23.4 C
İstanbul
23/06/2025
Türkiye'den

İhracatın Yıldızları Ödüllerine Kavuştu: Madeni Yağ Sektöründe İlk Beş Değişmedi

Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimyanın 2024 yılı ihracat yıldızları belli oldu. 2024 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Tören’inde 36 kategoride toplamda 180 ödül sahiplerini buldu. Madeni yağ sektöründe ise ilk beş değişmedi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) her yıl düzenlediği “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nin onuncusu, bu yıl 23 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirildi. Shell & Turcas, Castrol, Mobil Oil Turk, Reksoil ve Petrol Ofisi, madeni yağ ihracatında öncü konumlarını sürdürdü. Sektörün Türkiye ekonomisine sağladığı katkı her geçen yıl artarken, madeni yağ ihracatı kimya sektörünün ihracat lokomotiflerinden biri olmaya devam ediyor.

2024 yılında gerçekleştirdiği 30,8 milyar dolar ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörleri arasında ikinci sırayı alarak başarısını sürdüren kimya sektörü, 16 alt sektörüyle birlikte 231 ülke ve bölgeye ihracat yaparak TİM verilerine göre Türkiye’nin toplam ihracatından yaklaşık yüzde 13,6 pay aldı.

Kimya sektöründeki üye firmalarını başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla İKMİB tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen 2024 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, 23 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirildi. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister’in ev sahipliğinde gerçekleşen törene, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Ödül Töreni’nde kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 36 kategoride ilk 5’e giren 180 firma ödül almaya hak kazanırken, ilk 3’e giren ihracatçı firmaya plaketleri törenle takdim edildi.

Ağar: ”Kimya sektörü vizyoner yaklaşımı, üretim gücü ve ihracat kabiliyetleri sayesinde ülkemizin küresel değer zincirlerinde daha stratejik bir konuma yükselmesine güçlü katkı sundu”

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, kimya sektörünün başlı başına çok katmanlı bir sektör olmanın ötesinde, birçok imalat sektörünün de temel yapı taşı niteliğinde olduğunu vurgulayarak,

“Kimya sektörü, dünya çapında üretilen kimyasal ürünlerin %80’inden fazlasını diğer sektörlerde ham madde olarak kullanarak küresel ekonomiye 5.7 trilyon dolarlık katkı sağlıyor. Ayrıca, dolaylı olarak 120 milyon kişiye istihdam imkânı sunuyor. Türkiye’de ise kimya sektörü, yaklaşık 31 milyar dolarlık ihracat hacmiyle ülkenin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü konumunda. Plastikten kauçuğa uzanan geniş üretim yelpazesiyle 10 milyar dolarlık döviz girdisi sağlayarak ihracatta lokomotif rolü üstleniyor. Sağlık, ilaç ve tıbbi cihaz alanındaki yüksek teknoloji ve katma değerli ürünler de sektörün stratejik öncelikleri arasında yer alıyor. İlaç ihracatının 2.2 milyar dolar, tıbbi cihaz ihracatının ise 1.4 milyar dolara ulaşması hedeflenirken, kimya sektörü küresel değer zincirlerinde Türkiye’nin stratejik konumunu güçlendirmeye devam ediyor,” diye konuştu.

Pelister: “2030 yılında kimya ihracatında 50 milyar dolar seviyesini aşmak için vizyoner adımlar atarak geleceğe hazırlanıyoruz”

2024 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “İKMİB, 10. İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde kimya ihracatçılarını ödüllendirerek sektördeki başarısını kutladı. 2024’te 30,8 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat sektörü olan kimya, 2025’in ilk dört ayında 10,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ivmesini korudu. Kimya sektörü, 27 ana ve 16 alt sektörle Türkiye sanayisinin lokomotifi olurken, Vizyon 2030 stratejisi doğrultusunda 2030’a kadar ihracatı 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. İKMİB, küresel pazarda rekabet gücünü artırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor,” dedi.

Pelister: “Kimya Teknoloji Merkezi ile geleceğin kimyasının buluşma noktası olacak yeni bir ekosistemin kapısını araladık”

Vizyon 2030 stratejileri doğrultusunda Kimya Teknoloji Merkezi hamlesiyle önemli bir eşikten geçtiklerini ifade eden Pelister, “165 milyon TL yatırımla hayata geçirilen Kimya Teknoloji Merkezi, Türkiye’de daha önce yapılmamış 39 özel testi gerçekleştirme kapasitesine sahip. Toplam 209 testin devreye alınması planlanırken, 100’ünün uluslararası akreditasyonla belgelendirilmesi hedefleniyor. Merkez, yalnızca test ve laboratuvar hizmetleri sunmakla kalmayıp, yerli start-up projeleri, sertifikasyon hizmetleri ve danışmanlık sağlayarak kimya sektöründe inovasyonun merkez üssü olmayı amaçlıyor. İKMİB, Türkiye Kimya Ajansı’nın kurulması ve Kimya Bilim Şehri’nin hayata geçirilmesi için çalışmalarına devam ederek, Türk kimya ihracatını küresel ticarette üst seviyeye taşımayı hedefliyor,” diye konuştu.

2024 İKMİB İHRACATIN YILDIZLARI
MADENİ YAĞLAR İHRACATI KATEGORİSİNDE ÖDÜL KAZANAN FİRMALAR
  1. SHELL & TURCAS PETROL A.Ş.
  2. CASTROL MADENİ YAĞLAR TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
  3. MOBİL OİL TURK A.Ş.
  4. REKSOİL PETROKİMYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
  5. PETROL OFİSİ ANONİM ŞİRKETİ

#İhracatinYildizlari #IKMIB  #AdilPelister #MadeniYaglar

Benzer Haberler

TAYRAŞ, Karbon Ayak İzini Azaltmadaki Başarısıyla “Karbon Kahramanı” Ödülünü İkinci Kez Kazandı

Lubricant World

Automechanika Istanbul 2025, Rekor Uluslararası Katılımla Tamamlandı

Lubricant World

Elektrikli Otomobiller Yaygınlaşırken, Madeni Yağ Sektörü Yeni Fırsatların Eşiğinde

Lubricant World