6.7 C
İstanbul
13/12/2024
Röportaj

Otomotiv endüstrisinin en büyük 3. fuarı: Automechanika

Otomotiv endüstrisinin Frankfurt ve Şanghay’dan sonra en büyük 3. fuarı konumundaki Automechanika İstanbul bu yıl 12. kez düzenleniyor. Madeni Yağ özel bölümünün de yer alacağı fuar hakkında Messe Frankfurt Istanbul Genel Müdürü Tayfun Yardım ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel ile sohbet ettik ve güzel bilgiler aldık.

 

Dünya çapında bilinirliği olan Automechanika’yı geçmişten günümüze değerlendirir misiniz?

TY: Automechanika Istanbul, dünya çapında otomotiv endüstrisinin en başarılı ve en büyük fuar organizasyonlarından birisidir. 15 ülkede 16 fuar gerçekleştiren Automechanika markası, otomotiv sektörünün öncü fuarı konumunda. Son yıllarda yerli firmaların yanı sıra yabancı firmaların da yoğun ilgi ve talebi, Automechanika İstanbul’u Frankfurt ve Şanghay’dan sonra otomotiv endüstrisinin en büyük 3. fuarı haline getirdi. Automechanika Istanbul, bugün otomotiv sektörünün Avrasya bölgesindeki en popüler fuarı olma özelliğine sahip. Messe Frankfurt Istanbul ve Hannover Fairs Turkey işbirliği ile organize edilen fuarı önemli kılan bir diğer özelliği ise iki Alman şirketin birlikte organize etmesi.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Automechanika Istanbul ile çok verimli bir etkinliğe imza attık. Almanya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Hong Kong, İran, İtalya, Fas, Pakistan, İspanya, Tayvan, Fransa ve Güney Kore başta olmak üzere birçok ülkeden satın alma heyetlerini ağırladık. Automechanika İstanbul sadece katılımcı nezdinde değil 110 farklı ülkeden gelen ziyaretçi sayısı bakımından da Türkiye’nin en önemli uluslararası fuarlarından biri haline geldi.

Türkiye’de bu yıl 12. kez düzenlenecek Automechanika Istanbul, ulusal ve uluslararası katılımcı ve ziyaretçi sayılarıyla her geçen yıl daha da büyümeye devam ediyor. Kapasite ve alan olarak da geçmişe oranla büyük gelişme sağladık. 2014 yılında 34 bin 800 metrekare olan fuar alanı 2017 yılında 40 bin 500 metrekareye ulaştı. Fuar alanı Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinin kesiştiği bir yerde olduğu için, otomotiv dünyasına dair tüm sektör profesyonelleri burada buluşuyor.

Böylesine büyük bir markanın Türkiye ayağını üstlenmek nasıl bir sorumluluk?

AK: Otomotiv endüstrisi, Türkiye ekonomisinin “lokomotif” sektörlerinden biridir. Ülkenin en büyük ihracatçılarını bir araya getirir ve önde gelen yatırımcı sanayilerinden birini temsil eder. Yabancı yatırımcılar artık Türk otomotiv sektörünü sadece geçici bir yatırım imkânı olarak görmüyor, aynı zamanda global pazarları için üretim üssü haline getirmek istiyor. Türkiye’deki büyük ölçekli uluslararası araç üreticilerinin üretimlerini ihracat odaklı olarak sürdürüyor. Ana sanayinin de etkisiyle, Türkiye otomotiv yan sanayi ve aftermarket sektöründe global pazarlar için önemli bir tedarikçi konumuna gelmiştir. Son yıllarda rekor sayıda araç üretimi, Türkiye’yi bu alanda Avrupa’nın en iyi 5 ülkesinden biri haline getirdi.

