8.2 C
İstanbul
22/11/2024
Dünyadan

‘İhracatın Yıldızları’ ödülleri çevrimiçi törenle sahiplerini buldu

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından her yıl kimya sektöründeki üye firmaları ihracattaki başarıları için onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla verilen ödüller bu yıl da sahiplerini buldu. Pandemi dolayısıyla ilk kez çevrimiçi olarak düzenlenen İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde 28 kategoride ilk 5’e giren 140 firma ödül almaya hak kazandı.

 

Birçok sektöre hammadde, yarı mamul ve ürün üreterek direkt ya da dolaylı olarak dokunan stratejik bir sektör olan kimya sektörü, 2019 yılında 20,6 milyar dolarlık ihracatla tarihi bir rekor kırarak büyük bir başarıya imza attı. Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 11,44’lük bir pay alan kimya sektörü, 2019 yılında yüzde 18,54 büyüdü. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan kauçuğa, medikalden boyaya kadar pek çok farklı alt sektörden yaklaşık 7 bin ihracatçı firmayı temsil eden İKMİB, Türkiye’nin toplam kimya ihracatının yüzde 50’den fazlasını gerçekleştirdi.

Sektörün bu başarısında büyük pay sahibi olan ve 2019 yılında en fazla kimya ihracatı gerçekleştiren İhracatın Yıldızları belli oldu. Bu yıl beşincisi düzenlenen 2019 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. İlk kez İKMİB tarafından düzenlenen çevrimiçi ödül töreni İKMİB’in YouTube kanalından ve web sitesinden canlı olarak yayınlandı. TC. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın teşrifleri ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister’in katıldığı, moderatörlüğünü Oylum Talu’nun üstlendiği ödül töreni 7 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Madeni yağ ihracatı kategorisinde ödüller sırasıyla Shell & Turcas Petrol, BP Petrolleri, Mobil Oil Türk, Petrol Ofisi ve Reksoil Petrokimya’ya verildi. Küresel boyutta görülen ekonomik daralma ve pandeminin doğrudan ve dolaylı etkileriyle gerileyen madeni yağ satışları ve ihracatındaki tüm olumsuzluklara rağmen satışlara devam ederek istikrarını korumayı başaran ve büyüme kaydeden firmalar İKMİB tarafından ödüllendirildi.

  width=

Adil Pelister

İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı

Her yıl kimya sektöründe ihracatın yıldızlarını açıkladığımız “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ni bu yıl ilk defa dijital olarak gerçekleştirdik. Bu yıl 5’incisini düzenlediğimiz bu organizasyon İKMİB olarak çok önem verdiğimiz, bizi ve sektörümüzü gururlandıran çok değerli bir etkinlik. TİM çatısı altında ilk dijital ödül törenimizi de gerçekleştirmek ayrı bir gurur vesilesi oldu.

2019 yılında gerek toplam ihracatta gerekse sektörel olarak kimya ihracatımızda rekorlar kırdık. Toplam ülke ihracatımız 180,5 milyar dolar, toplam kimya sektörü ihracatımız ise 2018 yılına göre yüzde 18.5 büyüyerek, ülkemizin toplam ihracatından yüzde 11.4 pay alarak 20,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılında kimya sektörü olarak büyük bir başarıya imza atarak, otomotiv sektörünün ardından yılı ikinci sırada tamamladık. Kimya sektörümüzdeki mamuller haricinde, diğer 27 sektöre hammadde ve yarı mamullerini de vererek en az bir o kadar daha katkı sağlıyoruz. 2019 yılında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, Brexit meselesi, İran ambargosu, Suriye savaşı gibi birçok sorun varken, biz yine de rekorlar kırdık. 2019 yılında ihracat rekorlarını kırmamızın yanı sıra, Ur-Ge heyetlerimiz, uluslararası fuar milli katılım organizasyonlarımız, satın alma heyetleri, markalaşmayı ve Ar-Ge’yi destekleyen yarışmalarımız gibi birçok faaliyet gerçekleştirdik. Dünyanın dört bir köşesinde ülkemizi ve sektörümüzü tanıttık, anlaşmalara imza attık, ürünlerimizi dünyaya sattık.

