6.7 C
İstanbul
13/12/2024
Türkiye'den

Katkı maddesi çeşitleri 3

Temizleyici ve dağıtıcı katkı maddeleri: Temizleyici ve dağıtıcı katkı maddeleri yağ içinde çeşitli sebeplerle teşekkül eden yanma sonucunda oluşan karbon ve oksidasyon ürünleri, çamur, vernik, lak ve diğer katı parçacıkları dağıtmak veya kolloidal süspansiyon haline getirmek için kullanılmaktadır. Böylece gerek yağlama devresinin tıkanmasına ve gerekse piston, segman, supap gibi elemanların yüzeyleri üzerinde çamur veya vernik tabakalarının teşkiline mani olmaktadırlar. Petrol esaslı sülfonik asitlerin baryum ve kalsiyum tuzları, sentetik sülfonik asitler, çeşitli fenolik türevlerin tuzları, baryum, kükürt ve fosfor ihtiva eden polimerler temizleyici katkı maddesi olarak yüzde 2-10 oranlarında benzinli ve dizel motor yağlarında geniş ölçüde kullanılmaktadır. Bu katkılar yağların köpüklenmesine ve emülsiyon teşkiline sebep olduklarından, içten yanmalı motor yağlarının haricinde kullanılmalarından kaçınılmaktadır. Düşük çalışma sıcaklıklarında benzinli motor yağlarında deterjan katıkları ile istenilen sonuca ulaşılamamıştır. Temizleyici katkı maddeleri tortu oluşumunu tam olarak önleyememektedir. Bu nedenle metal içermeyen külsüz katıklar geliştirilmiştir. Bunlar dağıtıcı katkı maddeleridir. Bu katkı maddeleri de polimer esaslı olup, ilave edildikleri madeni yağ içinde düşük sıcaklıkta çalışma şartlarında tortu teşekkülünü önlemekte veya geciktirmektedir. Dağıtıcıların başlıca fonksiyonları çözünürlüğü temin etmek, fazla maddeleri askıda tutarak tortu oluşumunu önlemektir. Organik dağıtıcıların asidik maddeleri nötrleştirme özellikleri yoktur.

Yapışkanlık verici katkı maddeleri: Endüstriyel uygulamalarda yağların yataklardan damlayarak çevreyi kirletmemesi istenmektedir. Yağın bu özellikleri sağlayabilmesi için lifli yapıda ve kohezyon özelliğine sahip olması gerekmektedir. Lifli yapıya sahip olan yağ, madde içine dağılmadan ve maddeyi bozmadan yağ lifleri arasından geçmektedir. Yağa bu özellikler yapışkanlık verici maddelerle kazandırılmaktadır. Yapışkanlık verici katkı maddeleri sabun bileşikleri olup, genellikle yüksek molekül ağırlıklı polimerlerdir.

Metal passivatör katkı maddeleri: Birçok madenler; hava, yağ ve diğer maddelerle kimyasal reaksiyona girmekte olup metal yüzeyini örten ilave bir madde ile bu etki önlenmektedir. Yağlara ilave edilen katkı maddelerine passivatör katkı maddesi denilmektedir. Fosfor ve sülfür bileşikleri geniş miktarda bu amaç için kullanılmaktadır.

Emülsiyon yapan katkı maddeleri: Su zerrelerini bünyesinde tutup, paslanmaya engel olan maddelere emülsiyon katkı maddeleri denilmektedir. Bunlar suyun doğrudan doğruya metal ile temasına engel olmaktadırlar. Sabunlar ve yağ asitleri ya da sodyum sülfonatlar bu amaç için oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

Renk sabitleştirici katkı maddeleri: Bu katkı maddeler, standart renk oluşturmaktadır. Ayrıca istenmeyen rengin meydana gelmesini önlemektedir. Bazı sistemlerde birden fazla yağ kullandığı zaman, yağları birbirinden ayırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Koku önleyici ve antiseptik katkı maddeleri: İstenmeyen kokuları ortadan kaldırmak, seçkin, hoş koku elde etmek, ayırt etmede kolaylık sağlamak ve bakterilerin çoğalmasından oluşan kötü kokuyu veya emülsiyonun çözülmesini önlemek için sentetik veya yüksek derecede kokulu kimyasal maddeleri içeren katkı maddeleridir. Belirli alkoller, fenoller bu amaç için oldukça uygundurlar.

Benzer Haberler

“Yağlayıcı Ürün Grubu Çalıştayı” Özel Sektörün Geniş Katılımıyla Gerçekleşti

Lubricant World

Kasım Ayında Kimya Sektöründen 2,5 Milyar Dolarlık İhracat

Lubricant World

Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, 14. Türkiye Enerji Zirvesi Açılışında Konuştu

Lubricant World