Türkiye otomotiv sektörünün bu büyüklüğünü ve potansiyelini göz önüne aldığımızda üstlendiğimiz sorumluğu daha net bir biçimde görmekteyiz. Türkiye gibi üretim konusunda başarılı bir ülkede dünyanın en büyük otomotiv fuarlarından biri olan Automechanika İstanbul’un organizatörlüğünü yapmak büyük sorumluluk ve özveri isteyen bir iş. Bu başarının bir parçası olmak bizi çok mutlu ediyor. Automechanika Istanbul fuarıyla Türkiye’nin gücüne yakışan bir etkinliğe imza atıyoruz

Her geçen sene daha fazla otomotiv endüstrisi ilgilisine hitap ediyorsunuz. Bu seneki fuardan beklentileriniz/hedefleriniz nelerdir?

AK: Dinamik pazarlara yönelik uluslararası uzmanlığı her Automechanika Fuarı’nın temel başarı kriterlerinden biridir Geçen yıl fuara 110’u aşkın ülkeden 44 bin civarında ziyaretçi çekerek, Türkiye’nin ekonomi hedeflerine ulaşma yolundaki performansında bize düşen görevi yerine getirdik. Buna ek olarak, 2017 yılında 33 ülkeden 1.217 katılımcı ağırladık.

12 yıldır düzenlenmekte olan Automechanika İstanbul fuarı da her yıl sektörün talep ve beklentileriyle yeniden ele alınıyor, ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap verebilecek şekilde yenileniyor. Yine bu vizyonla 5-8 Nisan 2018 tarihlerinde TÜYAP’ta düzenleyeceğimiz Automechanika İstanbul fuarıyla yeni katılımcılar, yeni ülkeler ve yeni ürün gruplarını Türkiye’nin ticaret ve finans merkezi İstanbul’da bir araya getirerek sektöre ve ülke ekonomisine maksimum düzeyde katkı sunmayı hedefliyoruz.

Automechanika Istanbul, parça ve sistemler konusunda başarısını kanıtlamış bir fuar. Ancak “Otomotive dair her şey” sloganıyla biz yeni ürün gruplarını da fuara dahil ettik ve her yıl bunların daha da geliştiğini görmek bizleri mutlu ediyor. Bu yıl da Bakım ve Onarım, Alternatif Sürüş Sistemleri (e-mobility), Lastik&Jant (Reifen eş zamanlı fuar), Akü, Araç Yıkama, Aksesuar ve Tuning ve Madeni Yağ özel bölümlerimizi ziyaretçilerimizle buluşturacağız.

Ayrıca, bu yıl yine Ekonomi Bakanlığı ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği desteği ile Alım Heyeti Programı düzenleyeceğiz. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinden satın almacı heyetlerinin ağırlanacağı programda katılımcı firmalar uluslararası alıcılarla bir araya gelecek ve yeni iş anlaşmaları sağlama fırsatı elde edecek.   

Messe Frankfurt Istanbul Tayfun YardimHannover Fairs Turkey Alexander Kuhnel

Automechanika Academy, E-mobility ve diğer projelerinizden bahseder misiniz?

TY: Automechanika Istanbul, ithalat ve ihracat fırsatları ve yeni iş bağlantıları için katılımcılarımıza imkanlar sunmaktadır. Bu bakış açısıyla, Automechanika İstanbul’u sadece ticaret fuarı değil, aynı zamanda birçok eş etkinliğe, ek programlara ve özel tanıtımlara ev sahipliği yapan büyük bir etkinlik olarak kurguluyoruz.

Automechanika Academy kapsamında seminer, atölyeler ve etkinlikler düzenliyoruz. Automechanika Academy, alanında uzman konuşmacıların yer aldığı, standardı yüksek konferans oturumlarından oluşuyor. Burada büyük çaplı bölgesel ve ulusal otomotiv üreticilerinin teknik ve geliştirme bölümlerinden katılımcıları bir araya getiriyor, çeşitli seminer, atölye ve etkinliklerle sektörün geleceğine odaklanıyoruz. TAYSAD, OSS, AKÜDER, TOBFED ve TEHAD’ın desteği ile gerçekleşen Automechanika Academy’nin içeriğini her yıl daha da geliştirerek Automechanika İstanbul’un sektöre katkısını sürekli arttırmayı hedefliyoruz.

