19.7 C
İstanbul
05/10/2024
Tesis İnceleme

Yağ analizlerinde maliyet ve zaman avantajı nasıl sağlanır?

Kullanılmış yağ analizleri ile ekipman arızalarının önüne geçmek, olası maliyet kalemlerini öngörebilmek, satın alma ve tedarik planlamalarında daha verimli davranabilmek, süreçleri kolaylaştırmak mümkün. SGS Türkiye-Irak Endüstri ve Çevre Bölüm Müdürü Erhan Aydın tüm bunların nasıl yapılabildiğini anlatıyor.

 

SGS Türkiye’nin faaliyet kapsamı hakkında bilgi alabilir miyiz?

SGS, dünyanın lider gözetim, denetim, test ve belgelendirme kuruluşudur. 1878’de İsviçre’de kurulan SGS, 1933 yılından bu yana da Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Tarım, Gıda ve Yaşam, Tüketici Ürünleri ve Perakende, Çevre, Sağlık ve Güvenlik, Hükümetler ve Kurumlar, Transitnet, Endüstri, Petrol, Gaz ve Kimyasallar, Maden ve Belgelendirme alanlarında SGS Türkiye Türk ekonomisinin kalite, güvenlik ve bütünlüğünü desteklemek adına hizmet vermeye devam ediyor. Geniş hizmet ağımız sayesinde ülkenin her köşesinde hizmet vermekte olup, İstanbul, Kocaeli, İzmir, İskenderun, Tekirdağ, Aliağa, Ankara, Zonguldak, Mersin, Basra ve Erbil’de ofislerimiz ve üstün teknolojik ekipmanlarla donatılmış laboratuvarlarımız var.

Kullanılmış yağ analizleri konusunda nasıl bir hizmet sağlıyorsunuz?

Kullanılmış yağ analizleri, madeni yağlarda biriken metal ve diğer kirliliklerin konsantrasyonundaki değişiklikleri saptayarak, makinelerinizdeki potansiyel sorunlara dair erken bir uyarı sağlar. Kullanılmış madeni yağların, greslerin ve hidrolik sıvıların analizi; trafolarınız, dizel ve gaz motorlarınız, rüzgar türbinleriniz, elektrik jeneratörünüz, dişli kutularınız, kompresörleriniz, hidrolik sistemleriniz ve diğer kritik makinelerinizin durumuna dair hızlı ve doğru bilgiler edinmenizi sağladığı gibi ayrıca yağın durumu hakkında da çok önemli detaylar içerir. Madeni yağınızın etkin bir şekilde izlenmesi; pahalı ekipmanların bakımlarının, hasarlanma riskini ve öngörülemeyen aksaklıkları önleyecek şekilde verimli olarak önceden planlanmasını mümkün kılar. SGS OCM Yağ Analiz Laboratuvarı, gerek analizleri gerçekleştiren uzman kimyagerler gerek yorumlama hizmetini veren mühendisler ile madeni yağların, greslerin ve hidrolik sıvıların analiz edilmesine yönelik en son teknolojileri bir araya getiriyor. Ürünün hem fiziksel hem de kimyasal özellikleri incelenerek, ekipmanın veya yağın durumu hakkında detaylı bilgi elde ediliyor. Analiz sonuçlarının yorumlanması vasıtasıyla, makinelerinizin verimli çalışıp çalışmadığına ve önemli problemler oluşmadan önce düzeltici önlemlere gerek olup olmadığına dair ihtiyaç duyulan bilgi sunuluyor.

 width=

Yağ analizlerini sektör bazlı detaylandırabilir misiniz?

Enerji sektöründen trafo yağ analizleri ile başlayalım. Trafoların kesintisiz bir şekilde enerji üretmesi gerekirken, aynı zamanda periyodik olarak bakımları yapılmalıdır ve bulunduğu çevrede tehlike teşkil etmemelidir. Geniş akredite test yelpazemiz ile yağın fiziksel ve kimyasal analiz sonuçları neticesinde yağ içerisindeki yanıcı gazları, kirlilik seviyelerinini tespit ederek yağın, trafo bileşenlerinin durumunu tespit edebiliyoruz ve bulunduğu çevre ve sahada çalışan bakım profesyonellerinin sağlığı için büyük tehlike arz eden PCB gibi toksik yapıların teşhisini yapabiliyoruz. Trafo yağı analizinde ülkemizdeki hizmet veren en geniş akreditasyona sahip tek laboratuvarız.

Gaz ve buhar türbinleri, ağır operasyon koşullarında çalışan yüksek maliyetli ve içerisinde yüksek hacimli yağ bulunduran ekipmanlardır. Rutin turbin yağ analizleri ile sistem içerisinde bulunan yağın bozunması sonucu oluşan vernikleşme, yağın içerisinde kalan antioksidan miktarı ve bu yağın ne kadar süre oksidasyona dayanacağını tespit etmek zordur. Bu yüzden bu rutin turbin yağ analizlerine ek olarak 6 ve 12 aylık periyotlar ile gerçekleştirilmesini şiddetle tavsiye ettiğimiz ileri seviye akredite testlerimiz arasında bulunan vernikleşme ve oksidasyon testlerimiz mevcuttur. Bu testler neticesinde saha personellerini uyararak tonlarca yağın değiştirilmeden, kök nedene cevap verecek tavsiyeler ile sorunsuz olarak operasyonlarına devam etmesini sağlıyoruz.

