7.7 C
İstanbul
22/11/2024
Röportaj

Enerji verimliliği ve madeni yağlar

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Genel Başkanı Murat Kalsın, madeni yağların enerji verimliliğine katkı sağlayan önemli bir öge olduğunu dile getiriyor. Makinede veya motorda, enerji verimliliği düşünülerek üretilen bir hidrolik yağa yapılan yatırımın ticari açıdan çok doğru bir yatırım olduğunun altını çiziyor.

 

Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Murat Kalsın kimdir? Sizi yakından tanımak ve bugüne kadar yürüttüğünüz başarılı çalışmaların sırrını dinlemek isteriz.

1966 yılında Muş’ta döğdüm. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldum. Eğitimime ABD’de devam ettim. Washington D.C. Georgetown Üniversitesi’nde İşletme ve İngilizce eğitimi aldım. 1983’ten bugüne kadar ABD, Avrupa ve Türkiye’de çeşitli sektörlerde, ticaret ve sanayi alanlarında çalışmalarım oldu. Günümüzde inşaat, gayrimenkul, mimarlık ve enerji sektörlerinde şirket ortaklıklarım ve yatırımlarım bulunuyor. GMK Group Proje Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak is hayatıma devam ediyorum.

2018 yılı Mart ayında Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı olarak seçildim. Aynı zamanda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Katar Is Konseyi Başkan Yardımcılığı ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütüyorum. Ayrıca, ITO Meclis Üyesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mezunları Derneği Üyesi, Muş Eğitim ve Kalkındırma Vakfı (MUSVAK) Kurucu Üyesi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) Kongre Üyesiyim.

İş hayatımda ve sivil toplum kuruluşlarında almış olduğum görevlerde elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Ekip çalışmasına her zaman önem verdim. Tevazu ve samimiyet çerçevesinde, görevin mahiyetine bakmadan başarılı olmak için gayret gösterdim.

Murat Kalsın

Sanayinin en önemli gider kalemleri arasında enerji ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle, enerji verimliliği çalışmaları özellikle sanayide büyük önem taşıyor. Enerji Verimliliği Derneği olarak bu alanda yürüttüğünüz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Sanayicilerimizi zorlayan maliyet giderlerinden biri de enerji tüketimleridir. Enerji verimliliği; imalat sanayinde üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim veya ürün miktarı başına düsen enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık olarak yüzde 35’i sanayide kullanılmaktadır. Enerji kaynakları bakımından zengin olmadığımızı ve enerji ithalatına ödediğimiz miktarın cari açığa yaptığı etkiyi hepimiz biliyoruz. Politik açıdan dengelerin kırılgan ve değişken olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Ülkemizin ekonomik büyüme ve buna bağlı enerji tüketimi ile birlikte artan enerji talebinin, yerli kaynaklar yerine ağırlıklı olarak dış kaynaklardan karşılanması; enerji arz güvenliği sorununun sürekli olarak gündemde kalmasına neden olmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşma noktasında enerji verimliliği politikalarının önemi daha da artmıştır.

Enerjide dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltmak için üretimdeki yerlilik oranını artırmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek kaynak çeşitliliğini fazlalaştırmalı ve de enerjinin tüketim aşamalarında verimliliği sağlamalıyız.

İmalat sanayinde yüzde 40’lara varan tasarruf yapma imkanı var. Verimli sanayi projemizde bu konuya değinerek, tüm sektörleri içine alabilecek şekilde verimlilik çalışmalarını 16 başlıkta topladık. Bu baslıklardan bazıları, fırın, kazan, pompa, buhar, motor, ısıtma ve iklimlendirme sistemlerinde yapılacak verimlilik çalışmaları hakkındadır. Bu alanlarda nasıl bir çalışma yapılması gerektiğini ayrıntılı raporlar haline getirdik. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) ile ortak çalışmalar yürüterek sanayi bölgelerimizde eğitim çalışmaları gerçekleştirdik. Bu faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eğitim filmleri ve kamu spotları ile bu eğitimleri destekledik. Enerji Bakanlığımız ve Ekonomi Bakanlığımız ile yaptığımız istişareler sonucunda, enerji verimliliğine yatırım yapacak firmalarımızın hangi bölgede olduğuna bakılmaksızın 5. Bölge teşviklerinden faydalanması konusunda gerekli yasal düzenlemelerin oluşmasını sağladık.

