21.4 C
İstanbul
20/09/2024
Türkiye'den

Katkı maddesi çeşitleri

Donma Noktası Düşürücü Katkı Maddeleri: Yağların temel maddesi olan hidrokarbonlar düşük sıcaklıklarda katılaşma eğilimdedirler. Bu tip katkı maddeleri yüksek molekül ağırlıklı polimerlerdir. Bu katkı maddesi, düşük sıcaklıklarda yağ akışını önleyecek bir wax kristal yapısının oluşumunu önlemektedir. Katkı maddeleri tümüyle wax kristallerinin büyümesini önleyememektedir. Fakat düşük sıcaklıklarda daha rijit bir yapı oluşturabilmektedir. Yağın tipine bağlı olarak, donma noktası yaklaşık olarak 20C kadar düşürülebilmektedir.

 

Viskozite İndeksi (VI, Viscosity Index Improver) Geliştiricileri: Bu katkı maddesinin fonksiyonu; herhangi bir yağın düşük sıcaklıklardaki viskoziteleri kadar olmasa da daha yüksek sıcaklıklarda viskozitelerinde gerçekleşen düşüş miktarının azaltmasına yardımcı olmaktır. Bu katkı maddeleri düşük sıcaklıklarda yağın viskozitesinde minimum, yüksek sıcaklıklarda maksimum bir artış sağlamaktadır. Böylece hareketli parçalar üzerinde sıcaklıktan fazla etkilenmeyen kararlı bir yağ filmi oluşmaktadır. Yüksek sıcaklıklardaki yağ molekülleri düz şekil almaya ve bu uzun moleküller arasında birbirleriyle etkileşmeye eğilimlidirler. Böylece yağ daha çok koyulaştırıcı etki göstermektedir. Yağ ısındığında VI iyileştiricileri kabaran küçük bilyalar gibi hareket etmektedir. VI iyileştiricileri, polimerize edilmiş olefinler veya izoolefinler, butil polimerler, selüloz esterleri, hidrojenli kauçuk gibi bileşiklerden meydana gelmektedir.

Bu katkı maddeleri uzun zincirli yüksek molekül ağırlıklı polimerlerdir. Viskozite indeksi geliştiricilerin fiziksel çalışma prensibi gerçekte tamamen bir çözünürlük olayıdır. Büyük polimer molekülleri düşük sıcaklıkta birbiri ile sıkı bir şekilde sarılmış haldedir. Sıcaklık arttıkça yavaş yavaş moleküller sargı halden çözülerek açılır ve daha büyük bir hidrodinamik hacim oluşturduğu kabul edilmektedir. Bu durumda baz yağda polimer zincir ağı oluşur.

VI iyileştiricileri motor yağlarında, otomatik transmisyon akışkanlarında, çok amaçlı çekici akışkanlarda, hidrolik akışkanlarda, greslerde, redüktörlerdeki dişli çarkların yağlanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Köpük Önleyici Katkı Maddeleri: Bu katkı maddeleri yağın köpürmemesi ve havadan kolayca ayrılması için kullanılmaktadırlar. Köpüklenmeye; sisteme kaçak olarak sızan hava neden olmaktadır. Hava yağ içinde solüsyon halinde bulunuyorsa sakıncalı değildir. Fakat solüsyon basınç altında ise ve basınç aniden düşürülürse hava bu solüsyondan ayrılarak köpük meydana getirmektedir. Köpüklenmeye dirençli yağların kabiliyeti, ham yağın tipine, rafine tipi ve derecesi ile viskozitesine bağlı olarak değişmektedir. ‰ 0.002-0.003 Silikon polimer ilaveli köpük önleyici pratikte çok geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Bu malzemeler marjinal bir şekilde yağda çözünmektedir. Eğer yağın uzun süre depolanmasından dolayı çökme önlenebilirse, polimerlerin boyutları büyük seçilebilmektedir. Ayrıca bu katkı maddeleri yağa hava girişini de artırmaktadır. Çok daha büyük konsantrasyon gerekmesine rağmen organik polimerler bazen silikonlar ile bu zorlukları yenmek için kullanılmaktadırlar. Köpüklenme pompalara zarar vermekte, köpüğün emilmesinden dolayı basınç düşmekte ve güç kaybına neden olmaktadır.

Benzer Haberler

Kimya sektörü ihracatta ikinciliğe yükseldi

Lubricant World

İTO Başkanı İbrahim Çağlar son yolculuğuna uğurlandı

Lubricant World

Castrol’den ezber bozan özel servis zincir markası: Castrol Auto Service

Lubricant World