6 kişilik donanımlı bir teknik ekiple 2 yılda hazırlanan ve madeni yağ sektöründen pek çok firmanın desteğini alan “Triboloji ve Yağlayıcılar” isimli kitap okuyucularla buluştu. 8 bölümden oluşan kitabın sektör çalışanları ve uzmanlar için güçlü bir referans kaynağı olması bekleniyor.
Kimya Yüksek Mühendisi Hikmet Yaşar ve Makina Mühendisi Suat Melek’in yazdığı kitabın yayına hazırlanma sürecine güçlü bir teknik ekip destek verdi. Koçak Petrol Ar-Ge & Teknik Proje Yöneticisi Kimya Yüksek Mühendisi Ceyhan Ç. Çapanoğlu, Baysan Endüstri Şirket Ortağı Elif Bervi Baysal Ağanoğlu, Omni Müh. & Mikron Filtre Şirket Sahibi Makina Yüksek Mühendisi Metin Şimşek ve Makine Yüksek Mühendisi – İTÜ Öğretim Üyesi Dr. Vedat Temiz’in yer aldığı teknik ekip sayesinde kitap, teorik ve saha tecrübelerini yansıtan bir içerik zenginliği kazandı. Madeni Yağ üreticileri olan Koçak Petrol Ürünleri ve Baysan Endüstri Maddeleri firmalarının desteklediği kitabın 8 bölümünden biri olan gresler konusundaki, pastalar kısmında Vario Mühendislik firma sahibi Tayfun Yılmaz’dan, baz yağlar konusunda da Prof. Dr. Bilsen Beşergil’den bilgi alındı.
Türkiye’de Triboloji ve Yağlayıcılar konusunun birlikte ele alındığı ilk Türkçe kaynak olma özelliği taşıyan kitap; Triboloji (Sürtünme), Viskozite, Yağlar ve Yağlayıcılar, Otomotiv Endüstrisi Yağları, Endüstriyel Yağlar, Gresler, Atık Yağlar ve Ek Bilgiler olmak üzere 8 bölümden oluşuyor.
Kitabın ilk bölümünde triboloji konusuna yer verilirken, kalan yedi bölümde madeni yağ sektörünün dinamikleri farklı perspektiflerden ele alınıyor. Kitabın son bölümü olan “Ek Bilgiler” kısmında ise standartlar, testler, ölçü birimleri, Resmî Gazete yazıları gibi sektör çalışanlarının hayatını kolaylaştıran pratik bilgiler derleniyor.
Kitap, 978-975-96029-6-3 ISBN numarasıyla 1100 adet basılmıştır. Pelin Ofset’te basımı gerçekleştirilen kitabın tasarımını Aykut Köktürk tamamlamıştır.
Kitaba Erişim İçin
Sponsor firmalara dağıtılan kitaba ayrıca; Ankara ODTÜ, Gazi, Bilkent, Hacettepe ile Başkent Üniversiteleri Kütüphaneleri, İTÜ Kütüphanesi, MKE Genel Müdürlüğü, TMMOB Ankara Şubesi, Ankara’da bulunan Makine Müh., İnşaat Müh., Kimya Müh. Petrol Müh., Maden Müh., Jeoloji Müh., Elektrik Müh. ile Gemi Makinaları Mühendisleri Odaları ve Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nden erişilebilir.
Sponsor Firmalar
3-S Mühendislik
ADCO Petrol Katkıları
Alyachem Lubimax
Arısan Kimya
Beser Kimya
IMCD Turkey
İNC. Endüstriyel Yağlar
İzvar Ambalaj
Kemetyl Kimya
Kılıç Ambalaj
Koçak Petrol Speedol
Madeni Yağ Dünyası Dergisi
Milkotek Hommak
Milpower A.Ş.
NanoSpek A.Ş.
Nobel Explosives
Özteknik Rekor
Penthol
Petronas Madeni Yağlar
Petrotech Mühendislik
Ravago Chemicals Turkey
Rchemie International
Sarten Ambalaj
Serdar Plastik
Serem Petrol
Teknokurgu Mimarlık
Vario Mühendislik
Yazarlar Hakkında
Suat Melek
1948 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokulu Trabzon’da, daha sonra sırasıyla Ankara TED, Trabzon Lisesi ve Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Makine Mühendisliği bölümünden 1973 yılında mezun oldu. Mezuniyeti sonrası, MKE kurumunda işe başladı. Kurumun çeşitli fabrikalarında mühendis, başmühendis ve uzman mühendis kadrolarında çalıştı. 1997 yılında MKE Gazi Fişek Fabrikası’ndan emekli oldu. Daha sonra bir havacılık firmasında işe başladı ve proje müdürü görevine getirildi. Bir müddet sonra kendi isteğiyle ayrıldı. Gerek çalıştığı dönemlerde, gerekse emekli olduktan sonra kitap çalışmalarına devam etmektedir. Orta düzeyde İngilizce bilmektedir. Evli olup, iki çocuk ve iki de torun sahibidir.
Eserleri;
Ölçüler Birimler – 1994
Savunma Sanayiinde Kullanılan Kısaltmalar (Türkçe/İngilizce) – 1996
Ölçüler Birimler ve Tablolar (2. Baskı) – 1997
Elementlerin Bilimsel ve Teknolojik Özellikleri (Türkçe/İngilizce) (Hikmet Yaşar ile) – 2000
Ölçüler Birimler ve Tablolar (3. Baskı) – 2005
Triboloji ve Yağlayıcılar (Hikmet Yaşar ile) – 2023
Hikmet Yaşar
1935 yılında Malatya’da doğdu. 1960 yılında Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Kimya Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. MKE Kurumu’nda; Barut ve Mühimmat fabrikalarında, daha sonra da Genel Müdürlük’te Mühimmat ve Silah Dairesi’nde Daire Başkanı olarak çalıştı ve 1999 yılında emekli oldu. KOSGEB adına, ayrıca birçok okul ve yüksekokullarda, TSE ve TÜBİTAK’ta hizmetleri olmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Fransızca ve teknik düzeyde İngilizce bilmektedir.
Eserleri:
Mühimmatın Esasları – 1979
Plastikler Dünyası – 1992
Metaller İçin Yüzey İşlemleri – 1995
Elementlerin Bilimsel ve Teknolojik Özellikleri (Türkçe/İngilizce) (Suat Melek ile) – 2000
Malzeme – 2001
Triboloji ve Yağlayıcılar (Suat Melek ile ) – 2023