Sanayide madeni yağlar enerji verimliliğine ciddi katkı sağlayabiliyor. Özellikle hidrolik sistemlerde doğru yağı kullanarak yüzde 10’lara varan enerji tasarrufu yapmak mümkün. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Enerji verimliliğine katkı sağlayan her ögeyi önemsiyoruz. Madeni yağlar da bu açıdan önemli bir konumda bulunuyor. Enerjinin tüketim aşamasında kullanılan madeni yağların, enerjinin üretim aşamasında da sağladığı fayda azımsanmayacak kadar önemlidir. Doğal gaz çevrim ve termik santrallerin buhar ve gaz türbinlerinde türbin yağları, soğutma kuleleri dişli kutularında dişli yağları, kazan besleme suyu pompaları ve kondense resirkülasyon pompalarında hidrolik yağlar kullanılıyor. Bunun yanı sıra hava kompresörleri, fanlar ve elektrik motorları da doğru ürünlerle yağlanması gereken diğer ekipmanlar arasında bulunuyor. İdeal yağ türü ve kullanım sekli, makine ve ekipman sistemlerinin korunmasına, bakım ve parça değişim maliyetlerine de etki eder. Mekanik parçalar yağ içinde hareket ederken çalkalanma sebebiyle enerji kayıpları yaşanıyor. Traksiyon katsayısı daha düşük olan yağların yüksek basınç altındaki davranışlarının daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Bu üretkenliği de artırır.

 width=

Madeni yağların bu katkıları ya pek fazla bilinmiyor ya da maliyet bakımından avantajlı olmayacağı düşünülerek göz ardı ediliyor. Ancak doğru bir yağ kısa ve orta vadede hem önemli oranda maliyet avantajı sağlıyor hem de bakım aralıklarını uzatıyor. Bu da sanayi kuruluşları için çok büyük bir kazanım. Bu alanda doğru bilginin yayılması ve bilincin arttırılması için ENVER bünyesinde sektör temsilcileriyle işbirliği yapılabilir mi?

Sanayi ve ulaşım sektörlerinde kullanıma sunulan yağların çeşitliliği malumumuz. Makinede veya motorda, enerji verimliliği düşünülerek üretilen bir hidrolik yağa yapılan yatırım, kuşkusuz ticari açıdan doğru yatırımdır. Hidrolik sistemlerde gücün en verimli şekilde aktarılması için kullanılan yağın doğru viskozite oranı ve uygun yoğunlukta olması muhakkak verimliliği sağlama noktasında önemlidir. Viskozite oranı gereğinden düşük olduğunda parçalarda aşınma riski artar. Fazla olduğunda ise parçaların hareketi için ilave enerji tüketimi meydana gelir. Makinenizde doğru katkı formülasyonu ile üretilmiş bir yağın kullanılması, oksidasyon sürecine etki eder ve yüksek aşınmaya karsı koruma sağlar. Makinenizin periyodik bakım aralığını ve ömrünü uzatmış olursunuz. Enerji tüketimini de azaltarak nominal fayda sağlamış olursunuz. Sanayicilerimizi bilinçlendirme noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi rekabet gücünün artması anlamına da gelir. Daha az enerji ile daha fazla üretim, daha fazla istihdam demektir. Ülkemiz için hayati önem arz eden bu konuda tüm kesimler ile ortak çalışmalar yürütmeye hazırız.

Benzer Haberler

Eni’den Sürdürülebilir Gelecek Yolunda Cesur Adımlar: Eni F.I.R.S.T. ve Enilive Yağ Katkıları

Lubricant World

TAYRAŞ’ın Bilecik’teki Baz Yağ Rafinerisi Yeşil ve İleri Dönüşüm Teknoparkı Haline Gelecek

Lubricant World

Kimya Teknoloji Merkezi ile Birlikte Türk Kimya Sektörü Süper Lige Çıkacak

Lubricant World