Kazakistan Cumhuriyeti Orta Asya’daki en büyük sera gazı salımı yapan, ekonomisi hızla gelişen bir ülke iken özenilecek bir “Yeşil Ekonomiye Geçiş Planı” var. 2013 yılında yeşil politika yürürlüğe alındı. Kazakistan Cumhuriyeti Çevre Koruma Bakanlığı;
- Su kaynakları
- Tarım
- Enerji Verimliliği
- Elektrik Üretimi
- Hava Kirliliği
- Atık Yönetimi
başlıklarında, 2020, 2030, 2050 hedeflerini üç farklı senaryoya göre belirledi. 2030 yılında kömürlü santrallarının yüzde 50 oranında azaltılması, güneş, rüzgar, su ve nükleer kökenli elektrik üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu geçiş ve değişimin gerektirdiği finansman ihtiyacı mühim. Kazakistan’da Yeşil Ekonomi ve Yeşil Politika Analizi adlı raporda “Yeşil ekonomiye geçişinin GSYH’yi yüzde 3 oranında artıracağı, 500 binden fazla yeni istihdam oluşacağı, 2050 yılının yeşil hedeflerine ulaşmak için yılda 3,2 milyar ABD Doları gerektiği ve 2050 yılında sera gazı salımlarının 2012 yılına göre yüzde kırk oranında azaltılabileceği” belirtiliyor.
Kazakistan Cumhuriyeti, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’na üye olan ilk EBRD ülkesi oldu. EBRD temiz enerji üretimi ve enerji verimliliği projelerine yatırım yaptı. 22 Haziran 2017 günü, Geleceğin Enerjisi temalı Astana Expo 2017’de EBRD Başkanı Sir Suma Chakrabartini, “Enerji verimliliği dahil yeşil enerji yatırımlarına Kazakistan’da 1,9 milyar ABD Doları yatırım yaptık” dedi.
Burnoye Solar 1 (50 MW) 2015 yılında hizmete alınan ilk santral. Bu santralin 100 MW’a yükseltilmesini (Burnoye Solar 2) EBRD fonluyor. Santral, Orta Asya’nın en büyüğü olacak. Yanı sıra Baykonur Solar (50 MW), uzaya ilk uydunun, ilk kadının ve ilk erkeğin yollandığı Baykonur Uzay Üssü’ne yakın EBRD finansmanı ile inşa ediliyor. Bu yeşil yatırımlar EBRD’nin Yeşil Ekonomiye Geçiş (GET) yaklaşımının mükemmel izdüşümleri oluyor.
Böylesi güzel yeşil yatırımlar, doğası harika ve kültürü zengin ülkede yaşayan Kazak Türklerine, soydaşlarımıza pek yakışıyor. Oralar hep Mağcan Cumabayev’in dizelerindeki gibi yeşil kalmalı:
Sonsuz yaylalara bak kana kana,
Yeşil otlar dönmüş ipek yorgana,
Pınarların baldan tatlı suyu var,
Bu dağlardır beni doğuran ana.