İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün 2022 yılını Madeni Yağ Dünyası’na değerlendirdi.
Kimya sektörünün 16 alt sektörü ile geniş bir yelpazede üretim ve ihracat yapan, otomotivden tekstile, savunma sanayinden sağlığa kadar diğer tüm sektörlere hammadde, yarı mamul veya mamul tedarik eden stratejik bir sektör olduğunu kaydeden Pelister “Sektörümüz bu yıl içinde üst üste yedi defa aylık bazda ihracat lideri olurken, yıllık bazda ise ilk on aylık dönemde gerçekleştirdiği 28 milyar dolarlık ihracat ile en çok ihracat yapan birinci sektör olmayı başardı” dedi.
Kimya sektörünün bu dönemde %37,1 büyüme ile Türkiye’nin toplam ihracatından %13,4 pay aldığını söyleyen Adil Pelister “Birliğimiz 9 bin aktif üyesi ile kimya sektörümüzün ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştirdi ve toplam kimya ihracatından %58,40 pay aldı” dedi.
Hollanda, İtalya, ABD, Romanya, Lübnan, Almanya, Güney Afrika, Rusya, Irak ve İspanya’nın 2022 yılı Ocak – Ekim döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ilk 10 ülke olduğunu söyleyen Pelister ihraç edilen ürünlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“İlk 10 aylık dönemde en çok ihracat yapılan ilk beş alt sektörümüz sırasıyla plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, anorganik kimyasallar, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun, kauçuk, kauçuk eşya oldu. 16 alt sektörümüz arasında en çok ihracat yapılan ikinci sektör olan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ihracatı on aylık dönemde yüzde 91,38 artış ile 8,49 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme oldu. Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler sektöründe ülkelere göre ihracat sıralamasında 2022 yılı Ocak – Ekim döneminde ilk sırada önceki yıla göre yüzde 103,18 artış ile Hollanda (1,41 milyar dolar), ikinci sırada yüzde 96,25 artış ile Lübnan (1,081 milyar dolar), üçüncü sırada yüzde 413,38 artış ile Güney Afrika (996,9 milyon dolar) yer aldı. Sektörümüzün gösterdiği performans sayesinde bu yıl 32 milyar dolarlık bir kimya ihracat rekoruna imza atmayı bekliyoruz.”
2023’te Hedef 35 Milyar Dolar
Emtia fiyatları, Rusya- Ukrayna savaşı, enerji sorunu, yüksek enflasyon baskısı, faizler, resesyon sinyalleri gibi olumsuz küresel gelişmelere değinen İKMİB Başkanı Adil Pelister, “Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve kapasite kullanım verilerinde gerileme olduğunu görüyoruz. Üretimdeki bu gerileme ve talepteki düşüş ilerleyen aylarda ihracatımıza da yansıyabilir. Özellikle enerji maliyetleri sektörümüz açısından önemli bir sıkıntı oluşturuyor. Ayrıca en çok ihracat yaptığımız Avrupa Birliği’nde yaşanacak enerji ve ekonomi krizi bu yıl sonu yanı sıra gelecek yılın ilk çeyreğinde bizim için risk oluşturuyor. Dolayısıyla bu riskleri minimize edebilmek için daha kolay ulaşılabilir finansman ve nakit akışının sağlanmasını önemli ve gerekli buluyoruz. Öngörülebilir bir ortamın oluşturulması rekabet etme gücümüzü artıracaktır. Bu yönde ihracatçılarımıza yönelik desteklerin artırılmasını bekliyoruz” dedi.
Tüm risklere rağmen 2023 yılına ilişkin iyimserliğini koruyan Adil Pelister, “İhracat hedefimize ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. İKMİB olarak yapacağımız faaliyetler doğrultusunda 2023 yılında ihracatımızı 35 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Sektöre Tavsiye
İKMİB Başkanı Adil Pelister Madeni Yağ Dünyası’na yaptığı değerlendirmede sektörde faaliyet gösteren firmalara tavsiyelerde de bulundu. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz Avrupa’nın yeşil mutabakat kapsamında uygulayacağı sınırda karbon vergisi vb. uygulamaları hatırlatan Pelister “2023’te bu süreç için hızla hazırlanmamız gerekiyor. Dolayısıyla ülkemizde KKDİK olarak bilinen kimyasalların kaydı ile ilgili firmalarımızın 2023 yılı ortasına kadar kayıt sürecini tamamlamasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.