Hollanda merkezli enerji ticareti şirketi Vitol Group, Avusturyalı OMV’den sektörün en büyük aktörlerinden Petrol Ofisi’nin tamamını yaklaşık 1,4 milyar Euro’ya satın aldı.
Aylar süren müzakerelerin ardından Petrol Ofisi’nin yeni sahibi belli oldu. Son haftalarda gelen haberlerde Petrol Ofisi satışı için Suudi Arabistan’ın kamuya bağlı enerji şirketi Saudi Aramco ve Azerbaycan’ın SOCAR şirketinin öne çıktığı belirtiliyordu; ancak yarışın kazananı Hollanda merkezli Vitol grubu oldu. Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, yüzde 100’üne sahip oldu- ğu Petrol Ofisi’ni 1 milyar 368 milyon Euro’ya Hollandalı Vitol’e satmaya karar verdiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, söz konusu satış ve devir işlemlerinin bu yılın üçüncü çeyre- ğinde tamamlanması planlanıyor. OMV’nin satıştan elde edeceği net gelir ise kur etkisiyle birlikte 1.1 milyar Euro olacak.
‘Bu performansı sürdürmeye kararlıyız’
Resmi internet sitesinde şirketin Petrol Ofisi alımına ilişkin yer alan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Vitol Grubu’nun Başkan ve Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Ian Taylor Avusturyalı OMV şirketinin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Petrol Ofisi ekibiyle birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini belirtti.
Petrol Ofisi’nin Türkiye’nin önde gelen markalarından biri olduğuna ve OMV’nin iştiraki konumundayken, sağlık, emniyet, güvenlik ve çevre konularında yüksek standartlara odaklandığına değinen Taylor, «Biz de bu müthiş performansı sürdürmeye çalışacağız. Türkiye güçlü ekonomik performansa ve büyüyen enerji ürünleri talebine sahip bir ülke. Petrol Ofisi ile büyüyen bir piyasaya güçlü bir yatırım yaptık” değerlendirmesinde bulundu. ‘Karar doğru ve gerekliydi’ OMV’den satışa ilişkin yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen CEO Rainer Seele, Petrol Ofisi’ni şirketin değer zincirine entegre edilemediği için satışa çıkarıldığını dile getirmişti. Bu yüzden, aldıkları kararın şirket stratejisi çerçevesinde doğru ve gerekli olduğunu belirten Seele, “Zorlu piyasa koşullarında müzakereleri başarıyla tamamlamaktan memnunum” değerlendirmesinde bulunmuştu. Günlük 6 milyon tonluk ticaret hacmi Vitol Grubu bünyesinde 10 ayrı şirket bulunurken, şirket en büyük operasyonları Cenevre, Houston, Londra ve Singapur’da olmak üzere 40’tan fazla ofiste faaliyet gösteriyor. Şirketin 2014›te 270 milyar dolar olan hasılatı petrol fiyatlarındaki gerileme ile 2015›te 168 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Rafinaj, ticaret, depolama, elektrik üretimi gibi alanlarda faaliyetleri bulunan şirket, yıllık 303 milyon ton petrol ve gaz nakliyatı ile günlük 6 milyon ton ham petrol ve ürünün ticaretini gerçekleştiriyor. Pazarın en büyük aktörü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2015 Yılı Petrol Piyasası Raporu’na göre, OMV’nin geçen yıl satışa çıkardığı Petrol Ofisi, Türkiye akaryakıt pazarında yüzde 24 ile en yüksek payı elinde bulunduruyor. Petrol Ofisi, halihazırda bin 700’ün üzerinde akaryakıt istasyonu, 1 madeni yağ fabrikası, 10 akaryakıt ve 4 LPG dolum terminali, 20 havaalanı ikmal ünitesi ve 1,1 milyon metreküpü aşan depolama kapasitesiyle faaliyetlerini sürdüren Petrol Ofisi, Türkiye›nin en büyük ikinci özel sektör şirketi konumunda bulunuyor. OMV ile kaybedilen güç geri gelecek mi? OMV’nin toplam 3 milyar dolar ödeyerek sahip olduğu Petrol Ofisi’nin 2006’da 3 bin 500 istasyonu, 2 madeni yağ fabrikası vardı. PO’nun 11 yıllık süre sonunda yaptığı satışta vitrindeki ağı bin 709’a, madeni yağ fabrikası sayısı da 1’e geriledi. Bu şekilde Petrol Ofisi’nin satış fiyatı dolar bazında yarı yarıya düştü, istasyon ağı ise yüzde 50 azaldı. Petrol Ofisi, Avusturyalı OMV ile yaşadığı küçülme sürecini Vitol ile bü- yümeye çevirmeye kararlı gözüküyor.