Marin sektöründe ise müşterilerimize apayrı çözümler sunuyoruz. Malumunuz gemiler pervane şaftı, dizel jeneratörler, ana makina, vinçler ve dişli kutuları gibi hayati ekipmanlara sahiptir. Seyre çıkmadan önce bu analizlerin gerçekleştirilmesi gerekir, hatta varış limanında da bu analizlerin yakından takip edilmesi önem arz eder. Olabilecek bir arıza halinde ciddi maddi, manevi, prestij kayıplarına sebep olabilmektedir. Bunun bilinci ile hareket ederek varılacak olan yurt dışındaki konuma göre en yakın SGS laboratuvarında aynı hizmet koşulları altında analizlerinizi gerçekleştirme olanağı sunuyoruz. Bu sayede seyre çıkarken ekipmanların durumu ile varıştan sonraki değerleri kıyaslama, analiz öncesinde ilgili laboratuvarı bilgilendirme ve analiz sonuçları neticesinde trendin takip edilerek kontrol altında tutulmasını kolaylaştırıyoruz.

Maden sektöründe kamyon, kepçe gibi ağır hizmet araçlarının motor, diferansiyel, şanzıman gibi ekipmanları zorlu koşullar altında çalıştığı için, içerisinde bulunan yağın kondisyonunu takip etmek mühimdir. Herhangi bir duruşta lojistik, zaman ve maliyet dengeleri büyük önem arz ettiği için periyodik yağ analizleri ile izlenmesi önemlidir. Aynı şekilde araç filoları bulunan şirketler için sadece bir yağ analizi sonucu ile yüzlerce araç içerisinden ilgili aracı bakıma almak ve/veya yağını değiştirmek ciddi maliyet ve bakım tasarruflarına yardımcı olur.

Geri dönüşüm tesislerinde, özellikle çöp ve biyogaz tesisleri için 150 ve 300 saatte bir madeni yağ analizi gerçekleştirilmelidir. Çünkü ağır çevre koşulları (yüksek silan ve sülfür gazları) yağın hızlı okside olup bozulmasına neden olabiliyor ve neticesinde yağ görevini yerine getiremediği noktada ekipmanda ciddi maliyetli arızalarına yol açabiliyor. Sahadaki şartların kontrol altında olup olmadığı, makina kondisyonu, yağ analizi sonucu ile öngörülebilir kılınıyor.

 width=

Özetleyecek olursak, SGS OCM Laboratuvarı olarak;

Tasarruf sağlıyoruz. Bir madeni yağı ekipman içerisinde ne kadar kullanabileceğim sorusunun cevabını vermek periyodik olarak yaptırılan bir yağ analizi ile mümkündür. Yağın kalan ömrünü analiz ederek, sorunun yağdan, çevresel etmenlerden veya potansiyel bir arızadan mı kaynaklı olduğunu tespit ederek son kullanıcının optimum sürelerde yağı kullanmasını sağlıyoruz. Neticesinde hem sürdürülebilir çevre için yağ atıklarının azaltılmasında hem de yağ değişim maliyetlerinde tasarruf etmesine destek oluyoruz.

Çözüm üretiyoruz. Yağ analizi sonucunda problemin altında yatan kök neden analizini yağın karakteristik özellikleri ile aşınma ve kontaminasyon değerlerini harmanlayarak geniş yağ bilgisi kütüphanemiz ve uzman yorum ekibimizle yol haritası çiziyoruz. Bu sayede planlı duruş ile yağa mı, ekipmana mı müdahale edilecek veya çevre koşullarına karşı bir önlem mi alınacak sorularının cevabını vermede bakım profesyonellerine destek oluyor, alınabilecek aksiyonlar hakkında fikir verip, problemin çözümünde beraber hareket ediyoruz. Böylelikle de sahada arıza karşısında oluşabilecek kaosun önüne geçmiş oluyoruz ve aynı zamanda sorunu yaşayan sahanın planlı bakımı ile iş güvenliğinde tehdit oluşmadan aksiyon almasına yardımcı oluyoruz.

Değer katıyoruz. Sofia uygulaması (https://sofia.sgs.com/) ile analiz sonuçlarınızı ister web ister mobil üzerinden geçmiş 10 yıla kadar takip etme imkanı sunarak, yağın ve ekipmanın geçmiş öyküsü hakkında bilgi sağlıyoruz. Bu sayede arıza yapan ekipmanların tedariki ve/veya yedeklemesi konusunda planlamada kolaylık sağlıyoruz. Aynı zamanda sistemden oluşturacağınız karekod ile yeni ekipman/numune kaydı yapıp numuneleriniz için etiket oluşturma imkanı sağlıyoruz. Bu sayede numunenin yanlış kaydının önüne geçip aynı zamanda laboratuvarı da hangi sahadan numune geleceğini bilgilendirmiş oluyorsunuz. Müşterinin talep ettiği şekilde analiz sonuç rapor formatını tasarlayıp kendi logosu ile analiz raporunu alma opsiyonunu sunuyoruz.

Benzer Haberler

Demirören ailesine katılan M Oil daha da güçlendi

Lubricant World

ACEA sıfır emisyona geçiş için adımların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor

Lubricant World

“Ar-Ge çalışmalarımız ile ürün gamımızı geliştirmeye devam ediyoruz”

Lubricant World