Bu yıl da pandemi dolayısıyla bir gerileme yaşasak da geçen yılki 20 milyar dolarlık rakamı yakalayacağımıza dair inancımız tam. Aynı zamanda, finansmana erişimi kolaylaştırarak, üretim ve yatırımlarına devam etmek isteyen reel sektöre olan destekler devam ediyor. Kimya sektörünün 2030 yılına gelmeden Türkiye’nin ihracattaki en büyük sektörü olacağına inanıyorum. Yeni dijital çağda, yüksek teknolojiye dayalı, dünya standartlarında üreterek büyümeyi görmek, sektörümüzde büyük bir heyecan yaratmaya devam edecektir.

Rekorlar kırdığımız 2019 yılında bizi bu rekora taşıyan kıymetli ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum. 28 kategoride toplam 140 firmamız ilk 5’te yer alarak ödül almaya hak kazandı. Madeni yağların da içinde olduğu mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler sektörümüz kimya ihracatımızda 16 alt sektörümüz arasında ikinci sırada yer alıyor. Madeni yağlar ihracatı kategorisinde de sırasıyla Shell & Turcas Petrol, BP Petrolleri, Mobil Oil Türk, Petrol Ofisi ve Reksoil Petrokimya firmalarımız ilk 5’te yer aldı. 2019 yılında mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler sektörümüz 6 milyar 83 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yönüyle firmalarımızın tüm çalışanlarını ve yöneticilerini ihracatımıza ve ülkemize katkılarından dolayı tebrik ediyor, her yıl daha başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum.

 

 width= 

Can Adal

Shell & Turcas Madeni Yağlar İkmal Zinciri Direktörü

Shell & Turcas olarak Akdeniz’deki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi olan Derince’deki Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisimizden 61 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlamaktan dolayı gururluyuz. Shell Madeni Yağlar, 13. yıldır üst üste dünyada madeni yağlar pazarının lideri ve dünyanın ‘1 numaralı Madeni Yağ Tedarikçisi’. “İKMİB İhracatın Yıldızları” ödüllerinde Madeni Yağlar İhracatı Kategorisinde birinci olarak da bu başarımızı bir kez daha perçinlemiş olmanın mutluluğu içindeyiz.

Shell’in Akdeniz’deki en büyük madeni yağ ve gres üretim tesisi olan Derince’deki Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisimizde 2019 yılında yaklaşık 134 bin litre madeni yağ ve gres ürettik, Türkiye’den 61 ülkeye gerçekleştirdiğimiz 37 bin tonun üzerinde ihracat hacmiyle rekor seviyeye ulaştık. Yarattığımız ihracat geliri ile ülkemiz ekonomisine katkı sağladık.

Öte yandan, madeni yağ pazarında dünyada 13. kez üst üste lider olan bir marka olarak, bu alanda yeni teknolojilerle üretilen ürünlerimizi tüketicilerle buluşturmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnovasyon gücümüz sayesinde pazar liderliğimizi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sürdürüyoruz.

Tüm çalışmalarımız sonucunda bu ödülü almış ve başarımızı bir kez daha kanıtlamış olmaktan dolayı gururlu ve mutluyuz. Shell & Turcas olarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.

 

 width= 

Castrol

bp ailesinin bir parçası olan Castrol’ün; Castrol EDGE, Castrol MAGNATEC, Castrol GTX ve Castrol VECTON da dahil olmak üzere yüksek performans sergileyen ürünlerinin çoğu dünya çapında 140’a yakın ülkede kullanılıyor. Türkiye’deki merkez ofisinden Castrol dünyası içindeki 10 ülkeyi yöneten markanın bölge merkezinin Avrupa ile Çin arasındaki kritik bir enerji coğrafyasında olması büyük bir öneme sahip.

