Malzeme bilimi, yüzey mühendisliği ve triboloji alanlarında önemli çalışmalara imza atan dünyaca ünlü Türk bilim insanı Prof. Dr. Ali Erdemir, Avrupa Bilimler Akademisi’ne kabul edildi.
Prof. Dr. Ali Erdemir, Avrupa Bilimler Akademisi’ne Yabancı Araştırmacı olarak resmen kabul edildi. Ayrıca yaptığı çalışmalarla Makina Mühendisleri Kurumu tarafından 2024 Triboloji Altın Madalyası’na değer görüldü.
Prof. Dr. Ali Erdemir, “Bunca yıl boyunca destekleri ve ilhamları için akranlarıma, eski ve mevcut çalışma arkadaşlarıma ve öğrencilerime gerçekten minnettarım. Beni bu büyük onura layık gören ve seçenlere de teşekkür ediyorum,” dedi.
Triboloji alanında altın madalya başarısı
Prof. Dr. Erdemir, Birleşik Krallık merkezli Makina Mühendisleri Kurumu tarafından verilen prestijli 2024 Triboloji Altın Madalyası’nın sahibi oldu. Triboloji alanında dünya çapında tanınan bir uzman olan Prof. Dr. Erdemir, 35 yılı aşkın bir süredir mekanik sistemlerin enerji verimliliğini, dayanıklılığını ve çevresel etkisini iyileştirmeyi amaçlayan yeni malzemelerin, kaplamaların ve yağlayıcıların tasarımını ve geliştirilmesini ilerletmeye odaklanan bir akademik kariyere sahiptir.
Prof. Dr. Ali Erdemir kimdir?
Prof. Dr. Erdemir, 1977 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde (ABD) malzeme bilimi ve mühendisliği alanında lisansüstü eğitimini tamamladı ve yurda döndü.
Kısa bir sürenin ardından doktora sonrası eğitimi için tekrar Amerika’ya gitti ve Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda çalışmaya başladı. Laboratuvar çalışmaları sırasında ortaya koyduğu buluşlarıyla, laboratuvar tarihinde R&D-100 ödülünü 6 kez kazanan ilk bilim insanı oldu.
Üstün başarıları sebebiyle 2020 yılında Texas A&M Üniversitesi tarafından kendisine özel bir statü ve araştırma fonu verildi ve TEES Eminent ve Haliburton Chair profesörü olarak akademik kariyerini sürdürdü.
Malzeme bilimi, makina mühendisliği, triboloji, enerji ve çevre alanlarında, 300’den fazla makalesi hakemli dergilerde yer aldı. Bu makaleler, birer referans niteliği taşımanın yanı sıra toplamda 30 binden fazla atıf aldı. Ayrıca, Amerikan Patent Ofisi’nden alınmış 36 patenti vardır.
Kaynak: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi