Technol Kurucu Ortağı ve CEO’su Elvin Hacıyev: Planlama ve Etkin Stratejilerle Çok Daha Büyük ve Uzak Pazarlara Ulaşmak Mümkün
Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Elvin Hacıyev’le Technol’ün Azerbaycan pazarındaki konumu, gündemindeki projeler ve gelecek hedefleri konusunda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Bize Technol’ün genel görünümü hakkında bilgi verir misiniz?
Technol 2017’de faaliyete başladı. Tesisimiz Azerbaycan’ın kimya sanayi şehri olarak bilinen Sumgayıt’ta; 5 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere, 1 hektarlık bir arazide bulunuyor. Toplamda 4 bin tonluk ham madde rezervuar parkımız mevcut. Üretim kapasitemiz aylık 3 bin ton civarında. Şirketimizde beyaz ve mavi yaka dâhil olmakla yaklaşık 70 kişi çalışıyor. Technol olarak madeni yağ sektörünün farklı segmentlerinde üretim, satış, ürün ve marka geliştirme gibi birçok faaliyetimiz mevcut.
Technol’ün ürün gamından bahseder misiniz?
Bildiğiniz gibi madeni yağ sektörü birçok sektörle ilişki içinde olan ve farklı segmentlerde ürün içeren bir sektör. Technol de müşteri kitlesini geniş tutan, taleplere göre yüzlerce çeşit ürün sunan bir şirket. Ürün gamımızı; otomotiv, endüstriyel, gres ve katıklar grubu şeklinde gruplandırabiliriz. Her grubun içinde de müşterinin ekipman ve araç türüne göre farklı ürünler üretiyoruz. Misal olarak; hidrolik yağlar, kompresor yağları, binek ve ağır ticari araçlar için mineral, yarı ve full sentetik motor yağları, kalsiyum ve lityum içerikli gresler, antifriz ve diğer çeşit katıklar gibi birçok ürün sayabilirim. Son iki yıldır gres grubunda çalışmalarımızı artırdık. Hem iç hem de ihracat piyasalarında gresler konusunda ciddi hedeflerimiz var. Bunun yanı sıra teknolojik gelişmeler ve OEM süreçlerini yakından takip ediyoruz. Gelen yenilikleri formüllere ve ürün geliştirme alanlarına uygulamaya çalışıyoruz. Hibrit ve elektrikli araçlar, yeni nesil endüstriyel yağ ve gresler üzerinde AR-GE çalışmalarımız var ve bunları daha da geliştirmeyi planlıyoruz.
Şirket olarak belirlediğiniz öncelikler ve değerlerden bahseder misiniz?
En büyük önceliğimiz kalite standartlarının yüksek tutulması. Laboratuvar ve iş sistemlerine yaptığımız yatırım ve denetimlerle bu meseleyi her zaman önde tutuyoruz. Laboratuvarımız ISO17025 akreditasyon sertifikasına sahip ve düzenli olarak denetleniyor. Mercedes, Cummins gibi motor üreticilerinin OEM onayları ve birçok ürünümüzün API sertifikaları mevcut. Kontrat ve müşteri taleplerine göre onay süreçlerimizi sürdürüyoruz. Şartlar ne olursa olsun kalite ve ürün standardından taviz vermiyoruz. İkinci önceliğimiz ise adaptasyon. Günümüz dünyasında teknoloji, ekonomik şartlar ve politik gündem çok çabuk değişiyor. Geleneksel yönetim şekilleri ve bilindik kalıplar içinde kalarak bu değişikliklere ayak uydurmak çok zor. Amacımız tüm şirket ve ekip olarak etrafımızda yaşanan değişiklikleri en çevik şekilde yakalamak ve ayakta kalarak yola devam etmek. Bazı hallerde bir sene içinde iki kez strateji değiştirdiğimiz oluyor. İstemeksizin yaşanan bu gibi olaylar kısa vadede ekibi ve müşteri portföyünü olumsuz etkilese de uzun vadede şirkete ve markaya yarar sağlıyor.
Technol’ün tek hedefi üretim ve satış rakamlarını artırmak değil. Şirket, otomotiv ve endüstride kapsamlı hizmetler sunan bir yapılanmaya gitmeyi ve sektörel gelişmeleri yakından izleyerek kendini sürekli yenilemeyi hedefliyor.
Azerbaycan’ın madeni yağ pazarı hakkında bilgi verir misiniz?
Azerbaycan’da madeni yağ pazarı gelişmekte ve büyümekte olan bir pazar. Özellikle pandemi sonrası ülkeye ithal edilen binek araç sayısında ciddi artış görüyoruz. Araştırmalarımız piyasanın son 2 senede yaklaşık %4-5 büyüdüğünü gösteriyor ki bu da yıllık 70 bin ton civarı bir büyüklüğe tekabül ediyor. Otomotivin yanı sıra endüstriyel gruplarda da artış var. Ülke ekonomisinin ve çeşitli üretim alanlarının gelişmesi yağ tüketimine de yansıyor. Özellikle ikinci Karabağ savaşında elde edilen zaferden sonra, işgalden kurtarılan bölgelerimizde ve şehirlerimizde çok büyük kalkınma projeleri başlatıldı. Yerli ve Türk şirketleri de dâhil, birçok yabancı ülke ve şirket bu projelerde yer alıyor. Altyapı, inşaat, tarım, turizm gibi sektörleri kapsayan birçok yatırım yapılıyor. Bu da ekonomiye destek verdiği gibi, madeni yağ sektörünün büyümesine olumlu etki ediyor. Bu vesileyle Karabağ Zaferi’ni bize yaşatan şehitlerimizi tekrar rahmetle anıyor, gazilerimize uzun ömürler diliyorum.
Technol Kurucu Ortağı ve CEO’su Elvin Hacıyev, şirketlerinin üretim gücü, çevikliği ve teknik altyapısı sayesinde elde ettikleri başarıyı daha da ileriye taşıyacağından emin.
Technol olarak Azerbaycan pazarındaki yerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Technol olarak en başlıca misyonumuz ülke içinde değer yaratmak. Çalışmakta olduğumuz ister devlet kurumları isterse özel sektör olsun stratejimiz her zaman talep edilen kalitede ürün sunabilmek, satış öncesi ve sonrası hizmetler sağlamak, müşteri portföyümüzü genişletmek ve müşteri bağlılığını artırarak uzun vadeli iş birlikleri geliştirmektir. Yerli üretici olmanın, kısa zamanda talebe uygun üretim geliştirebilmenin, stoklama ve ulaştırma imkânlarımızın ve çevikliğimizin sağladığı avantajların bilincindeyiz. Laboratuvar ve teknik destek hizmetlerimiz sayesinde iç piyasada pozitif bir konumda olduğumuzu düşünüyorum. Elde ettiğimiz başarıları daha da ileriye götürmeyi, yurt içinde ve yurt dışında marka değerimizi daha da yükseltmeyi hedefliyoruz.
Yurt dışı demişken, geçtiğimiz yaz Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yaptığınız ihracattan bahsedelim mi? Bu ihracat hamlesinin şirketiniz açısından önemi nedir?
Misyonumuz her ne kadar ülke içinde değer yaratmak, ithal ürünlere alternatif üreterek hem ekonomiye hem son kullanıcıya katkı sağlamak olsa da ihracat da bizim için önem taşımaktadır. “Yakın coğrafya” olarak nitelendirdiğimiz Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerinde yaklaşık 10 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ancak geçtiğimiz yaz Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki bir maden şirketinden sipariş almak bizim için de çok sürpriz ve göz açıcı bir olay oldu. Azerbaycan’ın dünya sularına direkt çıkışının olmaması her zaman lojistik açıdan bir handikap olarak görülüyor, dolayısıyla ihracat imkanlarının kısıtlı olduğu nitelendiriliyordu. Bu bizim için de böyleydi. Ancak doğru planlama ve etkin stratejilerle çok daha büyük ve uzak pazarlara çıkış yapabilmenin mümkün olduğunu anladık. Kaliteli ürün, düzgün fiyatlandırma ve iş planı kurabildikten sonra birçok engeli aşmak mümkün. Artık sadece yakın değil, uzak coğrafyalara da ihracat yapmayı hedeflerimiz arasına aldık.
Technol, Güney Afrika ihracatından sonra doğru planlama ve etkin stratejilerle uzak pazarlara çıkış yapılabileceğini görmüş. Şirket artık sadece yakın değil, uzak coğrafyalara da ihracat yapmayı hedefliyor.
Biraz da şirketinizin gelecek hedeflerinden bahseder misiniz?
