6.4 C
İstanbul
15/01/2025
Türkiye'den

TAYRAŞ, atık madeni yağ ve hidroişleme teknolojisini Türkiye Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi’nde gündeme taşıdı

Petrol, doğal gaz ve jeotermal endüstrileri paydaşlarının akademik ve teknik konular ile mevzuat alanındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşma ve gelişmeleri tartışma ortamı sunma hedefli, Petrol Mühendisleri Odası (PMO) tarafından düzenlenen Türkiye IV. Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi 18-20 Kasım 2020 tarihlerinde sanal platformda çevrimiçi gerçekleştirildi.

Kongre açılış oturumunda, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Kul, PMO Başkanı Yüksel Kurt, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin’in konuşmalarında Türkiye’nin enerji için jeopolitik konumu, enerji ithalatı, petrol ve doğal gaz arama çalışmaları, jeotermal kaynakların artarak değerlendirilmesi öne çıktı.

TAYRAŞ İleri Dönüşüm Rafinerisi, Türkiye Bilimsel ve Teknik Petrol Kongrelerinde bir ilk olarak stratejik-yerli hammadde atık madeni yağ ve hidroişleme teknolojisini gündeme taşıdı. TAYRAŞ Genel Müdürü Aydın Özbey, TAYRAŞ Proses Müdürü Ertuğrul Kılıç ve SEQUOIA GLOBAL kurucusu ve teknolojisini geliştiren Rohit Joshi’nin hazırladığı “Türkiye’de Atık Madeni Yağ Yönetimi ve Yeniden Rafinasyon Uygulamaları” adlı bildiriyi E. Kılıç sundu.

 width=

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna’nın başkanlığını yaptığı “Çevre” başlıklı oturumunda E. Kılıç konuşmasına baz yağ ve atık madeni yağ uluslararası tanımlamalarıyla başlayarak, atık madeni yağ yeniden rafinasyonunun çevreye ve iklim değişimine olumlu etkisine, kaynak verimliliği sağlamasına, ithalatta yapacağı azaltma ve ulusal ekonomide yaratacağı ekonomik katma değere vurgu yaptı. Ham petrolden başlayarak %1-3 oranında, atık madeni yağdan ise %70-75 oranında baz yağ elde edilebileceğini çarpıcı rakamlarla belirten E. Kılıç, atık madeni yağ yeniden rafinasyon teknolojileri olan Asit Kili; Distilasyon; Solvent Ekstraksiyonu ve Hidroişleme teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını ortaya koydu.

Ülkemizin stratejik-yerli hammadde olarak atık madeni yağlardan katma değerli baz yağ üretimine ilişkin ilk ve tek endüstriyel ölçekteki uygulaması olan TAYRAŞ İleri Dönüşüm Rafinerisi Hidroişleme Prosesini ayrıntılı açıklayan Kılıç, Türkiye atık madeni yağ mevzuatı konusunda da bilgi verdi. Avrupa’da yılda 4.5 milyon ton baz yağ talebi olduğunu, 2.2 milyon ton toplanabilir atık madeni yağ oluştuğunu, bu miktarın %80’inin toplandığını ve 27 yeniden rafinasyon tesisi bulunduğunu belirten Kılıç, ülkemizin 2018 yılı baz yağ talebinin 593 bin ton olduğunu, Ülkemizde yılda yaklaşık 300 bin ton toplanabilir atık madeni yağ oluşurken, ancak %7’sini, yani 20 bin tonunun toplanabildiğini söyledi. Ulusal servetimiz atık madeni yağı yitirerek, katma değer ve istihdam yaratamıyoruz vurgusunu yapan E. Kılıç sunumunu ülkemizin ilk ve tek atık madeni yağ ileri dönüşüm rafinerisinde çalışmaktan duyduğu onur ve gururu belirterek tamamladı.

Benzer Haberler

Türkiye’nin En Büyük Gemi İnşa Yan Sanayi Sektör Buluşması Expomaritt için Geri Sayım Başladı

Lubricant World

Madeni Yağlarda ÖTV Artışı Resmi Gazete’de Yayımlandı

Lubricant World

2025 Yılı Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Tutarları Belirlendi

Lubricant World