OTEP tarafindan Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Maçka Kampüsü’nde düzenlenen Elektrikli Araçlarda Lityum Iyon Bataryalar Sempozyumu, otomotiv sanayiini bir araya getirdi. Etkinlikte, OTEP Batarya Çalisma Grubu’nun 14 ayri alt çalisma grubuna ayrilarak, bataryanin madenden baslayip geri dönüsümüne kadar geçen tüm süreçlerinin detayli incelendigi titiz çalismalar sonucu hazirlanan “Elektrikli Araçlarda Lityum Iyon Bataryalar” kitabinin tanitimi yapildi. Yogun ilgi gören etkinlikte, OTEP’in kuruculari olan OSD, TAYSAD ve OIB üyelerinin yani sira birçok sektör temsilcisi katilim sagladi.
Sempozyumun açilis konusmalarinda, OTEP Direktörü Ernur Mutlu, TAYSAD Baskan Yardimcisi Berke Ercan ve organizasyona ev sahipligi yapan ITÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu, otomotiv sanayiinde yasanan önemli ve büyük degisimi, gelismeleri ve OTEP Batarya Çalisma Grubu’nun amaci ve hazirlanan kitabin önemini vurguladilar. OTEP Batarya Çalisma Grubu Baskanligi görevini sürdüren, ITÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisligi ögretim üyesi Prof. Dr. Özgül Keles ise konusmasinda, akademide, otomotiv sanayiinde, kamuda ve sivil toplum örgütlerinde çalisan 200’e yakin akademisyen, ögrenci ve sektör çalisaninin gönüllü olarak görev aldigi kitapla ilgili detayli bilgiler paylasti.
Prof. Dr. Özgül Keles konusmasinda, “Bu kitap, batarya konusunda ülkemizin ne kadar güçlü bir bilgi altyapisina sahip oldugunun göstergesidir. Kitabin hazirlanmasinda katki veren akademisyenlerimiz, alanlarinda oldukça yetkin ve dünya literatürüne katki saglamis kisilerdir. Ögrencilerimiz merak ve istekle çalismalarina devam etmekte, sanayicilerimiz dünyadaki egilimleri takip etmekte ve kaliteli ürünü sürdürülebilir bakis açisiyla piyasaya sunmaktadir. Otomotiv Sanayiinin sivil toplum örgütleri de endüstriyel farkindaligin artmasinda kilit rol oynamaktadir” dedi.
“Elektrikli Araçlarda Lityum Iyon Bataryalar” kitabi, degisen dünya gereksinimlerine cevap vermek ve batarya konusunda Türkiye’nin gelecegini sekillendirmek amaciyla hazirlandi. Akademide, sanayide, kamuda ve sivil toplum örgütlerinde çalisan birçok akademisyen, ögrenci ve mezunun gönüllü katkilariyla hazirlanan eser, Prof. Dr. Özgül Keles, Doç. Dr. B. Deniz Karahan ve K. Can Bayar’in editörlügünde, OTEP Batarya Çalisma Grubu üyelerinin gönüllü katkilari ile 18 aylik bir çalisma sonucu ortaya çikti.
Kitap, lityum iyon batarya üretiminde madenlerden baslayan ve bataryanin bertarafi ve geri dönüsümü ile sonuçlanan tüm tedarik zinciri ve ekosistemi göz önünde bulundurarak Türkiye’de ilk kez detayli bir durum analizi ve haritalama yapmayi amaçladi. Kitapta, Türkiye’nin elektrikli araçlarda lityum iyon batarya ve diger ileri teknoloji gerektiren alanlarda söz sahibi olmasi için yapilmasi gerekenler ele alindi. Güçlü ve zayif yönler, tehditler ve firsatlar siralanarak gelecege yönelik öneriler sunuldu.
Ülkemizdeki tüm ilgili paydaslarin yararina hazirlanan bu degerli kitabin ücretsiz dijital kopyasina OTEP web sitesinden ulasilabilir.