Yağlama yağının karbon ayak izi, kullanıldığı yerdeki karbon ayak izine etki eder. Bu nedenle tedarik öncesi karbon ayak izinin düşürülmesi, yağlayıcıya pazarda yeşil ayrıcalık sağlar. Kaynaktan atık yağlama yağına giden yolda, yağlayıcının üretim aşaması, karbon yönetimi için mühimdir.
Yağlama yağının karbon ayak izi, baz yağlardan üretim aşamasında mevcut en temiz teknolojinin kaynak verimliliği ile uygulanması ile düşürülebilir. Çünkü üretim süreçlerinde verimlilik kavramı, girdi-çıktı ilişkisinde en iyi kaynak değerlendirmesi ile belirtilir. Diğer deyişle; verimlilik, mümkün olan en az miktarda hammadde, su ve enerji kullanımı ile aynı çıktıları elde etme ya da aynı kaynaklardan daha fazla ve kaliteli üretimdir. Temiz üretim, verimliliği artırmak, insanlar ve çevre üzerindeki riskleri azaltmak amacı ile bütünsel önleyici bir çevresel stratejinin proses, ürün ve hizmetlere sürekli olarak uygulanmasıdır. Kaynağını verimli yöneten, ekonomik fayda sağlayarak sera gazı salımını azaltır ve iklim değişikliği ile en iyi mücadeleyi yapar. Üretimde enerjiyi yönetmek, karbonu yönetmektir.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak bu yıl 42 projenin aday olduğu yarışta, 19 kuruluşu Düşük Karbon Kahramanı ilan ettik. Shell Derince Üretim Tesisi, yağlama yağlarını üretirken, enerjisini yönetti ve karbon ayak izini düşürerek sektörün ilk “Düşük Karbon Kahramanı” oldu. Shell’in başarısı ile ilgili haberi bu sayımızda okuyabilirsiniz. Firmanın teknik başarısı yanı sıra sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiği uygulama da bu ödüle ayrı bir özellik kattı. Atık ısı geri kazanımından yeşil fonlama ile engelli eğitimine destek yapıldı. Karbon ayak izi düşürülerek hem güzelim yerküremiz hem de çocuklarımızın geleceğine katkı sağlandı.