6.7 C
İstanbul
13/12/2024
Röportaj

“Başarının temeli tamamen işe odaklanmak”

1993 yılında kurulan Petroyağ, bugün yüzde 22 pazar payıyla Türkiye’nin en büyük endüstriyel yağ tedarikçilerinden biri. Kuruluşunun 25. yıldönümünü görkemli bir törenle kutlayan şirketin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Soysal ile birlikte geçmişi yad ettik ve geleceği konuştuk.

Türkiye’nin önde gelen endüstriyel yağ şirketlerinden Petroyağ, bu yıl kuruluşunun 25. yıldönümünü kutluyor. 1993 yılında temelleri atılan ve 2014 yılında 15 milyon Euro yatırımla Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasına taşınan şirket, gelecek hedeflerini daha da yükseltiyor.

Esma Sultan Yalısı’nda kimya ve madeni yağ sektörünün önde gelen şirketlerinden üst düzey yöneticilerin yanı sıra İKMİB Başkanı ve PETDER Genel Sekreteri’nin de katıldığı kutlama yemeğinde bir konuşma yapan Ünal Soysal, 25 yıldır içindeki heyecanın hiç azalmadığını belirtti. Şirketin Ar-Ge yatırımlarına devam edeceğini ve bu sayede Türk sanayisine daha fazla katma değer yaratmayı hedeflediklerini dile getirirken, ihracat yaptıkları ülke sayısını da arttırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Petroyağ’ın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Soysal, şirketin başarı hikayesini şu şekilde özetliyor: “Kendi işimi kurma kararı aldıktan sonra çok hızlı hareket ettim ve birlikte çalıştığım herkese büyük güven verdim. Bu güven sayesinde Petroyağ, dört ekonomik kriz yaşamasına rağmen hepsini atlatmayı ve krizlerden büyüyerek çıkmayı başardı. Başarı öykümüzün temelinde tamamen işe odaklanmamız yatıyor. Kazandığımız parayı hep işimize yatırdığımız için, kazanç ve büyüme bizi takip etti.” 

 width=

23 metrekare ofiste 100 TL sermayeyle temelleri atıldı

Ünal Soysal, madeni yağ sektöründe 12 yıl boyunca çalıştıktan sonra, sektörde kendi firmasıyla yer alma kararını verdi. 1993 yılında Kocaeli’de küçük bir ofiste kurulan Petroyağ, burada ilk olarak endüstriyel yağlar ve kimyasallar üzerine danışmanlık ve alım satım faaliyetlerine başladı. İlk ithalatını 1993 yılında gerçekleştiren şirket, 1995 yılında Petrol Ofisi ve Texaco yağlarının bayiliğini alarak satış hacmini arttırdı. 100 TL sermayeyle ile kurulan şirket iki yılın sonunda 10.000 TL sermayeye ulaşmıştı.

1999 yılında gerçekleşen Gölcük Depremi, Petroyağ’ı da sarstı. Şirketin ofis binası yıkıldı, ancak yönetim derhal kendini toparladı ve depo içine derhal yeni bir ofis inşa ederek çalışmalarına orada devam etti. Ünal Bey, “Biz sektörde ihtiyaçlara özel çözümler ürettikçe, kapımızda kendi ihtiyaçları için özel çözümler isteyen yeni müşteriler belirdi” diyerek şirketin büyüme stratejisini anlatıyor.

 width=        width=

Yeni tesis ve yeni distribütörlüklerle büyümesini sürdürdü

Her yıl yükselen bir grafik izleyen Petroyağ için mevcut ofis artık çok küçük gelmeye başlamıştı. Bunun üzerine 2003 yılında 5500 metrekarelik alan üzerinde üretim, dolum ve ambalajlama tesisini açtı. Bu tesisle birlikte ihracata da hız verdi, farklı ülkelerde distribütörlükler açtı. 2007 yılında trafo yağı üretimine başladı ve Türkiye’nin üçüncü trafo yağı üreticisi oldu.

