TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu, yılın ilk çeyreği özelinde kapsamlı bir değerlendirmede bulundu. Pandemi gölgesinde geçen Ocak ve Şubat aylarında servis giriş adetleri geçtiğimiz seneye oranla yüzde 30 düşerken, kısıtlamaların gevşetildiği Mart ayında ise iş adetlerinin çok ciddi bir artışla 2019 Mart ayı cirosunu yakaladığı belirtildi. Ciro bazında ilk üç aylık dönemde ortalama yüzde 23 kayıp yaşanmasına karşın, en önemli gider kalemleri olan dövize endeksli boya ve sarf malzemelerinde ise yüzde 35 artışın kaydedildiği ifade edildi. TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu Başkanı Ünal Ünaldı “Cumartesi ve Pazar günleri oto servisleri için kritik bir öneme sahip. Hafta sonu kısıtlamalarının gevşetildiği Mart ayında gözle görülür bir hareketlenme yaşanması bu durumu tekrar kanıtlamış oldu. Ancak pandemi şartları nedeniyle yılın ikinci çeyreğinden umutlu değiliz. Üçüncü çeyrekte sektörün toparlanmaya başlayacağını öngörüyoruz.” dedi.
Pandemi, yılın ilk çeyreğinde de otomotiv satış sonrası hizmetlerini olumsuz yönde etkilemeye devam etti. 2021’in ilk üç ayı ile ilgili değerlendirmede bulunan TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu, Ocak ve Şubat aylarında servis girişlerinin, pandemi etkisinin henüz yaşanmadığı 2020 yılı Ocak ve Şubat aylarına göre ortalama yüzde 30 düştüğüne dikkat çekti. Bu düşüşteki en büyük etken, hafta sonu kısıtlamaları sebebiyle hafta içi çalışan araç sahiplerinin, bakım ve onarım işlemlerini ertelemesi oldu. Öte yandan kısıtlamaların gevşetildiği Mart ayında ise oto servisleri girişleri, 2019 Mart ayı ortalamalarını yakalayarak önemli bir ivme kazandı. Ciro bazında ilk üç aylık dönemde ortalama yüzde 23 kayıp yaşanmasına karşın, en önemli gider kalemleri olan dövize endeksli boya ve sarf malzemelerinde yüzde 35 artış yaşandığı belirtildi.
Sektörde umutlar üçüncü çeyreğe kaldı
TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu Başkanı Ünal Ünaldı, hafta sonunun oto servisleri için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtirken “Hafta sonu kısıtlamalarının gevşetildiği Mart ayında gözle görülür bir hareketlenme yaşanması, bu durumu tekrar kanıtlamış oldu. Fakat vaka sayılarındaki artış ve kısıtlamaların tekrar hayatımıza girmesiyle yılın ikinci çeyreğinden umutlu değiliz. Oto servisleri bu dönemde ciddi zararlar etti. 2019 yılında ortalama 100 bin TL aylık cirosu olan bir oto servisinin cirosu 77 bin TL ye düştü. Ortalama 80 bin TL’lik gideri ise 96 bin TL oldu, giderler artarken, gelirler azaldı. Aylık 20 bin TL kar eden bir servis 20 bin TL zarara döndü. İkinci çeyrekte de bu durum devam edecek gibi görünüyor. Nisan ayının ilk iki haftasının verileri bu yönde. Bayram ve kapanmaları da göz önüne alırsak ilk çeyrekten daha zorlu bile geçebilir. Gerçek anlamda sektörün üçüncü çeyrekte toparlanacağını umut ediyoruz.” dedi.