19.7 C
İstanbul
05/10/2024
Türkiye'den

İklim dirençli Türkiye için

28 Eylül 2021 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi ana desteğinde İklim Dirençli Türkiye İçin Yeşil Toparlanma: Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü başlığı ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak VII. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ni kamu, yerel yönetimler, sivil toplum, iş dünyası, medya, akademi ve gençlerin paydaşlığında dijital platformda gerçekleştirdik. E-Zirve’de iş dünyasından başta enerji ve atık sektörlerinin lider firmaları olmak üzere çimento, demir-çelik, elektrikli ve elektronik eşya, kimya, seramik kuruluşları ile yatırım bankaları yüksek katılımını yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısında çelik, demir ve demir dışı metaller, elektrik-elektronik (TET), hizmet, kimya (İKMİB), maden ve mücevher sektörlerini temsil eden İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) zirvede öncü duruşunu gerçekleştirdi. İhracatımızda temsil ettiği mal sektörlerinin toplamdaki katkısı yüzde 35 olan ve 34,8 milyar $ hizmet ihracı yaratan İMMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki konuşmasında İMMİB sektörlerinin karbon yönetimi iyi uygulamalarından örnekler vererek, elektrikli-elektronik, mermer ve plastik atıkların değerlendirilmesi, iyileştirmelerle çelik sektörü karbon azaltımı, madencilikte başta enerji kökenli sera gazı salımlarının azaltılması, mücevher sektörü için kıymetli elementlerin geri kazanılması, Ar-Ge proje pazarlarında konuya verilen önemi ve birliklerde Yeşil Mutabakat Komitesi yapılanması başlıklarını ayrıntılandırdı. Kasım ayında TET ve İKMİB Ar-Ge proje pazarları yapılacak.

VII. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nin petrol sektöründen yol arkadaşı Shell oldu. Shell’in E-Sergi’deki 3D standı ilgi görürken, Shell’de Enerjisini Güneşten Alan İstasyonları ile 177,8 ton CO2 eşdeğeri/yıl karbon azaltımını başaran Shell, 2021 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı ödülüyle taltif edildi. Shell karbon ayak izi azaltımı için Biyodizel, Biyoetanol, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF), Yenilenebilir Sıkıştırılmış Doğal Gaz (R-CNG) gibi Düşük Karbonlu Yakıtlar (LCF) ile iklim dirençli ulaştırma yolunda ilerlemekte.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar delegelere mesajında “Biz iklim değişikliği sorununu sınır tanımayan ve siyaset üstü bir güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdürüyoruz. Paris Anlaşması ardından asıl işimiz başlayacak” demişti. E-Zirve ardından Türkiye Paris Anlaşması’nı onayladı. Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nın 2050 hedefleri doğrultusunda güncellenmesi çalışmaları yapılacak. Birleşmiş Milletler net sıfır emisyon taahhüdü kapsamında planlamamızı sunmamızı bekliyor. 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde, Glasgov’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) var. İklim dirençli Türkiye için çok çalışma, iklim diplomasisi ve iklim lobisi vakti.

Benzer Haberler

Azelis’ten madeni yağda stratejik hamle

Lubricant World

Porsche, tüm elektrikli otomobiller için Türkiye’ye şarj ağı kurdu

Lubricant World

Koçak Petrol, Bakanlık onaylı AR-GE merkezi oldu

Lubricant World