Türkiye madeni yağlar ve kimyasallar pazarında lider konumunu yıllardır koruyan Petrol Ofisi’nde Ticari Satışlar ve Madeni Yağlar bölümünün ayrılmasıyla oluşan direktörlük pozisyonlarına tecrübeli isimler getirildi. Madeni Yağlar Direktörlüğü görevine getirilen Sezgin Gürsu’yu yakından tanımak istedik ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
1 Nisan itibariyle Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörlüğü görevini üstlendiniz. Öncelikle sizi tebrik ediyoruz ve yeni görevinizde başarılarınızın devamını diliyoruz. Petrol Ofisi’nin Madeni Yağlar Direktörü’nü yakından tanımak isteriz. 2008 yılından bu yana Petrol Ofisi ailesinin bir parçası olan Sezgin Gürsu kimdir?
İş hayatıma, makina yüksek mühendisi olarak 1991 yılında, otomotiv sektöründe başladım. Daha sonra madeni yağ sektöründe; satış pazarlamadan, üretime, tedarik zincirine kadar birçok aşamada bulundum. Son 6 yıldır içinde olduğum ticari yakıtlar ve perakende akaryakıt alanı sayesinde ise değişik bakış açıları ile sektörleri görme fırsatım oldu. Kendimi şanslı hissettiğim konu; iş hayatında çok değişik disiplinleri ve sektörleri tanımış olmamdır. Mümkün olduğu kadar açık havada spor yapıyorum. En keyifli vakitlerimi de ikiz kızlarımla geçiriyorum.
Kocaeli-Derince’de bulunan madeni yağ ve gres tesisinin Türkiye ve Petrol Ofisi açısından önemi nedir? Tesise son dönemde ne tür yatırımlar yapıldı?
Petrol Ofisi olarak madeni yağ ve gres üretimimizi Kocaeli, Derince’de bulunan fabrikamızda gerçekleştiriyoruz.
Türkiye ve yakın coğrafyanın alanında en büyüklerinden biri olan Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi (POTEM), dünya ile paralel bir şekilde en son teknolojileri takip ediyor. POTEM, müşteri ihtiyaçlarını önceden belirleyip ürün portföyünü sürekli geliştirerek ve müşterilerine kesintisiz teknik destek sağlayarak, sektöründe AR-GE konusunda çıtayı bir adım yukarı çıkarmıştır.
Sektördeki ilk ve en kapsamlı TS EN ISO/IEC 17025:2012 laboratuvar yeterlilik akreditasyonuna sahip POTEM, en modern teknolojik ekipman ve uzman ekibiyle madeni yağ ile akaryakıtta, ürün araştırma, geliştirme faaliyetleri bakımından Türkiye’nin ve yakın çevresinin en gelişmiş laboratuvarlarından biri konumundadır. POTEM, Petrol Ofisi müşterilerinin talepleri doğrultusunda yeni madeni yağ ürünleri geliştirmekte ve kontrollerini yapmaktadır. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarla hem ulusal hem de uluslararası arenada yeterliliğini kanıtlayan POTEM, AR-GE çalışmalarına verdiği önem, sürekli gelişen teknolojik altyapısı, sunduğu hizmet kalitesi ve çeşitliliği ile hem Petrol Ofisi’nin hem de Türkiye’nin gurur duyacağı bir teknoloji merkezidir.
Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra POTEM bünyesinde bulunan, TÜRKAK’tan 83 farklı testten akredite madeni yağ laboratuvarında ise Petrol Ofisi’nin yanı sıra başta uluslararası kuruluşlar ve kamu kurumları olmak üzere tüm sektöre hizmet verilmektedir.
Burada üretim ve depolama kapasiteniz nedir? Petrol Ofisi’nin Derince tesislerinde ürettiği ürün gamından bahseder misiniz?
Kocaeli, Derince’de bulunan fabrikamız, yılda toplam 140.000 ton üretim ve 14.000 ton bitmiş ürün, 50.000 ton ise hammadde ve yarı madde olmak üzere toplam 64.000 ton depolama kapasitesine sahiptir.
Petrol Ofisi olarak binek araç motor yağlarımız Maxima ve ağır hizmet dizel motor yağlarımız Maximus markamız başta olmak üzere 350’den fazla ürünümüz ile; otomotiv, sanayi, madencilik, tarım, nakliye, inşaat, denizciliğin yanı sıra tüm sektörlerin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Müşterilerimizin her türlü taleplerini üstün kaliteli ürünlerimiz, gelişmiş lojistik ağımız, güçlü altyapımız ve uzun yıllara dayanan operasyonel hizmet deneyimimiz sayesinde benzersiz bir şekilde karşılayabiliyoruz.
Bu tesisten hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz? İhracat rakamlarınızı paylaşabilir misiniz?
4 kıtada 33 ülkeye yıllık 10.400 ton ihracat gerçekleştiriyor, milyonlarca müşterimizin hayatını kolaylaştırıyoruz.
Petrol Ofisi olarak önde gelen OEM’lerle işbirlikleri gerçekleştiriyorsunuz. Bu anlaşmalardan bahsedebilir misiniz?
Binek araç, hafif ticari, ağır vasıta ve iş makinalarına kadar uzanan farklı segmentlerde önde gelen Orijinal Ekipman Üreticileri (OEM) ile işbirliğimizi sürdürüyor, yeni ürün ve çözümlerimizle güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. İlk dolum, satış sonrası hizmetler ve teknoloji konusunda işbirliği yaptığımız markalar arasında MAN, Hidromek, Temsa Motorlu Araçlar, Erkunt Traktör, Karsan, Wirtgen, Hyundai İş Makinaları (HMF), Maats ve Sanko Makine gibi sektörünün önde gelen markaları yer alıyor.
Petrol Ofisi, Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) 2010-2017 yılları arası verilerine göre madeni yağ ve kimyasallardan oluşan toplam madeni yağ sektöründe “en çok tercih edilen marka”dır ve yüzde 24,9 pazar payı ile “pazar lideri”dir.
Yeni görevinizde hedefleriniz nelerdir?
Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de en önemli hedefimiz; sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme. Bunu da, yine bugüne kadar olduğu gibi; müşterilerimizin şimdiki ihtiyaçları kadar gelecekteki ihtiyaçlarını da anlayıp, ona göre ürün ve hizmetler sunarak gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
Yatırımlarımızı ve kaynaklarımızı her zaman olduğu gibi, otomotiv ve endüstriyel sektörlerin ihtiyacı olan ürünleri en üst teknolojilerle geliştirmek üzere değerlendiriyoruz.
Madeni yağ ihracatındaki hedefimiz ise faaliyette olduğumuz ülkelerde marka bilinilirliğimizi arttırmak ve yeni pazarlara açılmaktır.