6.4 C
İstanbul
15/01/2025
Türkiye'den

KKDİK Kapsamında Asıl Kayıt İçin Son Tarih Kademeli Olarak Uzatıldı

Turkish REACH olarak da bilinen, Türkiye’de Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlaması (KKDİK) Yönetmeliği’nde asıl kayıt için son tarih 31 Aralık 2023 olarak ilan edilmişti. 23 Aralık 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile asıl kayıt için son tarih, tonaj miktarı ve madde zararlılığına bağlı olarak kademeli şekilde uzatıldı.

Turkish REACH olarak da bilinen, Türkiye’de Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlaması (KKDİK) Yönetmeliği; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumluluğunda 2017 yılında yürürlüğe girmişti.

Kimyasal maddelerin olası zararlı etkilerini en aza indirme, sektör içinde haksız rekabeti önleme ve inovasyonu teşvik etme amacı taşıyan Yönetmelik, 23 Haziran 2017 itibariyle Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra kayıt için firmalara iki aşamalı bir takvim sunulmuştu.

Türkiye’de yılda bir tondan fazla imal edilen ve Türkiye’ye ithal edilen kimyasalların kayıt altına alınmasını gerektiren KKDİK Yönetmeliğine başvurular, bakanlığın ilgili başvuru sistemleri üzerinden yapılıyor.

Kayıt işlemleri ön kayıt ve asıl kayıt olarak iki aşamada gerçekleşiyor. Ön kayıt işlemleri; Yönetmeliğin 2017’de yürürlüğe girmesiyle başladı ve 31 Aralık 2020’de sona erdi.

1 Ocak 2021 tarihinde başlayan asıl kayıt süreci için son tarih olarak 31 Aralık 2023 ilan edilmişti. 23 Aralık 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile asıl kayıt için son tarih kademeli olarak uzatıldı. Yeni tarihler tonaj miktarı ve maddenin zararlılığına bağlı olarak 31/12/2026, 31/12/2028, 31/12/2030 olarak revize edildi.

 Yönetmelik değişikliği sektör temsilcilerinin beklentilerine uygun şekilde kolaylaştırıcı düzenlemelere de gidildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada KKDİK yönetmeliğindeki değişikliklere ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 23 Aralık 2023 tarihli ve 32408 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Yapılan değişiklik ile;

Ortak kayıt sürecinin yürütülmesine ilişkin çalışmalar (lider seçimi ile veri ve maliyet paylaşımı gibi) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalar neticesinde Bakanlıkça yayımlanacak usul ve esaslar çerçevesinde belirlenmesi hükme bağlanmış, üretilen veya ithal edilen tonaj miktarına ve madde zararlılığına bağlı olarak son kayıt tarihleri 31/12/2026, 31/12/2028, 31/12/2030 olarak revize edilmiştir.

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde mevcut verilerin kullanımı esas kılınmış olmakla birlikte, yayımlanan yönetmelik kapsamında veri temin sürelerinin tonaja bağlı olarak kademeli olarak uzatılması, gerek olması halinde yeni verilerin üretilmesi için ülkemizdeki laboratuvar alt yapısının güçlendirilmesi için de imkân sağlayacaktır. Bu çerçevede veri maliyetlerinin de belli oranda düşmesi beklenmektedir.

İnsan sağlığının ve çevrenin en yüksek seviyede korunması amacıyla, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve önümüzdeki süreçte Bakanlığımıza sunulacak kayıt işlemlerinin özen göstererek ve ivme kazanarak devam ettirilmesi beklenmektedir.”

KKDİK Yönetmeliği; kimyasal maddelerin imalatını, maddenin kendi halinde, karışım içinde veya eşya içinde kullanımını ve piyasaya arzını kapsıyor. Kimyasal maddelerin güvenliğini ve çevresel etkilerini kontrol altına alarak hem çevre hem de insan sağlığını korumayı amaçlayan KKDİK, Türkiye’deki kimya sektörünün daha sürdürülebilir ve güvenli bir geleceğe yönelmesini sağlıyor.

KKDİK İçin Gerekli Belgeler:

  • İmalatçı veya ithalatçıların kimliği,
  • Maddenin kimliği,
  • Maddenin imalatı ve kullanımları hakkında kayıt ettirenlerin tüm tanımlanmış kullanımlarını temsil eden bilgi,
  • Maddenin güvenli kullanımına ilişkin rehberlik bilgileri,
  • Maddenin sınıflandırması ve etiketlenmesi,
  • Belirtilen testlerin uygulanmasından elde edilen bilgilerin çalışma özetleri,
  • Verilen bilgilerden hangilerinin ithalatçı/ imalatçı tarafından seçildiği,
  • Kimyasalların değerlendirilmesi konusunda değerlendirme uzmanı tarafından incelendiğine dair bildirim,
  • Test önerileri (≥ 100 ton maddelerde),
  • Maruz kalma bilgisi (1-10 ton maddeler)
  • İmalatçı ya da ithalatçının bilgilerinin halkın erişimine açılmaması gerektiği konusundaki isteği ve gerekçesi
  • Kimyasal güvenlik raporu

Kayıt Sürecine İlişkin Detaylı Bilgi İçin:

https://kimyasallar.csb.gov.tr/kkdik-kayit-sureci/341

Benzer Haberler

Türkiye’nin En Büyük Gemi İnşa Yan Sanayi Sektör Buluşması Expomaritt için Geri Sayım Başladı

Lubricant World

Madeni Yağlarda ÖTV Artışı Resmi Gazete’de Yayımlandı

Lubricant World

2025 Yılı Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Tutarları Belirlendi

Lubricant World