Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, madeni yağ sektörünün finansal yükünü daha da artıracak.
2872 sayılı Kanuna eklenen Ek Madde 11’de, “ekli (1) sayılı listede yer alan ürünleri yurt içinde piyasaya arz eden üreticilerden /ithalatçılardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanım katılım payı tahsil edilir. Ekli listedeki ürünlerden herhangi birinin piyasaya arzının, farklı bir ürünün /malzemenin /eşyanın ithalatı ile birlikte gerçekleşmesi halinde geri kazanım katılım payı ithalatçıdan tahsil edilir. Bu listede yer alan tutarlar her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298’inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında arttırılarak uygulanır” hükmü yer alıyor.
Litre başına 50 kuruş katılım payı ödenecek
Bu madde, madeni yağ üreticilerinin litre başına 50 kuruş ‘Geri Kazanım Katılım Payı’ ödemesini şart koşuyor. Bu da, ortalama aylık 1.000 ton madeni yağ satışı gerçekleştiren bir üreticinin aylık 500.000 TL, yılda ise 6.000.000 TL geri kazanım katılım payı ödeyeceği anlamına geliyor.
Halihazırda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) mükellefi olan ve madeni yağda 1,5007 TL/kg ÖTV ödeyen madeni yağ üreticilerinin ÖTV yükü yaklaşık %38 civarında. Bu oran, KDV de eklendiğinde %60’lara çıkıyor.
Madeni yağ sektörünün üzerindeki finansal yük artacak
MAPESAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak, kanun teklifinin sektörü ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini dile getiriyor. “ÖTV ve KDV maliyetlerinin üzerine bir de mevcut ÖTV tutarının %30’una karşılık gelen miktarda katılım payı eklenmesi, sektörü iyice zora sokacak. Sektör ciddi finansal zorluklarla karşı karşıya kalacak, ülke olarak ihracatımız da bu durumdan olumsuz etkilenecek. Sektörümüzün yanı sıra, madeni yağları hammadde veya yardımcı madde olarak kullanmakta olan otomotiv, savunma, kauçuk, plastik ve tekstil sanayi gibi pek çok sektör de söz konusu katılım payı nedeniyle ciddi maliyet yükü altında kalacak. Bu yük, firmaları kapanma noktasına dahi getirebilir,” diyor.