17.7 C
İstanbul
21/09/2024
Tesis İnceleme

Azerbaycan’dan dünyaya açılan bir üretici: Aminol

Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararnamesiyle açılan Sumgayit Kimya Sanayi Parkı’nda kurularak, pek çok ülkeye ihracat gerçekleştirmeye başlayan Aminol markasını yakından tanımak istedik. Alco LLC Üretim Müdürü Emel Kuşku, firmanın kuruluşunu ve gelecek hedeflerini bizlerle paylaştı.

 

Azerbaycan menşeili Aminol yağları sektörde ismini giderek daha fazla duyuruyor. Aminol’ü sizden dinleyelim.

Tesisimiz Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in kararnamesi ile kurulmuş Sumgayit Kimya Sanayi Parkı’nda yer alıyor. Burası serbest bölge olduğu için şirketimiz 7 sene boyunca gelir vergisinden, ekipmanların ithal edilmesi sırasında gümrük vergisinden ve diğer birçok vergiden muaftır.

Azerbaycan’da sanayinin modernleştiği, ulaşım vasıtalarının ve teknolojik makinelerin yenilendiği bir dönemde, yüksek kaliteli motor ve endüstriyel yağlarına büyük ihtiyaç var. Tesisimiz oluşan talebi karşılamak için dünyanın önde gelen katık ve baz yağ üreticileri ile işbirliği yapıyor. Madeni yağlarımızda kullandığımız katıkları dünyanın en büyük katık şirketleri olan Lubrizol, Eni, Evonik, Oleon gibi şirketlerden alıyoruz.

Tesisimizde çalışan arkadaşlarımız Alman ve İtalyan uzmanlardan uzun süre eğitim aldı. Yüksek eğitimli ve tecrübeli kadromuz sayesinde fabrikanın mühendisliği ve ekipmanların üretimi Alman Fluid Solutions GmbH şirketi tarafından gerçekleştirildi. Üretmekte olduğumuz yağlar bu sektörde dünyanın en iyilerinden biri olan OCME şirketinden aldığımız otomatik dolum ekipmanlarında ambalajlanıyor.  

Emel Kuşku

Tesisin üretim kapasitesi nedir? Burada hangi ürünleri üretiyorsunuz?

Tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 30.000 tondur. Fabrikamızda üretilen başlıca ürünler otomotiv ve sanayi yağlarıdır. Sanayi yağları kısmına ağır ve hafif sanayi makinelerinde kullanılan yağlar, gemi yağları, hidrolik yağlar, kompresör yağları dahildir. Uluslararası onaylarla üretilen ürünlerimiz tüm otomobil markaları tarafından kullanılabilecek standartlara sahiptir.

Bu fabrikadan hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz? İhracat rakamlarınızdan da bahsedebilir misiniz?

Fabrikamız kısa bir süre önce ihracata başladı. Şu an aylık ortalama 500 ton ihracatımız bulunuyor. Aralık 2018 itibariyle bu rakamı ayda 1000 tona çıkarmayı hedefliyoruz.

Başlıca ihracat pazarlarımız Avrupa ülkeleri, Ukrayna, Gürcistan, Rusya, Özbekistan ve Afrika ülkeleridir. Halihazırda ihracatta esas hedefimiz üretilen malın bir kısmını Türkiye’ye ihraç etmektir.

Petrol üretimi konusunda dünyada önemli bir yeri olan Azerbaycan’da madeni yağ üreticisi olmanın getirdiği bir avantaj ya da dezavantaj var mı? Coğrafi konumunuz, sektördeki konumunuzu ne ölçüde etkiliyor?

Tabi ki petrol ülkesi olmak madeni yağ üreticisi için büyük bir avantajdır. Bazı ürünlerde yerli baz yağ ile ithal baz yağın karıştırılması sonucunda hem uygun fiyata, hem de yüksek kalitede ürün elde edebiliyoruz. Coğrafi konumumuz komşu ülkelere ihracat yapmak için çok uygun. Özellikle son zamanlarda kullanıma açılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı Türkiye’ye ihracatta ekonomik avantaj ve kolaylık sağlıyor.

Bundan sonraki planlarınız nelerdir?

Gelecekteki işlerimizi 2 yönde devam ettirmeyi planlıyoruz. Evvela, uygun fiyat, yüksek kalite ve ürünlerin müşterinin kapısında teslim edilmesi şekliyle satışlarımızı devam ettireceğiz. İkinci olarak da, tesisimizin kapasitesi arttırılacak, en yüksek standartlara uygun üretimimiz devam edecek ve orijinal ekipman üreticisi onayları alınacak.

Aminol

Benzer Haberler

Shell ’in bölgesel madeni yağ üretim üssü: Derince

Lubricant World

En gelişmiş üretim tesislerinden biri: NYCO Tournai Üretim Tesisi

Lubricant World

Petroyağ lubricants yatırımlarına Ar-Ge merkezi ile devam ediyor

Lubricant World