. Dört yıldır verilmekte olan Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nü yağlama sektöründen ilk ve tek kazanan 2017 yılında Shell Türkiye idi. Sektörümüzün yeni Düşük Karbon Kahramanlarını bekliyoruz.

Benzer Haberler

Automechanika Istanbul 18-21 Kasım 2021’e ertelendi

Lubricant World

Shell’den her ihtiyaca uygun karbon nötr madeni yağlar

Lubricant World

Egea ailesi yenileniyor, dördüncü gövde “Cross” ile çıtayı yükseltiyor

Lubricant World