2010’a doğru Petroyağ, ihracat yaptığı ülke sayısını 16’ya yükseltmiş, Avrupa Madeni Yağ Sektörü Birliği UEIL’e üye olmuş ve İstanbul Sanayi Odası’nın İlk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 885. sıraya yerleşmiş durumdaydı. Bundan sonra da sıralamada daha yukarılara tırmanmaya devam etti.

Yurtiçi satışlar ve ihracat hacmi arttıkça yeni yatırımlara ihtiyaç da doğuyordu. Soysal, 2012 yılında Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 50.000 ton kapasiteli yeni bir tesis yatırımını başlattı. Bu proje 2013 yılında tamamlandı ve hızla kurumsallaşma başladı.

Türkiye’nin 333. Ar-Ge merkezini kurdu

2017 yılına gelindiğinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan araştırma ve geliştirme desteği ile Ar-Ge merkezi ve laboratuvarını kuran Petroyağ, endüstriyel yağlar alanında 1,7 milyon TL’lik yatırımla yüzde yüz yerli sermayeli ilk Ar-Ge Merkezini kuran firma oldu. Bu tesis aynı zamanda Türkiye’nin 333. Ar-Ge merkezi olma özelliği taşıyor.

Şirket kurulduğu ilk günden bu yana sanayicilerin ihtiyaçlarına yoğunlaşarak endüstriyel uygulamalar için özel yağlar üretiyor ve niş alanlarda Türk sanayicisine hizmet ediyor. Kurulan Ar-Ge merkezi ve laboratuvarda bu amaçla inovatif ürünler geliştiriyor.

 width=

Petroyağ’ın bugünü

Petroyağ’ın bugün ulaştığı noktayı ve gelecek hedeflerini Ünal Soysal şöyle ifade ediyor: “Türk sanayisinin hemen her sektöründe lider firmalarla çalışıyoruz. Şu an Türkiye endüstriyel yağ pazarının yüzde 22’sine sahibiz. 33 ülkeye, 50’nin üstünde ürünle ihracat yapıyoruz. Hedefimiz bu sayıyı 40’a çıkarmak ve satışımızın yüzde 30’u kadar ihracat yapmak. 14 ülkede distribütörümüz var.

Müşterilerimize iki şekilde hizmet veriyoruz: İlk olarak, dünyanın en büyük endüstriyel yağ firmalarının ürünlerini tedarik etmek, ikincisi ihtiyaç sahibi müşterilerimize özel olarak kendi yağımızı üretmek. Beyaz yağlar, alüminyum hadde yağları, trafo yağları ve proses yağları ana ürünlerimiz. Gıda için kullanılan kestart yağları ve tavasür yağları da ürün portföyümüzde mevcut. Bebe yağı, güneş yağı, kozmetik, termoplastik, hayvan aşıları gibi pek çok ürünün içinde bizim yağlarımız bulunuyor.

Gelecek dönemde mevcut kapasitemizi devam ettirirken diğer taraftan oleo kimyasalları geliştirmek, dünyadaki endüstriyel uygulamaları Türkiye’de yaygınlaştırmak, ihracatımızı arttırmak ve Ar-Ge merkezimizde inovatif ürünler üretmeyi hedefliyoruz.  Tesislerimiz ve Ar-Ge çalışmamızla yurtdışından 50 milyon TL’ye alınan bir ürünü, devletimize 2,5 milyon TL’den verebilme şansını elde edeceğiz.”

Benzer Haberler

Eni’den Sürdürülebilir Gelecek Yolunda Cesur Adımlar: Eni F.I.R.S.T. ve Enilive Yağ Katkıları

Lubricant World

TAYRAŞ’ın Bilecik’teki Baz Yağ Rafinerisi Yeşil ve İleri Dönüşüm Teknoparkı Haline Gelecek

Lubricant World

Kimya Teknoloji Merkezi ile Birlikte Türk Kimya Sektörü Süper Lige Çıkacak

Lubricant World