Shell & Turcas’ın Derince Madeni Yağ ve Gres Üretim Tesisi, 58 ülkeye ihracat yapıyor ve Shell’in Akdeniz’deki bölgesel üretim üssü konumunda bulunuyor. İKMİB tarafından 2016 yılı ihracat yıldızı seçilen, CO2 salımını düşüren yatırımıyla da Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin 2017 yılı “Düşük Karbon Kahramanları” ödülünü kazanan Shell&Turcas Madeni Yağlar Tedarik Zinciri Müdürü Can Adal, Madeni Yağ Dünyası’nın sorularını yanıtladı:
Derince’deki tesisiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kocaeli’nin Derince ilçesinde 1963 yılında kurulan ve özellikle 2007 yılından itibaren gerçekleştirilen yatırımlarla 58 ülkeye ihracat yapan bir “bölgesel üretim üssü” konumuna yükselen Shell & Turcas Derince Madeni Yağ ve Gres Üretim Tesisi, yarım asırdan uzun bir süredir Türkiye ekonomisi için katma değerli üretim yapıyor ve istihdam yaratıyor.
Tesisin Shell ve Türkiye açısından önemi nedir?
Derince tesisimiz öncelikle, ülkemiz sanayisi için çok önemli olan madeni yağ ürünlerinin önemli bir kısmının yurtiçinde üretilmesini sağlaması açısından çok önemli. Tesis ayrıca, bölgesel üretim üssü niteliğiyle, Shell’in küresel üretim ağı içinde önemli bir rol oynuyor ve örnek gösteriliyor. Birçok ödüle sahip olan Derince tesisimiz, bu yıl küresel düzeyde “Şampiyon Madeni Yağlar Üretim Tesisi” seçildi.
İHRACAT YILDIZI
Yıllık üretiminiz ve ihracatınız ne kadar?
Derince Madeni Yağ ve Gres Üretim Tesisimizde geçtiğimiz yıl itibarıyla yaklaşık 100 bin ton madeni yağ ve gres üretildi. Bu üretimin 25 bin tonluk kısmı, büyük bölümü Akdeniz çanağında yer alan toplam 58 ülkeye ihraç edildi ve 100 milyon liranın üzerinde ihracat geliri elde edildi. Derince tesisinin 2016 yılı yüksek ihracat performansı İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından da ödüllendirdi. İKMİB, Shell & Turcas’ı “Madeni Yağlar İhracatı” kategorisinde “İhracatın Yıldızı” ödülüne layık gördü. Derince’de gerçekleştirdiğimiz üretimle ve ihracatla ülke ekonomisine katkıda bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.
Tesiste kaç kişi istihdam ediliyor?
Tesiste yaklaşık 150’den fazla çalışan istihdam ediliyor. Tesis, katma değerli üretimi ve ihracat faaliyetleri ile yüzlerce kişiye de dolaylı istihdam yaratıyor.
Derince’de hangi ürünler üretiliyor?
Shell & Turcas; başta otomotiv olmak üzere sanayi, inşaat, madencilik, nakliye ve genel imalat gibi kullanım alanlarında müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli madeni yağ ürünlerinin Türkiye’de üretimini, satışını ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Shell’in madeni yağ markaları portföyü, otomotiv sektörüne yönelik Shell Helix ve Shell Rimula motor yağlarının yanı sıra, Shell Tellus, Shell Omala, Shell Gadus, vb. endüstriyel yağlar ve greslerden oluşuyor. Bu ürünlerin önemli bir kısmını Derince’de üretiyoruz.
DÜŞÜK KARBON KAHRAMANI
Derince’ye son dönemde ne tür yatırımlar yapıldı? Biraz bilgi verebilir misiniz?
Shell, tüm faaliyetlerini ‘sürdürülebilir’ bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Bu amaçla çevreye en az etkide bulunacak şekilde faaliyetlerimizi sürdürmeye büyük önem veriyoruz. Bize göre çevreyi korumanın yolu başta enerji olmak üzere tüm kaynakları verimli kullanmaktan geçiyor. Bu kapsamda kısa süre önce, tesisimizdeki enerji tüketimini azaltan ve bu sayede karbondioksit salımını düşüren “ekonomizer” yatırımı gerçekleştirdik. Bu yatırımımızla Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin “Düşük Karbon Kahramanları” ödülünü kazandık.
Bu yatırımla ilgili biraz bilgi verebilir misiniz? CO2 salımını nasıl azalttınız?
Ödüllü projemiz, bacadan çıkan atık ısıdan faydalanılarak kazan dairesinde buhar üretimi için kullanılan suyun ön ısıtılması temeline dayanıyor. Tesisimizdeki su ve enerji tasarrufu iyileştirme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz yatırımla, buhar kazanlarına “ekonomizer” montajı yapılarak kazan ve baca gazı sıcaklığından faydalanılıp kazan besi suyu ısıtıldı. Projenin tamamlanması ile birlikte tesisimizde yaklaşık yüzde 4 oranında daha az enerji tüketilmeye başlandı. Bu da salınan karbondioksitte 106 ton düşüş anlamına geliyor. Ayrıca proje ile doğaya salınan atık baca gazının sıcaklığı da 220°C’den 150°C’ye düşürüldü.