22.1 C
İstanbul
05/10/2024
Türkiye'den

Çevre Dostu Yağlayıcılar İçin Önemli Bir Adım

T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen “Türkiye Çevre Etiket Sisteminin (TÇES) Yaygınlaştırılması Kapsamında Yağlayıcılar Ürün Grubunda Çevre Etiketi Kriterlerinin Oluşturulması Projesi” açılış toplantısı gerçekleşti.

Bakanlık yetkilileri ve TÜBİTAK uzmanlarının yanı sıra; akademisyenler, sektör profesyonelleri, madeni yağ pazarında faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri ve STK’ların katılımıyla gerçekleşen açılış toplantısında projenin tanıtımı yapıldı.

Bakanlık yetkililerinden Daire Başkanı Sn. Sevgi AYTAŞ, Çevre Etiketinin tanımını yaparak Çevreci ve Sürdürülebilir Ürünlerin önemini açıklayıp çevre etiketli yağlayıcıların iç pazar ve dış pazardaki önemini vurguladı.

TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı Kıdemli Başuzman Araştırmacı Dr. Volkan Pelitli ise yaptığı sunumda projenin önemi, amacı ve hedefleri hakkında bilgi vererek proje ekibini tanıttı.

 

Proje, Hem Üreticiye Hem Tüketiciye Fayda Sağlayacak

Proje; geleneksel madeni yağlara çevre dostu alternatifler geliştirilmesi amacıyla geniş kapsamlı çevre etiketi kriterleri belirleyerek, bu ürünlerin biyoçeşitliliğimiz, çevre, insan sağlığı ve doğal kaynak verimliliği üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda “Yaşam Döngüsü Analizleri”ne göre belirlenecek kriterler için bütünsel bir yaklaşım benimsenecek. Kriterlerin amacı, sucul çevre, hava ve toprak üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olan, sınırlı miktarda tehlikeli madde içeren ve piyasada bulunan geleneksel bir yağlayıcı kadar veya daha iyi performans gösteren ürünleri teşvik etmek olacak.

 

Geniş Paydaş Katılımı

Türkiye Çevre Etiket Sistemi kapsamında Yağlayıcılar için çevre etiketi kriterlerinin benimsenmesinde ürün yaşam döngüsü analizini temel alan proje, geniş paydaş katılımını da önemsiyor. Proje, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve AB Yeşil Mutabakatı kapsamında yapılan yeni mevzuat düzenlemeleri ve uluslararası ticaret gereklilikleri açısından yerli üreticiler için hem rehber hem referans olacak. Bu nedenle projenin geniş paydaş katılımıyla gerçekleştirilerek sektör tarafından benimsenmesi ve uygulamanın yaygınlaşması planlanıyor.

Ayrıca, Dünyadaki geçerliliğini ispatlamış Eko-Etiketlerin üye olduğu bir konsorsiyum olan Küresel Eko-Etiket ağına tam üye olan Türkiye Çevre Etiket Sistemi, 2018 yılından beri faaliyetlerine devam etmekte olup 15 farklı sektör için Bakanlığın https://cevreetiketi.csb.gov.tr internet adresinde yayınlanan ürün/hizmet Çevre Etiketi kriterleriyle müracaatları almaya devam ediyor.

Madeni yağ sektörüne yönelik yayın yapan Madeni Yağ Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Çavuşoğlu da toplantıda söz alarak projenin tanıtımı, geniş kitlelere duyurulması ve uygulanmasında platform olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

Benzer Haberler

Buhar ve Gaz Türbinlerinde Vernikleşme Problemleri: Çözüm Stratejileri ve Teknolojik İlerlemeler

Umut Arslan

Sektörün Geleceğini Keşfetmek İçin NextGen Mobility 2024’e Katılın

Lubricant World

IAEC 2022: Büyük Dönüşüm İçin 20 Yılımız Var

Lubricant World