2019 ve 2020 yılları içinde İspanya, Afganistan, Katar ve Litvanya’yı da listesine ekleyen Castrol Türkiye 24 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Castrol Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs, Irak, Dubai, Rusya, Filistin, Etiyopya, Yunanistan, Ukrayna, Endonezya, Belçika, İngiltere, Almanya ve İtalya yer alıyor.

Castrol’ün Avrupa ve Afrika’daki 8 üretim tesisinden biri Gemlik’te yer alıyor. Yine aynı bölgenin, 700 milyon litre olan yıllık üretim hacminin yüzde 12’si Castrol’ün Gemlik’teki tesisinde gerçekleştiriliyor. Madeni yağ öncüsü Castrol, yüzde 85’ini iç, yüzde 15’ini dış pazara sunduğu; yıllık 85 milyon litrelik madeni yağ ve türevlerinin üretimini gerçekleştiriyor.

Avrupa’nın en büyük madeni yağ tesislerinden biri olan Gemlik üretim tesisinin yıllık olarak 85 milyon litreyi aşan dolum kapasitesi bulunuyor. Aynı zamanda kapasitesini artırma esnekliğine ve 40 bin tonluk hammadde depolama kapasitesine sahip.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracat listesinde de ilk üçte yer alan Castrol Türkiye, kısa süre içinde yeni eklenecek destinasyonlarla, ihracat yaptığı ülke sayısını artıracak görüşme, çalışma ve yatırımlarını sürdürüyor. Firma, global üretim kapasite ihtiyacı ve network optimizasyon çalışmasına bağlı olarak, 2021’de daha fazla ihracat yapmayı öngörüyor.

 

 width= 

 

Münci Bilgiç

Mobil Oil Türk A.Ş. Genel Müdürü

Mobil, dünyanın en büyük madeni yağ üreticilerinden birisi konumunda. Otomotivden endüstriyel yağlara, havacılık yağlarından denizcilik sektörüne kadar birçok alanda çözümler üreterek önemli bir hizmet sunuyoruz. Mobil Oil Türk A.Ş. olarak dünyanın en büyük madeni yağ üreticilerinden Mobil’in dünya çapındaki 30 fabrikasından birisi olan Türkiye fabrikasını temsil etmekten dolayı ise oldukça gururluyuz. 115 yıldır Türkiye’de faaliyet göstererek ülkemizde ilk kurulan madeni yağ ve akaryakıt firması unvanını taşıyoruz.

İhracat, hem ülkemiz hem de çevre ülkelerle olan ilişkimiz açısından bizler için önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de yer alan üretim tesislerimizden 14 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Özellikle Orta Doğu, Körfez, Avrupa ve Kafkas ülkeleriyle birlikte Uluslararası Denizcilik alanında madeni yağ ihracatı gerçekleştirerek Türkiye’ye önemli bir katma değer sağlamaktayız. Bu kapsamda, İKMİB’in düzenlediği 2019 İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde “Madeni Yağlar İhracatı” kategorisinde üçüncü sırada yer almamız bizler için ayrı bir sevinç ve gurur vesilesi oldu. 

Sunduğumuz kalite ve güvenle endüstriyel müşterilerimize geniş bir yelpazede seçenekler sunmak, otomotiv sektöründe ise otomobiller için iyi bir arkadaş hem de tüketiciler için önemli bir seçenek olmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz.

 

 

 width= 

 

Sezgin Gürsu

Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü

Petrol Ofisi, akaryakıtta olduğu gibi madeni yağlar ve kimyasallar sektöründe de liderlik geleneğini sürdüren bir marka. 2019 yılında da 120 bin tonu aşan toplam satış rakamımızla, madeni yağlar ve kimyasallar pazarında 2010’dan bu yana üstlendiğimiz liderliği yüzde 28,6’yı (*) bulan pazar payı ile 10’uncu yılına taşıdık. Ayrıca, sadece madeni yağlar pazarında da yüzde 27’yi (*) aşan pazar payı ile liderliğe eriştik. Yine 2019’da 4 kıtada 33 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatımızı 10 bin tonun üzerine taşıyarak geliştirdik. Özellikle Şili gibi uzak ülkelere yaptığımız ihracatta, taşımacılıkta flexi bag’i kullanarak uluslararası rekabet gücümüze katkı sağladık.