Geçtiğimiz yıl ilk defa düzenlediğimiz E-mobility ve Geleceğin Teknolojileri özel sergi ve forum alanları büyük bir beğeni ile karşılanmıştı. Bu yıl yine E-Mobility forum alanıyla hem katılımcı firmalar hem de ziyaretçiler sektördeki tüm yenilikleri yakından görebilme imkanına sahip olacak. Bu alanda otomotiv ana sanayi sektöründe bulunan tedarikçiler ve yeni girişimler, alternatif sürüş sistemleri, otonom sürüşü, geleceğin filo yönetimi, akıllı şarj istasyonları, data yönetimi ve alternatif yakıt teknolojileri konusundaki çalışmalar sergilenecek.

Madeni Yağ özel bölümünüzden bahseder misiniz?

AK: Türkiye’de, yarattığı katma değer açısından önemli sektörlerden biri olan Madeni Yağ özellikle üzerinde durduğumuz alanlardan biri. Sektör her geçen yıl hem üretimini hem tüketimini sürekli attırıyor. Bu da sektörün potansiyelini ortaya koyuyor.    

Fuarda yer alan Madeni Yağ özel bölümünde akaryakıt ve madeni yağlar, tesisler, ekipman, yardımcı malzemeler, sarf malzemeleri ve geri dönüşüm ürün grupları yer alıyor.

Madeni Yağ üreticileri veya tedarikçileri bu fuara neden katılmalılar?

AK: Madeni yağ, Türkiye’nin petrolden gelir elde etmesinde önemli sektörlerden biri. Son yıllarda bu alanda ciddi yatırımlar yapıldı ve Türk üreticiler dünya standartlarındaki üretim tesislerinde ürettikleri ürünleri başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç etmeye başladı. Türk madeni yağ sektörünün dünyanın en büyük otomotiv fuarlarından biri olan Automechanika İstanbul’da yer alması en başta var olan potansiyelini tüm dünyaya göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

Madeni Yağ bölümü için özellikle fuarımıza birçok satın almacı heyet ziyaret edecek. Burada yeni işbirliklerinin yollarını arayacağız. Özellikle Avrupa ülkeleri Türk madeni yağ sektörünü yakından takip ettiğini ve yeni işbirlikleri konusuna oldukça sıcak baktıklarını görüyoruz. Türk madeni yağ sektörünün dünya standartlarında ürettiği ürünleri ile Automechanika Istanbul fuarında yer almasını hem sektör açısından hem de Türkiye açısından çok önemli buluyoruz.

Uzun vadede yurtiçi ve yurtdışı bazında madeni yağ özel bölümüyle ilgili hedefleriniz nelerdir?

TY: Automechanika Istanbul fuarında düzenlediğimiz ‘Madeni Yağ’ özel bölümünün sektöre katma değer sağlamasını hedefliyoruz. Türk madeni yağ sektörü kurumsallaşarak üniversite, sivil toplum işbirlikleriyle ve yeni yatırımlarla Türkiye’yi yakın zamanda Avrupa ve Ortadoğu’nun üretim üssü haline gelmeyi hedefliyor. Özellikle Ar-Ge destekli ürünlerin çeşitlenmesi yerli üretime olan güveni arttırıyor. Madeni yağ sektörünün büyümesi demek aynı zamanda ambalajdan nakliyeye kadar birçok sektörün de gelişip büyümesi ve yeni istihdam alanlarının oluşması anlamına geliyor. Bu doğrultuda gerek yurt içi fuarlarımızda gerekse yurt dışı fuarlarında sektörün önünü açacak ufkunu genişletecek adımlar atmaya yeni işbirliklerinin yolunu aramaya ve sektörü uluslararası alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz.

Benzer Haberler

Eni’den Sürdürülebilir Gelecek Yolunda Cesur Adımlar: Eni F.I.R.S.T. ve Enilive Yağ Katkıları

Lubricant World

TAYRAŞ’ın Bilecik’teki Baz Yağ Rafinerisi Yeşil ve İleri Dönüşüm Teknoparkı Haline Gelecek

Lubricant World

Kimya Teknoloji Merkezi ile Birlikte Türk Kimya Sektörü Süper Lige Çıkacak

Lubricant World