10 C
İstanbul
28/11/2024
Türkiye'den

SÜT-D’den 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’ne Özel Çağrı

“Atmayalım, Ayrı Toplayalım, Geri Dönüşümü Destekleyelim, Döngüsel Ekonomide Değer Yaratalım, Dünyamızı Koruyalım”

18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü kutlanıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Geri Dönüştürülebilirler ulusal servetimizdir” vurgusu ile 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’ne özel açıklamalarda bulundu.

Üretirken, tüketirken her yerde farklı atık çıkar. Yaşamımızda faydalı kullanım ömrünü tamamladıktan sonra atık olan ahşap, akü, cam, elektrikli – elektronik eşyalar, kâğıt, metal, plastik, taşıt, tekstil, yağlar gibi Geri Dönüştürülebilirler kıymetli ham maddelerdir. Hava, su, kömür, petrol, doğal gaz ve minerallerden sonra yedinci doğal kaynak olarak kabul edilen Geri Dönüştürülebilirler ülkemizin döngüsel ekonomisi için yerli ham maddemiz, ulusal servetimizdir.

Faaliyetlerinde en iyi atık yönetiminde geri dönüşüm, ileri dönüşüm ile iklim değişikliği etkileşiminin önemi için uğraş veren Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 2019’dan bu yana Küresel Geri Dönüşüm Vakfı öncülüğünde kutlanan Küresel Geri Dönüşüm Günü’nde konuyu gündeme taşıyarak “atıklarımızı atmayalım, ayrı toplayalım, atıkla değer yaratalım, dünyamızı koruyalım” çağrısı yapmakta.

Geri Dönüştürülebilirler İçin Yaratıcı İnovasyon

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu Küresel Geri Dönüşüm Günü 2023 temasının Yaratıcı İnovasyon seçildiğini belirterek her birimizin, kentlerimizin, iş dünyasının Geri Dönüştürülebilirler için yaratıcı fikirleri mühim. Küresel Geri Dönüşüm Vakfı’nın Geri Dönüşüm Kahramanları Ödülü ile yaygın etki yaratmakta. Türkiye başarıları da uluslararası gündeme gelmeli, bizden de adaylar olmalı diyerek ülkemizde Geri Dönüştürülebilirler ile değer yaratan, yeşilimizi, mavimizi koruyanlara SÜT-D selamını sundu.

Geri Dönüştürülebilirler Yerli Ham Maddemiz, Ulusal Servetimiz

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Atığımızı yönetmek hepimizin görevi. Atıkları doğaya sokarsak çevreyi kirletirken, iklimimizi değiştirerek biyoçeşitliliğimizi yok ederiz. Faydalı kullanım ömrünü tamamlayan ürünler ve ambalajları çöp değil, her biri sanayimiz için Geri Dönüştürülebilirler, yerli ham maddelerdir. Geri Dönüştürülebilirler endüstrimize işlenmek için girerse yaratacağı istihdam ve katma değer ile döngüsel ekonomimizde ulusal servetimiz olur” dedi.

Geri Dönüştürülebilirlerin Ekonomiye ve Gezegene Katkısı

“Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (BRI) verilerine göre dünyamızın ham madde ihtiyacının %40’ı Geri Dönüştürülebilirler ile karşılanırken, 1,6 milyon kişi istihdam edilip her yıl bu sektöre 20 milyon dolar yatırım yapılırken, Küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya katkının gelecek on yılda 400 milyar dolar değeri geçeceği öngörülüyor. Bu ekonomik katkı yanında misli ile önemli etkinin gezegenimizdeki sürdürülebilir yaşamda olduğunu vurgulamak gerekli” diyen Dr. Karaosmanoğlu “Geri Dönüştürülebilirler işlendiğinde sera gazı emisyonlarında yılda 700 milyon ton üzerinde, diğer deyişle havacılık kökenli salımları dengeleyecek kadar emisyon azaltımı, iklim değişikliği mücadelesine katkı başarılıp, atıkların su ve kara ekosistemlerimizi tahribatı, biyoçeşitlilik kaybı önleniyor” bilgisini verdi.

Atıklarımızı Atmayalım, Ayrı Toplayalım, Atıkla Değer Yaratalım

Prof. Dr. Karaosmanoğlu “Öncelikle satın alırken bilinçli olmalıyız. Bu alımı gerçekten yapmalı mıyım diye kendimize sormayı unutmamalıyız. Ürünlerimizin uzun ömürlü, tamir edilebilir olmasına dikkat etmeliyiz. Ürün veya ambalajına atık dedikten sonra atmayalım, ayrı toplayalım. Hangi atığı nereye, nasıl vereceğimizi bilelim. Bilmiyorsak, öğrenelim, ilçe belediyelerimize soralım. Mahallemizde çöp gününü, varsa atıkları ayrı toplama gününü, en yakın geri dönüşüm kutusunun yerini bilelim. Evimizde, okulumuzda, işimizde, tarlada, ormanda, suda atığımızı yönetip, çevremizi, biyoçeşitliliğimizi, iklimimizi koruyalım. Her birimizin ülkemizde Geri Dönüştürülebilirler için yapacakları var. Unutmayalım” vurgusu ile atıklarımızı atmayalım, ayrı toplayalım, atıkla değer yaratalım çağrısı yaparak,  2 Mayıs 2023’te İTÜ’de gerçekleştirilecek VIII. İstanbul Karbon Zirvesi’nde İklim Dirençli Sanayi ve Güçlü Türkiye için davetini sundu.

18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü Hakkında Bilgi

Geri dönüşümü desteklemek, ekonomik değerini göstermek ve gezegenimizi atıkların yaratacağı sorunlardan korumak için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı tarafından ilk kez Ekim 2018’de Küresel Geri Dönüşüm Günü kutlanması önerildi. Bu anlamlı günün Birleşmiş Milletler tarafından tanınması için Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (BIR) ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) büyük bir çaba gösteriyor. İlk kez 2019 yılında, 18 Mart tüm dünyada Küresel Geri Dönüşüm Günü olarak kutlandı. Küresel Geri Dönüşüm Günü’nü ülkemizde gündeme 2019’da ilk kez taşıyan SÜT-D olurken Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Geri Dönüştürülebilirler” adlandırmasını sektöre kazandırdı.

Benzer Haberler

Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, 14. Türkiye Enerji Zirvesi Açılışında Konuştu

Lubricant World

Kimya Sektörü, TURKCHEM Eurasia’da Buluşuyor

Lubricant World

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın Kazananı 18 Yaşındaki Pilot Kerem Kazaz oldu

Lubricant World