Figen Aksu
Özerşah Group, Üretim ve Kalite Müdürü
Günümüzde yüksek teknolojinin sunduğu imkânlarla Endüstri 5.0’ı konuşmaya başladık. İnsan gücü yerine teknolojik ekipmanların devreye girdiği 21. yüzyıl dünyasında tüm sektörler gibi madeni yağ sektörünü büyük değişimler bekliyor.
Kaizen felsefesini baz alarak PUKÖ döngüsü ile üretim prosesine yaklaşmak, sanayide çalışan yönetici ve profesyonellerin bu değişimi daha iyi kavramasına ve yönetmesine yardımcı olacaktır.
“Sürekli iyileştirme” anlamına gelen Kaizen, prosese öncelik tanıyan bir yönetim modeli ve felsefesidir. Batı yaklaşımları ise sonuca yöneliktir (Ağın, 2020). Bu noktadaki farklar Kaizen’in sürdürülebilir olması, adım adım ilerlemesi ve kontrol mekanizmaları ile başarıyı beraberinde getirmesidir.
Kaizen modelinde öncelikle “klasik satış” yerine “çözüm satış” yöntemi dikkate alınmalıdır. Tabi bu noktada profesyoneller olarak devreye biz giriyoruz. Teknik ve alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen saha ziyaretleriyle üretim prosesi incelenip ürüne ve ekipmana uygun şekilde ürün seçimi yapmak önemlidir. Ürünlerle uyum sağlanmayan durumlarda ise AR-GE uzmanları ürün çözümü ve verimliliği için inovatif çalışmalar gerçekleştirmelidir.
Kaizen modelinde PUKÖ döngüsünü uygulamak çözüm satışın en önemli basamağıdır. PUKÖ döngüsü ürünün kalite süreçlerinde sürekli iyileştirmeyi sağlayan bir yönetim metodudur.
PUKÖ Döngüsü ilk başlarda sanayi sektöründe ortaya çıkmış olsa da sonraki yıllarda diğer sektörlerin yönetim süreçlerinde ve hatta bireysel gelişim amaçlı olarak da kullanılmaya başlanmıştır (Maruta, 2012; Sangpikul, 2017).
Ürün seçiminde anahtar – kilit uyumu ile çalışma yapmak üretici, tedarikçi ve son kullanıcı açısından kaynak ve zaman tasarrufu sağlayan önemli parametrelerdir. Doğru ürün ve doğru ekipman verimli çalışma, yüksek performans ve daha az bakım – onarım maliyeti anlamına gelir. Çözüm satış ve inovasyonla prosesini besle, zamandan ve kaynaktan tasarruf et.