21 C
İstanbul
11/10/2024
Röportaj

Zorluklara rağmen büyümeyle tamamlanan bir yıl

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal ile 2021 yılının bir değerlendirmesini yaptık. Pandemi, dalgalanmalar, fiyat artışları derken pek çok zorluk ve olumsuzluğa rağmen madeni yağ sektörü olarak büyümeyle tamamladığımız 2021 yılı Castrol için başarılı bir yıl olarak kayda geçiyor.

 

Yılın son günlerini yaşarken, sizden 2021 yılına dair bir değerlendirme alarak başlamak isteriz. Castrol için bu yıl nasıl geçti?

Genel olarak baktığımızda Türkiye’de, dünyadaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen, sürekli büyüyen bir madeni yağ pazarı var. Son iki-üç senede pazarın yüzde 6-7 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Burada yaklaşık olarak bir milyon adede ulaşan otomobil ve ticari araç satışlarının da etkisi var. Ancak yeni araç satışlarının 2018 ve 2019’da gerilemesi, global ekonomik bazı dalgalanmaların ardından pandemi hepimizin hayatını değiştirdi. Önce yeni araç üretimleri durdu. Bir süre sonra tekrar fabrikalar çalışmaya başladı. Bu dönemde özellikle ikinci el araçlara büyük talep oldu. Bu olumsuzluklara rağmen pazar 2020 ve 2021’de de büyüme devam etti. Castrol olarak biz de hedeflediğimiz tüm kritik segmentlerde pazar ortalamasının üzerinde büyüyerek liderliğimizi devam ettirdik.

Yaşanan dalgalanmalara rağmen Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) 2020 ve 2021 yılı ilk üç çeyrek verilerine göre; Türkiye’de çok dereceli motor yağ kullanımında pazar liderliğimizi sürdürüyoruz. Her yıl ülke ekonomisinin üzerinde büyüyen sektörümüz geçen sene pandemiye rağmen yüzde 9 büyüme gösterdi. Bu senenin eylül sonu rakamlarına baktığımızda ise sektörümüzün yüzde 12’nin üzerinde büyüdüğünü görüyoruz. Endüstriyel alanda ise katma değerli hizmet verdiğimiz sektörlerde büyümeye devam ediyoruz.

Türkiye’nin küresel madeni yağ sektöründeki yerini nasıl görüyorsunuz? Pandemi döneminde bu değişti mi?

Pandeminin elbette kazananları ve kaybedenleri oldu. Biz Castrol olarak kazanan taraftayız. Bu kazanımı; üstün kaliteli ürünlerimiz, mükemmel müşteri ilişkilerimiz ve servis kalitemizin yanı sıra dönemin getirdiği birçok yeni soruna hızlı ve yaratıcı çözümler bulmamıza borçluyuz. Bizce bu dönemin en önemli ihtiyacı empatiydi. Sadece çalışanlarımıza değil tüm paydaşlarımıza, iş ortaklarımıza ve müşterilerimize bu yaklaşım ile maddi ve manevi birçok destek sağladık. Onların işlerini, çalışanlarını ve kendilerini koruyabilmeleri adına cesur adımlar attık. Bu sayede 2020 yılında Castrol dünyasında hacimsel büyüme elde eden tek ülke olduk. Ülkemizde odaklandığımız segmentlerin hepsinde pazar payımızı büyüttük. Aynı ivme bu sene de PETDER sonuçlarına yansıdı ve önümüze gurur duyduğumuz bir tablo çıkardı. Çift dereceli motor yağlarında pazar payımızı ilk 9 ayda yüzde 32,5’e taşıdık. Yine hem binek araç hem ağır vasıta hem de endüstriyel yağlar segmentlerinde pazar payımızı eş zamanlı artırarak, liderliğimizi sürdürüyoruz. Bu büyüme ile Castrol’ün dünyada performansıyla öne çıkan ülkelerinden biri konumundayız. Castrol olarak 65 yılı aşkın süredir Türkiye’de her şartta var olmuş, günden güne büyüyen bir markayız. Ülkemizde elde ettiğimiz başarılarla Castrol Türkiye, Castrol dünyasında eşsiz bir örnek ve büyük bir güç haline geldi. Türkiye’yi madeni yağ alanında inovasyon, üretim, ihracat ve insan kaynağı üssü olarak gelişmekte olan birçok ülkenin önüne geçirerek Çin’den sonra en stratejik ikinci pazar konumuna getirdik.

 width=

Türkiye’de üreterek ihraç ettiğiniz ürünler ve ihracat detaylarını paylaşır mısınız? Hangi ülkelere, ne kadar hacimde satış gerçekleştiriyorsunuz?

