9.6 C
İstanbul
20/12/2024
Tesis İnceleme

Technol’den Kafkasya’ya dev yatırım Bölgenin ilk modern madeni yağ fabrikası açıldı

Azerbaycan madeni yağ firması Technol, Ocak ayında açtığı yeni üretim tesisinde son teknoloji ekipman ve sektörün en iyi katkı maddelerini kullanarak madeni yağ üretimine başladı. Kısa zamanda Türkiye pazarına açılmaya kararlı olan Technol’ün Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Parviz Azimov, Kafkasya bölgesinin ilk modern madeni yağ üretim tesisiyle ilgili tüm merak edilenleri anlattı.

Technol’ün madeni yağ konusundaki tarihçesinden başlayalım. Sektördeki macerası ne zaman başladı?

Technol madeni yağ fabrikasının kurulma fikri ilk olarak 2015 yılında ortaya atıldı. Pazar araştırması ve resmi iş- lemler tamamlanınca hemen çalışmalara başlandı. İlk önce fabrikanın kurulacağı alan netleşti, daha sonra arazi inşaat yapılacak hale getirildi ve inşaata başlandı. 2016 yılının ilk aylarında pazar araştırmaları daha geniş formatta yayıldı ve pazara sunulacak mallar ve ihracatı yapılacak ürünler netleştirildi. 27 Ocak 2017’de ise tesisimizi açtık.

Azerbaycan’daki madeni yağ sektöründen ve Technol’ün pazardaki payından bahseder misiniz?

Madeni yağ pazarında yeni bir firma olmamıza rağmen iki ay içinde Azerbaycan pazarının 10’una hakim olmuş durumdayız. Hedefimiz ise yıl sonuna kadar pazarın yüzde 50’sine ulaşmak. Şu an hem satış hem de pazarlama kanallarımız bu konuda çalışmalar yapıyor. En kısa sürede bu hedefe ulaşacağımıza şüphemiz yok. Madeni yağ fabrikamız ülke pazarının yüzde 100’ünü karşılayacak ürün üretme gücüne sahip ki, bu da bizim için büyük bir avantaj.

Yeni tesis ile ilgili daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Bu tesisin Technol’e ve bölgenin madeni yağ üretimine katkısı ne boyutta olacak?

Technol Azerbaycan ve Kafkasya bölgesinin ilk madeni yağ fabrikasıdır. Bu zamana kadar küçük çapta madeni yağ üretimi yapılıyor olsa da, bunların hiçbiri bir marka olarak pazarda yer almadı. Technol bu sektörün bölgedeki ilk modern fabrikası. Bunun ülkemiz için en bü- yük katkısının, iç pazarın isteğine uygun yağ üretimi yapması ve ülke dışından gelen yağ- lara kıyasla tüketiciye daha uygun fiyata ürün sunabilme imkanı olduğunu düşünüyoruz. Technol’ün pazara girmesinin aynı zamanda iç pazarda Dolar ve Euro’dan kaynaklanan yüksek fiyatların azalmasını sağlayacağından eminiz.

Fabrikanın teknolojik altyapısı ve madeni yağ üretimine getirdiği yenilikler neler olacak?

Tesiste bulunan yeni nesil Japon teknolojisi ile tasarlanmış laboratuvar iç pazarda bir ilk. Bu laboratuvar tüketici isteklerine uygun yağın üretimine büyük bir katkı sağlıyor aynı zamanda tü- keticilerin olabilecek tüm şikayet ve isteklerini kısa bir sürede analiz edip çözme imkanı sunuyor. Fabrikada Almanya, Birleşmiş Krallık ve Türkiye’de üretilen makinalar kullanılıyor. Bu da dünya standartlarına uygun madeni yağ üretebilmemiz için büyük bir avantaj sağlıyor. Aynı zamanda üretimde kullandığımız kimyevi katkıların uzun yıllar madeni yağ sektörünün ba- şarılı isimlerden olan Infineum, Lubrizol, Chevron ve Adco gibi firmalardan alıyoruz. Bu katkılarla ürettiğimiz ürünler ise tüketiciye yüksek kaliteli madeni yağ sunmamızı sağ- lıyor.

Tesiste ne tür ürünler üretiyorsunuz?

Technol bünyesinde sanayi yağları ve otomobil yağları olmak üzere iki ayrı ürün yelpazemiz var. Toplam ürün sayısı 60’dan fazla ve bu sayı her geçen gün artmakta. Sanayi yağları kısmına ağır ve hafif sanayi makinelerinde kullanı- lan yağlar, gemi yağları, hidrolik yağlar, kompresör yağları, biçimlendirme yağları gibi yağlar dahil. Otomobil yağlarında ise binek, ağır ve hafif ticari arabalar için motor yağları, ATF’ler, motosiklet ve scooterlar için yağlar bulunuyor.

İthalat ve ihracat hacminizden bahseder misiniz?

Şu an itibariyle üretim için hammadde ve katkıları ülke dışından alıyoruz. Ürün için ambalajları kendimiz üretiyoruz, etiketleri ise tamamen ülke içinden alıyoruz. İhracat konusuna gelince, bu konu bizim gündemimizde ve yaza doğru kardeş ülkemiz Türkiye başta olmakla bir- çok ülkeye ihracat yapmayı planlıyoruz. 2017 yılının sonuna kadar ürünlerimizi Türkiye ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülke pazarına ulaştırmayı düşü- nüyoruz.

Türkiye madeni yağ pazarını nasıl görüyorsunuz? Bir Azerbaycan firması olarak Türkiye pazarı sizin için bir fırsat mı?

Türkiye pazarı bizim için hedef pazarlardan biri. 6-9 Nisan tarihlerinde Türkiye’de Automechanika İstanbul’a katılacağız ve bu fuar Türkiye pazarına çıkmak için ataca- ğımız ilk adım olacak. Türkiye pazarı için pazar araştırmalarına ve marka tasarımı ile ilgili işlemlere başladık bile.

Benzer Haberler

Vario Grease Genel Müdürü Tayfun Yılmaz: Kurumsal Gelişim ve Büyüme Hedeflerimize Emin Adımlarla İlerliyoruz

Lubricant World

İhracatın Yerli Yıldızı REXOIL İş Ortaklarına Güven Veriyor

Lubricant World

Petrol Ofisi’nden Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan

Lubricant World