Spor Pazarlama ve İletişim Ajansı PHG International’da Ortaklık Geliştirme Direktörü olmasının yanı sıra motor sporları konusunda önemli bir gazeteci yazar olan Jon Wilde ile bir röportaj gerçekleştirdik. Wilde, Formula 1 takımlarının 2018 sezonu için yağ markaları ile yaptıkları anlaşmaları ve ortaklıkların detaylarını bizimle paylaştı.
2018 yılı için Formula 1 takımlarının yağ tedarikçilerinde bazı değişiklikler oldu. Bu değişiklikleri genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
2018 yılında Formula 1 için yapılan yeni düzenleme, bu sezon boyunca kullanılabilecek güç ünitesi sayısının dörtten üçe indirilmesini gerektiriyor. Bu sayının indirilmesi, hem güç ünitesi üreticilerini hem de yakıt ve yağ tedarikçilerini performansı daha da arttırmaya ve güvenilirliğe daha fazla odaklanmaya itiyor. Bu değişiklik, Ferrari-Shell veya Mercedes-Petronas gibi uzun süredir devam eden ortaklıklarda takımlar için faydalı olacaktır. Performans ve güvenilirliğin optimizasyonu; 2017’de yarışa dönen ve tedarikçi olarak BP/Castrol ile çalışan Renault ve McLaren’in yanı sıra, Renault ile Red Bull Racing ve Honda ile Toro Rosso takımları için iki güç ünitesi konfigürasyonunda geliştirme kaynaklarını bölmek zorunda kalan ExxonMobil için zorlayıcı olabilir. Petrobras 2018 sezonunda Formula 1’e McLaren ile döndü ancak bu sezon için Petrobras’ın dönüşü sadece marka anlaşması şeklinde gerçekleşiyor ve Petrobras ürünlerinin takım tarafından 2019’dan itibaren kullanılması bekleniyor.
Yağ markalarını değiştirme kararları motorların, teknik ekiplerin ve pilotların performansını etkiliyor mu?
Yakıt ve yağ bileşenlerinin formülasyonu hakkındaki kararlar, Formula 1’de güç ünitelerinin performansı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Genellikle yakıt ve yağ ortaklıkları güç ünitesinin özelliklerine göre belirlenir. Örneğin, Ferrari güç ünitelerini kullanan tüm takımların tedarikçisi Shell olurken, Mercedes güç ünitelerini kullanan tüm takımların tedarikçisi Petronas olacaktır. Yakıt ve yağ bileşenlerinin geliştirilmesine ilişkin yol haritası, tedarikçi ve güç ünitesi üreticisi tarafından ortaklaşa belirlenecektir. Shell belirlenen zaman aralığında değerlendirme kapsamında Ferrari için 65 kadar bileşen geliştirecektir. Bu bileşenler; güvenilirlik, üstün performans, hızlanma veya verimlilik gibi belirli kriterlere göre geliştirilecektir. Shell, takımın bir sezon boyunca karşılaştığı zorluklar için en uygun teknik çözümü geliştirmek üzere partneri Ferrari ile birlikte çalışacaktır.
Formula 1 takımları, motorlarında kullandıkları yağ markasını seçerken veya değiştirirken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyor?
Formula 1’deki madeni yağ ve akaryakıt ortaklıkları çoğunlukla daha kapsamlı bir ticari ilişkinin ürünüdür. Örneğin Renault F1 Takımı 2017 yılında Renault ve BP/Castrol arasında gerçekleştirilen anlaşma sonucunda Total’den BP/Castrol’e geçti. Otomotiv grubuyla imzalanan daha geniş ortaklık, yeni Renault otomobil satışlarında Castrol yağının ilk dolum olarak kullanılmasını ve önerilen akaryakıt şirketinin BP’nin olarak belirtilmesini de kapsıyor. Motor sporlarında belirli bir madeni yağın performans özellikleri, ortaklık kapsamında tanımlanır.
Yağ markaları ekiplerin başarısını ne kadar etkiliyor?
2016 F1 sezonu boyunca, Ferrari’nin sezondaki performans kazanımlarının neredeyse yüzde 20’sinin Shell ile olan ortaklıklarının bir sonucu olduğu bildirildi. Total’in F1’deki son anlaşma dönemi boyunca firma bir güç ünitesinin çalışması için gerekli olan yağ miktarını azaltmak için çalışmalar yürüttü. Miktarı azaltma konusunda ekip, performans üzerinde doğrudan etkisi olan toplam araç ağırlığını azaltmayı başardı. Kısacası, entegre bir yakıt ve madeni yağ tedarikçisi, bir F1 takımının performansı ve başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.