Gemlik’teki tesisimiz, Avrupa’daki sekiz Castrol üretim tesisinden bir tanesi ve bu tesiste yıllık yaklaşık 90 milyon litre madeni yağ üretiyoruz. Gemlik; Avrupa üretim tesisleri arasında hem lokasyon, hem kapasite artırımı uygunluğu hem de üretim maliyetlerimizin rekabetçi olması sebebi ile yatırımlarımızı artırmaya karar verdiğimiz bir tesis. Fabrikamıza her yıl düzenli olarak yatırım yapıyoruz. 2021 yılı başında oluşturduğumuz stratejimize göre önümüzdeki 5 yıl içinde Gemlik fabrikamıza toplam 30 milyon dolar yatırım yapma planımız var. Bu sayede üretim kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. Bunun 10 milyon dolarlık kısmını 2021 ve 2022 yılı içerisinde tamamlıyoruz. Bu sayede artan ihracatımızı daha da ileriye taşıyarak Gemlik tesisimizi büyüteceğiz. Bu sene ihracat yaptığımız ülkelerin arasına İspanya, Katar, Afganistan ve Litvanya’yı da ilave ederek toplam 24 ülke ile ihracat yapmaya başladık. İhracat yaptığımız diğer ülkeler ise Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs, Irak, Dubai, Rusya, Filistin, Etiyopya, Yunanistan, Ukrayna, Endonezya, Belçika, İngiltere, Almanya ve İtalya.

Castrol olarak işimiz sıvı mühendisliği. Biz 120 yılı aşkın süredir dünyanın hareket etmesine katkı sağlıyoruz. Bunu, her yıl teknoloji geliştirme ve pazarlama faaliyetlerimize büyük bütçeler ayırarak başarıyoruz. Bu bütçeler global olarak pazarların ihtiyaçlarına göre belirlenerek harcanıyor. Gemlik’e yapacağımız yatırımlar haricinde müşterilerimize yönelik yapacağımız inovatif yatırımlar adına önümüzdeki 5 yıl için 100 milyon dolar üzerinde bütçe ayırmayı planladık.

Covid-19’un baz yağ arzı üzerindeki etkileri sürüyor. Navlun fiyatları artıyor, çevresel endişelerle yeni formülasyon talepleri geliyor. Castrol olarak bu konuda ne tür adımlar atıyorsunuz?

Castrol olarak ürün portföyümüzün sürekliliğini ve güncelliğini sağlamak için geliştirdiğimiz yeni formülasyonlarda alternatifli baz yağlarının kullanımını da öngörüyoruz. Portföyümüzde Grup I baz yağlarının yanı sıra Grup II, Grup III ve PAO baz yağları içeren ürünlerimiz mevcut. Önceliğimiz, Castrol ürünlerinin arzının sürekliliğini sağlayacak yönetimi geliştirmek ve ürün portföyümüzde gerek formül gerekse alternatifler açısından bu esnekliği sağlamak yönünde.

 width=

Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği ile “madeni yağ üretiminde 2022 yılı için yüzde 8 oranında atık yağlardan elde edilmiş baz yağ kullanma zorunluluğu” getirildi. Bu zorunluluk sizi ne ölçüde etkiliyor?

Bu yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren değerlendirmelerimize başladık. Bu konu biz de dahil içinde bulunduğumuz tüm madeni yağ sektöründe üretim yapan firmaları kapsıyor. Halihazırda üyesi bulunduğumuz PETDER üzerinden de yönetmelik gerekliliklerini takip ediyoruz.

Yeni projeniz Carama hakkında bilgi verir misiniz? Bu fikri hayata geçirme sürecinizi dinlemek isteriz.

Castrol olarak üstün teknoloji ile donatılan ürünlerimize ek olarak, araç kullanıcılarının servis ve bakım ihtiyaçlarında da yanlarında olmayı hedefliyoruz. Gelecek vizyonumuz çerçevesinde Castrol markasını bir sıvı markasının ötesinde bakım markasına dönüştürmek istiyoruz. Bu amaçla tüm müşterilerimiz ve partnerlerimiz ile birlikte büyüyebileceğimiz iş modelleri üzerinde çalışıyoruz. Bu amaçla yeni organizasyonumuzda sadece inovatif dijital ve offline çözümler üzerine çalışan deneyimli bir birim kurduk. CARAMA da dünyada ilk kez Türkiye’de kullanıma sunacağımız dijital bir ürünümüz. CARAMA; araç sahiplerine ihtiyaç duydukları hizmete göre, kendilerine yakın lokasyonda uygun özel servisleri bulma, yorum ve puanlara göre karşılaştırma ve online randevu alma gibi fırsatlar sunan, Türkiye’nin ilk özel servis bulma platformu olacak. Çok yakın zamanda düzenleyeceğimiz bir lansmanla bu yeni ürünümüzü tanıtarak platform hakkında detaylı bilgileri paylaşacağız.

Benzer Haberler

Kimya Teknoloji Merkezi ile Birlikte Türk Kimya Sektörü Süper Lige Çıkacak

Lubricant World

GüzelEnerji, 2024’te de Pazar Ortalamasının Üstünde Büyümeyi Hedefliyor

Lubricant World

TAYRAŞ Türk Mühendisleriyle Neler Başardı, Neler Başarmak İstiyor

Lubricant World