Sezgin Gürsu, Petrol Ofisi’nin Madeni Yağlar Direktörüdür. 2008 yılından bu yana yürüttüğü görevinde formül ve ürün geliştirmeleri üzerine çalışmalar yapıyor ve şirketin sürdürülebilirlik ve yenilikçilik hedeflerine katkıda bulunarak, sektördeki liderliğini pekiştirmeyi amaçlıyor.
Petrol Ofisi, Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu yönetiminde madeni yağ sektöründe yenilikçi hamleler gerçekleştiriyor. Akaryakıt ve madeni yağ sektörünün geleneksel lideri Petrol Ofisi Grubu, yerli üretime ve Türk ekonomisine sağladığı katkılarla Türkiye’nin milli markalarından biri. Kurulduğu 1941 yılından bu yana güçlenerek büyüyen şirket, madeni yağ sektörünün tüm alt segmentlerinde geniş bir ürün gamına sahip.
Maxima markalı ürünleriyle pazara hakim olan şirket üretim kapasitesindeki artışla dikkat çekiyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında yaptığı dev yatırımla Kocaeli – Derince’deki madeni yağ fabrikasının üretim kapasitesini iki katına çıkaran ve böylelikle Türkiye madeni yağ tüketiminin yarısını karşılayacak güce erişen Petrol Ofisi, Türkiye’nin en kapsamlı laboratuvarı POTEM (Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi) ile inovasyon çalışmalarına hız verdi. Bu haberimizde Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu’nun özgeçmişine yer veriyoruz.
Sezgin Gürsu kimdir?
İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan Sezgin Gürsu, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisansı ise ABD’de University of Miami’de Makine Mühendisliği alanında tamamladı. Mesleki kariyerine 1989 yılında University of Miami’de Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi olarak başlayan Gürsu, 1991 yılında Koç Holding Satınalma Koordinasyon Grubu’nda Proje Mühendisliği pozisyonunu üstlendi. Sezgin Gürsu, 1992 yılında katıldığı Mobil Oil Türkiye bünyesinde çeşitli yöneticilik görevlerini yürüttü. 2008 yılında Madeni Yağlar Gurup Müdürü olarak Petrol Ofisi ailesinde görev alan Gürsu, daha sonra, Madeni Yağlar ve Ticari Satışlar Direktörü ve Perakende Direktörü görevlerini üstlendi. Sezgin Gürsu 1 Nisan 2018 itibari ile Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörlüğü görevine getirildi.
Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu’dan Madeni Yağ Dünyası’na özel röportaj
Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu, Madeni Yağ Dünyası’na verdiği özel röportajda 2023 stratejisini anlattı. Gürsu açıklamasında şunları kaydetti:
“2023 bir takım belirsizliklerin beklendiği bir yıl ama Türkiye de dünya da buna alışkın. Hepimizin belirsizlikleri yönetecek kasları gelişti diyebilirim. Türkiye’nin ve özel sektörün kendi dinamikleri kendi çarkını kendi hızıyla çevirmeyi öğrendi. Öyle ki kötümser başladığımız bir yılı güzel bitiriyoruz ve sektör olarak üç senedir beklenmedik büyümeler yaşıyoruz. Aslında sektörümüz ilişkili olduğu kesimlerle birlikte düşünüldüğünde Türk sanayinin ve ticaretinin göstergesi. Dolayısıyla 2023’e de hem sektörümüz hem ülkemiz adına pozitif beklentilerle giriyoruz.
Petrol Ofisi Madeni Yağlar olarak 2023 bütçemizde iyimser bir tablo ortaya koyduk. 2022’deki hızımızla üretmeye devam edeceğiz. Araç satışlarının aynı seviyede devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun dışında maliyetlerde dalgalanmalar, kur hareketleri olabilir ama kritik olan talebin devam etmesidir. Yani biz fabrikamızın kapasitesini 140 bin tondan 230 bin tona çıkartırken Türkiye’deki iç talebin devam edeceğine güveniyor, üretim çarkının döneceğine inanıyoruz. Hissedarlarımız da aynı güveni paylaştığı için bu yatırıma destek oluyor. Diğer yandan başta bahsettiğim uzun vadeli stratejiye aynen devam ediyoruz. Katma değerli ürünlerimizde pazarın hem bugünkü hem gelecekteki ihtiyaçlarını okuyacak ve liderlik pozisyonumuzu güçlendireceğiz.
İhracatta biraz daha agresif büyüme hedefimiz var. Mevcut durumda Irak, Azerbaycan, Libya, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs ağırlıklı olmak üzere toplamda 33 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçen sene katıldığımız fuarların hem mevcut ihracat pazarlarında hem de denizcilik satışlarımızda çok önemli faydaları oldu. Mümkün olduğu kadar fuarlara katılmaya ve ihracat fırsatlarını değerlendirme devam edeceğiz. Yine 2022 yılında Turquality programına katılarak ihracat için marka desteği almaya başladık. Bu desteği verimli kullanmak için şimdiden planlarımız yaptık. Petrol Ofisi markasını güçlendirmek ve yeni pazarlarda etki alanımızı genişletmek var gücümüzle çalışacağız.”
Petrol Ofisi, Türkiye madeni yağ tüketiminin yarısını karşılayacak kapasiteye erişti
Petrol Ofisi Grubu, Kocaeli – Derince’deki madeni yağ fabrikasının yıllık üretim kapasitesini iki katına çıkaran dev yatırımını hizmete açtı. Cumhuriyetimizin 100. yılına damga vuran lojistik ve üretim merkeziyle şirket, Türkiye’nin madeni yağ tüketiminin yarısını karşılayacak güce sahip oldu.
Açılış töreninde konuşan Petrol Ofisi Grubu Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sanayimizin kalbi Kocaeli bölgesinde yer alan tesisimiz dünyanın en büyüklerinden biri. Türkiye’nin ağır sanayi tesislerinin, büyük alt yapı inşaat projelerinin, yerel yönetimlerimizin ve kamu kuruluşlarının, yollardaki nakliyecilerimizin ve tarladaki çiftçimizin her çeşit madeni yağ ve gres ihtiyacını karşılayabilen ürün portföyünü en son teknoloji ile üretiyor ve kullanıma sunuyoruz.
Merkezimiz, dijital ortamda yönetilen 8 bin ton ürün depolama kapasitesi ile geleneksel lojistik operasyonlarında forkliftlerin yol açtığı karbon salınımını %60 oranında düşürecek. Bölgenin deprem hassasiyeti gözetilerek inşa edilen yapımızda 10 bin ton çelik ve 2300 beton kazık kullanarak tesisi en şiddetli depreme bile dayanıklı hâle getirdik.
Sadece Türkiye’nin değil yakın coğrafyanın en büyük kapalı alanına sahip olarak inşa edilen bu yatırımımız ülkemizin potansiyeline ve büyümesine olan inancımızın göstergesidir. Petrol Ofisi olarak, bu doğrultuda yatırımlarımıza devam edip Cumhuriyetimizin yarınlarına katkı sağlamak ve küresel arenada ülkemizi başarıyla temsil etmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”