Günümüz dünyasında uzun hedefler koymak her ne kadar zor olsa da gelişmeleri takip ederek biz de kendimize bir yol çizmeye çalışıyoruz. Hedefimiz sadece üretim ve satış rakamlarının artması yönünde değil. Technol olarak otomotiv ve endüstri sektörlerinde farklı hizmetler sunabilen bir şirkete evrilmeyi hedefliyoruz. Bu hizmetler arasında servis merkezlerinin kurulması, yedek parça üretimi ve satışı, laboratuvar ve ürün geliştirme, teknik danışmanlık gibi çok sayıda faaliyet yer alıyor. Son beş yılda kurduğumuz müşteri ilişkilerinden, iş tecrübesinden, satış ve dağıtım ağından iyi anlamda faydalanarak ekstra bir değer yaratmak istiyoruz. Sektörün genel vizyonu ile ilgili; zannediyorum binek araç sektöründe hızla gelişmekte olan hibrit ve elektrikli, belki de yakın gelecekte hidrojenli araçlar, içten yanmalı motor ve dolayısı ile yağ kullanımında belirli bir küçülmeye sebep olacak. Çevresel sorunlar ve bunun akabinde gelen ekonomik ve siyasi yaptırımlar ve OEM taleplerinin değişmesi uzun vadede sektörü muhakkak etkileyecek. Bu sebepten endüstriyel ve farklı niş alanlara odaklanarak spesifik ürünler geliştirme ihtimallerini de gözden geçiriyoruz.
Rusya – Ukrayna savaşı şirketinizi nasıl etkiledi? Bu süreçte hangi zorluk ya da fırsatlarla karşılaştınız?
Bildiğiniz gibi Rusya, madeni yağ sektörü için önemli bir ülke. Hem bitmiş ürün alanında hem ham madde tedarikinde Rus şirketleri ciddi pazar payına sahipler. Özellikle de birinci grup baz yağı tedarikinde aktif olarak ticaret yapılan bir ülke. Savaşın başlamasıyla birlikte ham made tedariki, fiyat ve ticaretinde ciddi dalgalanmalar oldu. Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan dolayı bankalar üzerinden döviz transferi yapmak imkansız hâle geldi. Tüm bu gelişmeler sürdürülebilir tedarik zincirini olumsuz etkilemekte. Lojistik açıdan da çok ciddi sorunlar gözlemlemekteyiz. Savaştan dolayı bazı bölgeler için alternatif yolların kullanılması gerekli. Daha önceden Ukrayna’ya ihracat yaptığımız müşterilerin bu sıkıntılarını görüyoruz. Diğer taraftan yaptırımlardan dolayı Rusya’daki madeni yağ üreticilerinin katık ve diğer grup yağ elde etme sorunlarını görüyoruz. Bu da doğal olarak piyasalarda Rus menşeli hazır ürünlerin azalmasını ve yeni pazarların açılmasını sağlıyor. Rusya ile çalışan ülkeler ve şirketler ona alternatif ürünler, ülkeler aramaya başlıyor ve bu da bizim için bir avantaj yaratıyor. Son aylarda Rusya’nın kendisinde de hazır ve bitmiş ürünler için çok talep ve sorgular almaktayız. Ancak elbette ki herkes gibi biz de bu savaşın bir an önce bitmesinden yanayız. Kısa vadede küçük fırsatlar yaratır görünse de uzun vadede savaş herkesi olumsuz etkiler.
Türkiye’deki paydaşlarınıza özel bir mesajınız var mı?
Öncelikle bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Türkiye bizim için çok önem ve anlam arz eden bir ülke. Diğer birçok alanda olduğu gibi madeni yağ ve kimya sektöründe de Türk üreticilerini ve şirketlerini yakından takip ediyor, onlardan destek alıyor ve onların tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyoruz. Değerli Türk halkına ve kardeşlerimize de kucak dolusu selamlarımızı ve sevgilerimizi gönderiyoruz.
Elvin Hacıyev Kimdir?
1988 Azerbaycan doğumlu genç ve vizyoner iş insanı Elvin Hacıyev, liseyi Bakü’de bitirdikten sonra ünivesite eğitimi için ABD’ye, master için İngiltere’ye gitti. Yurt dışı eğitiminin ardından ülkesine dönerek gıda, hizmet ve üretim sektörlerinde çalıştı. 2017 yılında ortaklarıyla birlikte Technol projesini yaşama geçiren Hacıyev, şirketin kurucu ortağı ve CEO’su olarak ciddi başarılara imza attı. Technol 5 sene gibi kısa bir sürede Azerbaycan madeni yağ pazarında önemli bir yer edinirken, bölge ülkelerinin yanı sıra Güney Afrika’ya dek uzanan ciddi bir ihracat potansiyeli yakaladı.