İnşaat, maden vb. sektörlerde hizmet veren araç ve ekipmanlar (kepçe, kamyon, kırıcı redüktörler vb.) ağır çevre koşullarına maruz kalırlar. Bu şartlar altında ise maksimum verim ile görevlerini yerine getirmeleri beklenir. Herhangi bir arıza ya da duruşa geçtikleri durumda ise; çalışılan konum itibarıyla yedek parça tedarik durumu ya da yerinde bakım yapılamıyorsa kullanım dışı bırakılma gibi ciddi maliyet ve zaman kaybı ile karşı karşıya kalınabiliyor. Bir de işin zamanında teslim edilememesi, mali kayıpların yanı sıra ciddi prestij kaybı gibi manevi kayıplar da cabası.
Yağ tedarikçileri; dizel motorlar, diferansiyel ve planet dişli takımları, şanzımanlar ve hidrolikler için özel formüle edilmiş yağlayıcılar geliştirdi. Fakat temel bakım yöntemlerinin göz ardı edildiği durumda yağın özellikleri ne olursa olsun, beklenenden önce ömrünü tamamlayabiliyor. Bundan dolayı yağın aşınma, kontaminasyon ve karakteristik özelliklerinin yakından takip edilmesi, ekipman performans üzerindeki etkilerini belirlemede yol gösterir. Bu parametrelerin takibi ise, ekipman ve araçların kanı olarak tabir ettiğimiz yağ analizi ile mümkündür. Yağ analizi ile tespit ettiğimiz yaygın arıza nedenlerine yakından göz atalım.
- Dizel motorlarda; yakıt karışması, soğutma suyu kaçakları, zayıf hava filtrelerine bağlı olarak yüksek kurum neticesinde yüksek yakıt tüketimidir. Farkedilmediği durumda üst motorda piston kitlenmesi ve alt motorda aşırı ısınmaya/hararete yol açar.
- Diferansiyel ve şanzımanlarda; su, toz vb. kirleticiler sonucunda korozyon ve yüksek metal aşınmalarına, tespit edilemediği durumda ise; güç kayıpları, gürültülü çalışma ve ardından dişli kırılmasına kadar olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir.
- Hidroliklerde; zayıf hava filtrelerine veya hasarlı sızdırmazlık elemanlarına bağlı olarak sisteme mikron seviyesinde partiküllerin girişi ya da başka kirleticilerin sisteme girmesi sonucu, yağ filminin bozulması, metal yüzeylerin birbiri ile teması sonucu güç aktaramama, kavitasyon veya anormal aşınmalara neden olabiliyor.
- Ekipman veya araca uygun olmayan yanlış yağ eklenmesi sonucu, etkin yağ filminin ortadan kalkması neticesinde yağın görevini yerine getirememesi ve ciddi arızaların ortaya çıkması da başka bir arıza nedenidir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz nedenlerin ağır sonuçları olmaması için periyodik analizler ile araç ve ekipmanlarınızı güvende ve kontrol altında tutabilirsiniz. Çünkü laboratuvarın önereceği her bir test parametresi bu arıza veya hata belirtilerinin tespiti içindir. Ölçebildiğiniz kadar kontrol altında tutabilirsiniz. Bu yüzden ağır hizmet ekipmanlarında da yağ analizini bakım planlarınızın mutlaka içine dahil edin.