Ancak ulusal pazarda olduğu gibi uluslararası arenada da bizi ayrıştıran en büyük rekabet güçlerimiz öncelikle, nitelikli uzman insan kaynağımız, gelişmiş Ar-Ge gücümüz ve distribütörlerimiz ile kurduğumuz güçlü, iyi ilişkilerdir. Türkiye’de olduğumuz gibi ihracat yaptığımız tüm ülkelerde de bizleri en iyi şekilde temsil eden, Petrol Ofisi Ailesi’nin birer parçası olarak kabul ettiğimiz distribütörlerimiz ile birlikte hareket ediyoruz. Bununla birlikte, satış, üretim ve Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi – POTEM’de çalışan, alanlarında tecrübeli, uzman, dinamik bir kadromuz var.

Gerek yurtiçinde ve gerekse ihracatta bizi başarıya taşıyan en önemli faktörlerden biri de hiç şüphesiz; sahip oluğumuz alanında benzersiz alt yapımızdır. Derince’deki fabrikamız; yıllık 144 bin tonluk üretim kapasitesi, kalitesi, 400’ü aşkın ürün zenginliği, 15 bin ton bitmiş ürün, 50 bin ton ham ve yarı madde olmak üzere toplam 65 bin ton depolama kapasitesi ile Türkiye’nin madeni yağ alanındaki en önemli tesislerinden biridir.

84’ü TÜRKAK’tan akredite olmak üzere ulusal ve uluslararası metotlarla toplam 155 farklı test yapılabilen POTEM de, ülkemizin ve yakın coğrafyanın en gelişmiş merkezi konumunda. Yılda ortalama 150 bin adet test gerçekleştirdiğimiz POTEM’de geliştirdiğimiz 350 aşkın ürün ile madeni yağlar ve kimyasallar alanındaki hemen hemen tüm ihtiyaçlara tek çatı altında hizmet vererek, ulusal ve uluslararası arenada imza attığımız başarıları, her geçen yıl çıtayı biraz daha yukarı taşıyarak devam ediyoruz.

(*) Kaynak: PETDER 2010-2019 Toplam Madeni Yağ ve Kimyasallar Verisi

 

 

  width=

 

Mustafa Aktaş

Reksoil Yönetim Kurulu Başkanı 

Reksoil firması olarak başladığımız günden bugüne kadar belirlediğimiz hedeflerimizi tek tek başarmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Otomotiv sektörünü hedefleyerek başladığımız bu yolculukta endüstriyel yağlar, proses yağları, gres ve deniz yağlarında da sektörün önde gelen markaları arasında yer almaktayız. Bu sürede gelişen teknolojileri takip ederek hem ürün çeşitliliğimizi hem de üretim kapasitemizi arttırarak müşterilerimizin taleplerini en iyi şekilde karşılayabiliyoruz.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde 9500 m2 alanda fabrika binası bulunan Rexoil, yağ teknolojisini Ar-Ge laboratuvarlarında sürekli geliştirilmekte, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de madeni yağ sektöründeki gelişmeleri yakından takip ederek, yüzlerce çeşit üstün kaliteli ürünü 60 farklı ülkedeki müşterile- rine ulaştırmaktadır.

Çok kısa zamanda sektördeki yerini alan markamız REXOIL, İKMİB tarafından verilen İhracatın Yıldızları ödülünü madeni yağ kategorisinde dört yıl üst üste almaya hak kazanarak global marka- ların olduğu bir platformda tek yerli marka olarak ülkemizi temsil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

 

Benzer Haberler

BRB’den Kilitli Diferansiyellere Özel Dişli Yağı Katkısı: Petrolad® 133LS

Lubricant World

Paris Otomotiv Haftası bu yıl festival gibi geçecek

Lubricant World

Azelis, yağlayıcı katkı maddeleri pazarında SI Group ile ortaklığını genişletiyor

Lubricant World